Dobra večer,
kako sam totalni početnik u ovom poslu molim od iskusnijih proizvođača za savjet ili potvrdu mojih sumnji:
Parcela na kojoj je obavljena sadnja je bila zadnjih 5-6 godina neobrađivana.
Prije sadnje oranje na cca 30 cm dubine + frezanje više puta. Zemlja dovedena u fazu totalnog praha.
Kemijska analiza nije obavljena jer nije bilo vremena (U Splitu se čeka od donošenja uzoraka do analize cca 30 dana / prema informaciji "ljubazne" djelatnice Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša uz cijenu cca 500 Kuna.
Rajčice sam posadio na otvorenom prije 30-ak dana (cca 200 kom) sorta Monte Carlo.
Zalijevanje je svakodnevno kap po kap, osnovna gnojidba je bila s 0-10-30 + 3Mgo+11S+0,1B + Urea 46% + satlactico.
Voda je izvorska (znači bez klora), prihrana prva dva tjedna 13-40-13, kasnije 15-5-30.
Prošli tjedan sam primjetio da je par rajčica krenulo sa skupljanjem donjih listova (saviju se po dužini lista prema sredini, kao kad motate cigaretu).
Nakon par dana se pojavljuju smeđe fleke najprije na list u kasnije i na zametnutim plodovima.
Do sada je oštećeno 10-ak biljaka koje sam isčupao i fizički eliminirao vatrom.
Prema slikama i informacijama koje sam laički našao na internetu pretpostavljam da se radi o
plamenjači.
Vrijeme je u protekla dva tjedna kod nas bilo dosta toplo (skoro i vruće) temperature u hladu svakodnevno preko 20 ¤C (koliko je bilo na suncu nemam pojma, vjerovatno preko 30). Za to vrijeme su pale 3 dobre kiše (lagane kišice po cijeli dan)
Od zaštite sam koristio 2 x preventivno "Galben C" (Količina djelatne tvari u %: 4,2 + 33,0 benalaksil + bakar)
Evo malo sličica kako izgleda bolesna biljka
Prema informacijama koje sam skupio treba pod hitno tretirati jednim od slijedećih sredstava:
Antracol combi WP 76, Equation Pro ili Ridomil Gold 68 WP.
Ovim Vas molim da mi potvrdite moje sumnje ili me educirajte što se događa s rajčicama...
Unaprijed zahvaljujem
rayer: