Da,i mislila sam da je ta sjemenska kuća.Ništa više ovdje nemogu reći jer mogu imati zbog izrečenoga problema.Sva daljnja komunikacija,ako koga zanima može ići preko pp.
O samoj bolesti možemo - to nije problem.
Sudeči po veličini pjega to je Xsant
n je oivčen nervaturom lista,žile ostaju zelene,unutar pjega je crni sklerocij,a pjege su okružene klorotičnom zonom - jasno se vidi na prvim slikama.Prognoza nije dobra.To se jedino bakrom sada može usporiti progresija bolesti,ali kada jednom uđe u kritičnu fazu,biće to poput šumskog požara - brzo i neobranjivo više.Ono što sada možeš napraviti je donjeti odluku - ići spašavati rod koji je na stabljikama ili rizikovat i voditi vegetaciju dalje.Imaš mogučnost zalomiti vrh,dati biljci šansu da ubrzano ishrani formirane plodove,naravno uz stalnu zašitu bakrom.Ja bih to odabrala,ali ti se nemoj voditi mojom logikom - razmisli sam.Ili se truditi sa zaštitom - bez bakra neće biti efeka, a bakar će ti skinuti cvijetove pa ionako nećeš imati na daljnjim etažama neki rod.
Predpostavljam da će se pojaviti i Clavio,bar na jednoj biljci,a to je onda točka na i i onda zbilja nikakve šanse nemaš.Govorim ti iz iskustva.Možda su ti već simptomi klavibaktera negdje prisutni samo ih ne prepoznaješ.
Neznam,ako nema puno zaraženih listova,poreži ih i potrpaj na mjestu rezanja u vreću - ne listove u ruci nositi kroz plastenik i odi odmah sa zaštitom.Kako god odlučio,bakar odmah - ne pitaj karencu niti propse,šuti i izvlači šta možeš izvući.
Edit::
Daj mi rekni,šta je ovo na zadnjoj slici - jeli to raspuknuta stabljika? Ako je,ima li toga više?ako je,prereži jednu i pogledaj jesu li provodne žile crne.Na zaraženim listovima odreži list u pazuhu ,gdje se spaja sa stabljikom i vidi jesu li prvodni snopovi crni.
Ako je,pričamo o klavibaktreu.