outlanderzg
Član
- Tu od
- 1 Sij 2011
- Poruka
- 401
Ukratko nema veze koliko je rupa. Inaće odlično istraživanje. Davno sam ga pročitao.
Točno artyman:
Ukratko nema veze koliko je rupa. Inaće odlično istraživanje. Davno sam ga pročitao.
Kad smo kod broja rupa, na Agronomskom u Mostaru su radili pokus o uzgoju presadnica i prinosu povrća u odnosu na veličinu rupa u koje su posađene presadnice
OBAVEZNO PROČITATI
http://www.agronomsko.hr/Projekt1/Presadnice.htm
malo kažeš,a dobro,bumo onda uzeli od 40,nisam još ništa kupovao. misliš da bi otišli u vis ili se razgrana pa malo mjesta ili?
e i to sam htjeo pitati sa sadnjom,čitao sam negdje da valja dublje zakopati biljku kod sadnje zbog razvitka korijena,to se radi i sa zagrtanjem ali kod folije se nemože. koliko duboko smijem jedno cenat iznad onoga kako je bila u supstratu?
Ja pikiram paradajz u 60 za sebe, u 84 za prodaju. Paprika sijem 84 ili 104 nešto za sebe prepikiram, samo žutu hibridnu, prespor je to poso. U Podravini rog papriku siju u kontejnere od 170, a neki čak i u 200 rupa (duhanski kontejneri) i nema neke prevelike razlike.
Ma sadi sve što dublje, paradajz da razvije više adventivnog korjenja, a papriku sadi što dublje da se ne povalja. Ovisi o visini presadnice, po meni što dublje, do sada nisam imao negativnih iskustava
koje su opasnosti ako se posadi preduboko?
imate na tržištu retardant rasta-cycocel-time ratari tretiraju pšenicu.na rajčici možete koristiti u dozi 6 ml/10 L vode. tretiranje se vrši kod potpuno razvijena četiri lista dva do tri puta.Temp.vode treba biti oko 25 stupnjeva a biljka ne smije biti pod stresom.Inače ja ga u cvjećarstvu obilato koristim a na rasadi rajčice daje dobre rezultate.Kod paprike koristim Alar u dozi 30g/10L vode ili mješam alar i cycocel.Da dane otišao bih u vis jer traži svjetla a ko ga uspiješ posaditi 30 i malo više dana od pikiranja onda može 40 rupa ja tako radim duže vrijeme a ako i preraste posadiš ga dublje pa će razviti jači korjen.
Pozdrav!
Ne bih želio da me netko krivo shvati, ja nemam negativnih iskustava s dubokom sadnjom presadnica, ali ne tvrdim da je to optimalno. Po pravilima struke presađivanje se obavlja na dubinu nešto veću nego što su rasle same presadnice. Što je dubina od nekih 6-7 cm (možda i manje) ako je presadnica iz kontejnera. naveo sam prednosti dublje sadnje, nedostatke nažalost neznam (možda cabage zna ). Na ovu dubinu otprilike ja sadim papriku, to je nekih 10-11 cm, sve ovisi o visini uzgojene presadnice
imate na tržištu retardant rasta-cycocel-time ratari tretiraju pšenicu.na rajčici možete koristiti u dozi 6 ml/10 L vode. tretiranje se vrši kod potpuno razvijena četiri lista dva do tri puta.Temp.vode treba biti oko 25 stupnjeva a biljka ne smije biti pod stresom.Inače ja ga u cvjećarstvu obilato koristim a na rasadi rajčice daje dobre rezultate.Kod paprike koristim Alar u dozi 30g/10L vode ili mješam alar i cycocel.
znači tako i rajčicu treba saditi i još usput potrgati listove? i zašto je bitno ako je iz kontejnera?Ne bih želio da me netko krivo shvati, ja nemam negativnih iskustava s dubokom sadnjom presadnica, ali ne tvrdim da je to optimalno. Po pravilima struke presađivanje se obavlja na dubinu nešto veću nego što su rasle same presadnice. Što je dubina od nekih 6-7 cm (možda i manje) ako je presadnica iz kontejnera. naveo sam prednosti dublje sadnje, nedostatke nažalost neznam (možda cabage zna ). Na ovu dubinu otprilike ja sadim papriku, to je nekih 10-11 cm, sve ovisi o visini uzgojene presadnice
znači tako i rajčicu treba saditi i još usput potrgati listove? i zašto je bitno ako je iz kontejnera?
Tako ja kod sebe sadim a ako ne pokidaš listove onda počnu rasti još dva stabla što nije poželjno!
pozdrav!
za čega je to? retardant rasta?
zaustavlja odnosno usporava rast u visinu.popratno djelovanje je da bitno povećava rast korijenja.Mi u cvjećarstvu ga koristimo da dobijemo zbijenije biljke sa više zaperaka.Djelovanje je vremenski ograničeno.Druga metoda da dobijete nisku i zbitu rasadu ukoliko proizvodite za prodaju je da od nekog starog motora od ražnja ili brisača sa auta montirate nešto slično žičari samo umjesto kućica da koloturom putuje neka letva (ja sam montirao široku četku).koja će u određenim intervalima prelaziti neposredno iznad rasade i to barem tridesetak puta dnevno.
Ja sam optimista, biti će dobra godina slična 2010.g, Rusi već sada lobiraju i traže robu po cijeloj JI Europi. Nego daleko smo od proizvodnje rajčice, pa vrijeme je da se vratimo na nju:
Uploaded with ImageShack.us
Ispikirana rajčica (5000 sadnica) jedanaesti dan od sjetve (93% uspješno). Očekivana sadnja 10.03. Ostatak rajčice (8000) sam posijao prije dva dana i planiram je saditi iza 20.03.