outlanderzg
Član
- Tu od
- 1 Sij 2011
- Poruka
- 401
Mislim da je ovdje sve objašnjeno, a također moje je mišljenje da do tog bijelog u rajčici dolazi zbog jakog sunca i velikih temperaturnih razlika. Inače moram još reći da u mojim pokusima oni grozdovi rajčice koji su bili jače zasjenjeni odnosno sakriveni u lišću su imali manje izražene te zelene žile.
Blotchy ripening (also gray wall or internal
browning). Blotchy ripening is characterized
by uneven coloring of the fruit wall in the
form of irregular, light green or almost colorless
areas. Brown necrotic areas are frequently
found in the vascular tissue inside the fruit.
Blotchy ripening is associated with conditions
of low light intensity, cool temperatures,
high soil moisture, high nitrogen and
low potassium. While these conditions may
contribute individually to blotchy ripening, a
combination of conditions probably produces
the greatest occurrence of this disorder. Some
varieties are more susceptible than others. To
avoid blotchy ripening when light intensity is
low, apply irrigation and fertilizer (especially
nitrogen) less frequently, but do not attempt
to elevate temperatures more than 10 °F to 15 °F
over the night minimum. If blotchy ripening
occurs under moderate to high light intensity,
the cause may be purely nutritional
(high nitrogen levels, low potassium) or high
soil moisture.
Green Shoulder, Sunscald and
Orange Fruit Color
These disorders are associated with high
temperature or high light intensity. Fruit
temperature, under high light intensity, can
be considerably higher than greenhouse air
temperatures, particularly in localized areas
on the sides and shoulders of fruit exposed to
the sun’s rays. Avoid removing any leaves
which might offer protection to fruit clusters,
especially when the sun is at a higher angle
and fruit may be exposed to its rays for
longer periods.
Previše dušika, previše vode, niže temperature u vrijeme zrelenja i malo kalija su definitivno uzroci bijele mase. Ovo sa zasjenjivanjem mi baš i nije logično. Kaj se ne zasjenjuje zbog stvaranja povoljne mikroklime u nasadu i sprečavanja pojava sunčevih ožegotina (Sunscald) ? Meni najbolje dozrele paradajzi koji su izloženi direktnom suncu. Jedino je opasnost od ožegotina (kod mene do sada zanemariva), ali nikad nisam zbog toga imao problema s zelenim žilama (osim u primjeru koji sam naveo). Ja također uzgajam sorte koje je plevak nabrojio, ne zasjenjujem i nemam problema s bijelim žilama. Po meni jako veliku ulogu imaju karakteristike sorte. Evo jedna anegdota. U jednoj trgovini sjemenjem dobili mi neku novu pokusnu sortu niskog paradajza za probu. Nadobudno zasadili mi negdje trečinu površine s tim paradajzom, naveli nam da je otporan na bolesti, krupnog ploda, ranog dozrijevanja, ono da bi ga punica za zeta poželjela :lol: (šifra 154sdf čak nije niti ime imo :rolleyess. A sad kako je bilo u praksi. Gredica do gredice, u jednoj hektor u drugoj 154sdf. Start jako sličan, dobro zameču plodove i jedan i drugi, plodovi krupnaju 154sdf je malo u prednosti. Prskam redovito, i intenzivno, bolesti nema niti na jednom niti na drugom. Idemo polako prema zriobi. ZRIOBA: Hektor počinje dozrijevati, prvo pomalo, ali iz svakog tjedna sve više i više, lijiepi crveni plodovi, bez zelenih žila, klupnih plodova i izuzetnog okusa. Ajmo sad opisati 154sdf Vrijeme dozrijevanja, kasni 10-ak dana za hektorom, dobro valjda je kasnija sorta, to nam i odgovara, počinje zreliti, ali kako? Dođe do naranđaste faze i tu stane, žila ko u priči,.Čekamo ga mi tjedan, dva, boja se ne mjenja, žila jjoš uvijek ko u priči :shock: Hektora beremo, ovoga ne beremo jer na placu prodajemo i ne želimo gubiti mušterije. I sad šečer na kraju: Dolazi jako kišno i hladno razdoblje, paradajz je na otvorenom. Hektor odoljeva velikoj količini vlage, ne puca, zrije i nema žila. A ovaj gad 154sdf pogađate svaj koji je bio iole zrel (naranđast) je popucao i strunuo Na njemu sam u gubitku, nisam niti troškove pokrio. Evo ovo je jedno moje iskustvo, sad kad pišem čak mi je i šaljivo, ali vjerujte te sezone mi nije bilo.
Posljednje uređivanje: