McMarko odakle ti informacija da Poljska propada ?
Poljaci jesu povukli najviše novca iz EU fondova, jedan od najboljih poteza im je
bila izgradnja autocesta koje su im sada besplatne za razliku od nas koji ćemo
to plaćati i otplaćivati još desetljećima.
Oni su napravili mnogo projekata tzv. brownfield, obnova starih komunističkih zgrada, tvornica i svega ostalog, što sada zjapi prazno a period provjere im još nije prošao. E sada ako je projekt vrijedio oko 10 mil eura i mora vratiti 70 % mislim da je to veliki novac.
Jako velik. Prošle godine je bilo takvih 20-ak revizija u kojima su morali vratiti jako velik novac. I do 20 mil. eura. Bit će toga i još. Nitko ne govori druge informacije, samo da želimo biti kao Poljska i povući puno novca a nismo sposobni raspisati postupak javne nabave da nema nekoga u sukobu interesa a rokovi prolaze.
Ja sam to postavila ovako. Do 200.000,00 kn ne treba plan, dakle ne treba mi konzultant koji će mi dići lovu.
Neki konzultanti ne rade poslovne planove osim ako su ekonomisti. Mnogi su mi došli sa zahtjevima i pitali za cijenu, kad sam im rekao bunili su se ( da ne kažem da su me dobro izvrijeđali), ali sam im rekao da prijavu mogu raditi i sami. Poslije su mi se neki vratili, samo što im je onda cijena bila dupla čisto da budem siguran da će otići negdje drugdje. Okrenuo sam se samo preporukama i to jednog čovjeka. Ako mi kaže da je došao od njega radim, ako nije nemam vremena. Konzultanti su prihvatljivi trošak. Ljudi imaju pravo birati žele li konzultanta ili ne. I žele li konzultanti prihvatiti posao ili ne. To je njihovo pravo.
Imaš pravo na 50 % subvencioniranja kao i svi, ali ako si mlada poljoprivrednica dobivaš dodatnih 20 %, pa plus ako si na području posebne državne skrbi dobivaš još 20 %, to je tih 90 %. Čisto da drugi znaju računicu ako nisu čitali poziv. I subvencije ne smiju prijeći 90 % prihvatljivih ulaganja. Tu moraš paziti jer ti 90,01 % neće proći, ali 89,99 % hoće.
Želim ti sreću da dobiješ novce.