• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Proizvodnja rajčice

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,906
Sa kojim ciljem si sadio 150 sadnica paradajza?
Za plasman? Nije valjda tolika količina za osobne potrebe?
.

Kaj ti je to čudno,mi uvijek sadimo preko 100 paradajza i oko 200 paprika za svoje potrebe.

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
alo johaba, smiri doživljaj...to ti u prosjeku na svakoj biljci mtd-jac ima po jedan dobar plod, ostalo je bubano, ili sunce popeče...:(devil):

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Aha, Tako dakle stvari stoje - njemu su paradajzi opali, i ostao mu samo jedan..:icon_rofl::icon_rofl::icon_rofl:

hrastovac

Član
Tu od
13 Ožu 2015
Poruka
76
Ljudi šta je ovo,jel plamanjača?? imam u malom plasteniku 50 komada i do sada sam prskao dva puta ditanom i neki dan sa signum plus ridomilgold. jel to nije bilo dovoljno za bolest?
4ysHY47.jpg

FW5cJdz.jpg

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Da, dobro si našao, to je baršunasta plijesan, jako je opasna - odi odmah sa tretmanom,. jako zaraženo lišće poskidaj, samo sistemik i preventivni zajedno.
Ako je ne kojemu listu jedna plojka zaražena, otkini je., sve skupljaj i iznesi iz plastenika,.
Neki hibridi su jako osjetljivi na nju, takvi se izbacuju iz proizvodnje. Ja je već desetak godina nisam vidjela, kod sebe, zadnji puta mi je jedan hibrid, pola plastenika, u devetom mjesecu u kompletu kiksnuo. (ma ja sam platila neiskustvo i nemar pomalo, daklem, ljudski faktor je u igri bio),

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,906
Ajmeeeee.......kud pojedoste to.........:icon_e_wink:
Pa volimo ih jesti,pa je onda tu zimnica,skuhaj ovo,skuhaj ono i tak malo po malo i ode sve.
alo johaba, smiri doživljaj...to ti u prosjeku na svakoj biljci mtd-jac ima po jedan dobar plod, ostalo je bubano, ili sunce popeče...:(devil):
Tješi se kolega :(happy):

hrastovac

Član
Tu od
13 Ožu 2015
Poruka
76
Da, dobro si našao, to je baršunasta plijesan, jako je opasna - odi odmah sa tretmanom,. jako zaraženo lišće poskidaj, samo sistemik i preventivni zajedno.
Ako je ne kojemu listu jedna plojka zaražena, otkini je., sve skupljaj i iznesi iz plastenika,.
Neki hibridi su jako osjetljivi na nju, takvi se izbacuju iz proizvodnje. Ja je već desetak godina nisam vidjela, kod sebe, zadnji puta mi je jedan hibrid, pola plastenika, u devetom mjesecu u kompletu kiksnuo. (ma ja sam platila neiskustvo i nemar pomalo, daklem, ljudski faktor je u igri bio),
A koja sredstva su najbolja sada,Ortiva recimo i sta jos?

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Ne bih sada znala, znam da je Cineb i Radiocineb onda bio u igri, ostaloga se ne sjećam, I u velikoj mjeri sam sigurna da Swich nema efekta.
Pokušaj potražiti šta suzbija Cladosporium fulvum, sada sigurno ima nove generacije fungicida koje ja ne znam. U svakom slučaju napravi dvojnu zaštitu, tako da nezaraženo lišće bude zaštičeno i nakon prestanka djelovanja sistemične aktivne tvari - uvijek je kraće od preventive, ali preventiva ne može sanirati već zaraženo.

Možćda netko drugi zna pa će ti reći.

Razinekop

Aktivni član
Tu od
10 Pro 2013
Poruka
343
Molim pomoć?Tko ne zna pita? Ako je bilo ovakvih odgovora bar me uputite gdje su!

Slika 1-nedostatak na rajčici ???
Slika 2-U kojoj koncentraciji se dodaje kalcijev nitrat i smije li se miješati(dodavati) sa kristalnim gnojivom?

Prilozi

• IMG_20160621_202820.jpg
    IMG_20160621_202820.jpg
    25.4 KB · Pregleda: 114
  • IMG_20160621_202753.jpg
    IMG_20160621_202753.jpg
    35.1 KB · Pregleda: 86

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Ma da, nedostatak kalcija, a onda se na to nasele razne gljive, najčešće alternarija.
ne kalcij zajedno sa prihranom, zbog moguće blokade hranjiva.
Nemoj kalcij samo folijarno - možeš za kao hitnu pomoć, ali odi zemljšno svaki drugi dan u šest dana, aonda dva puta tjedno, pa jednom tjedno. Uvijek zasebno od prihrane.

Plod ne može folijarno povući kalcij, nema puči, a to što list dobije nije dovoljno i za njega.

Koncentracju ne znam, ja preko kpk stavim dvije kile kod zalijevanja na sedamsto kvadrata, i pustim da posrće u vremenu dok se voda razmjesti u zoni korijena.

sanjin

Član
Tu od
22 Stu 2013
Poruka
610
Ide ti do 1,2 gr na litru vode,ponekad imaš kalcija u zemlji ali ako je suho ne može ga povući.Zalij ga dva puta zaredom i daj ga folijarno a poslije toga jednom tjedno preko korijena. LP

temptation

Aktivni član
Tu od
20 Ruj 2010
Poruka
1,250
Molim pomoć?Tko ne zna pita? Ako je bilo ovakvih odgovora bar me uputite gdje su!

Slika 1-nedostatak na rajčici ???
Slika 2-U kojoj koncentraciji se dodaje kalcijev nitrat i smije li se miješati(dodavati) sa kristalnim gnojivom?
To je nedostatak kalcija i zalijevanja...paradajz treba dobiti vodu jednom,a ponekad čak i dva puta dnevno...
Imaš tekući kalcij iz 15% baze kalcij-oksida za folijarnu prihranu ili kalcij-nitrat sa 26,5% kalcij-oksida i 15,5% dušika za fertigaciju...
Može se miješati zajedno sa gnojivima koja ne sadrže fosfor,a u fazi berbe je to Multi K od Haife formulacije 13-0.46...

hrastovac

Član
Tu od
13 Ožu 2015
Poruka
76
Pomijesao sad Difcor i Ortivu pa poprskao ali sad mi se pojavilo na mladim listovima. Jel problem sto su ta dva sredstva sistemici a jedan bi trebao biti preventivni ili je to zakasnjela reakcija bolesti? I koje sredstvo je preventivno za tu barsunastu plijesan,ja sam mislio da je Ortiva ali nije? A nemógu naci na netu.

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
A gledaj, Score suzbija kladosporijjum u nekim povrtnim kulturama, ali nema ga reganog u rajčici.(ne znam za nove registracije za male kulture)
Negdje sam pokupila informaciju da Acrobat suzbija kladosporijum, no, gdje god pogledaš, te informacije nema, no, to ne mora značiti ništa, nego samo da on za tu bolest u hr nijhe registriran, jer registracija košta uvoznika, a pošto se on koristi i u rajčici i u krumpiru, vjerojatno ga nisu smatrali potrebnim registrirati i za to.

Pokušaj hitno sa Akrtobatom, znam da djeluje, prekopala sam malo sjećanje, a budeš odmah i alternariju i firtoftoru imao pod kontrolom.
Ako omane, odi sa Scrom, on je isto izvrstan, no, nemoj me pitati za dopustivost primjene u rajčici - ne znam.
Ali, kada je gorući problem, iskreno, meni se fučka za ograničenja ako mi je opstanak ugrožen - dok moram izvlačiti sezonu, ja to radim onako kako prilike nalažu.

EDIT:

I da, doza najmanje trideset posto veća od najviše preporučene.

hrastovac

Član
Tu od
13 Ožu 2015
Poruka
76
hvala johabice na pomoći. Pa nema nigdje da piše o toj boleštini,a već je dobro napredovala kod mene i moram reagirati a neznam s čime. Budem onda probao sutra sa tim Acrobatom pa šta bude. Jel da ga mješam sa Difcorom ili Ortivom?

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Nemoj, ali povečaj dozu za trideset posto. I nakn četiri dana - pet najduže ponovi tretman.
nemoj prskati po danu, odi predvečer, kad se temperatura već spusti. Stavi i okvašivač, Akrobat je lokalsistemik, to znači da ne putuje biljkom nego se upija na mjestu gdje kaplica padne. Okvašivač će smanjiti napetost i omogučiti da suspenzija pokrije razlijevanjem cijelu površinu lista.

Najnoviji postovi

Na vrh