outlanderzg
Član
- Tu od
- 1 Sij 2011
- Poruka
- 401
Koji sistemik sada koristiti da pokušam izlječiti paradajz?
Ja koristim ridomil, antracol combi, melody duo, acrobat mz, equation pro od jačih preparata (svi su manje ili više kurativni). Većina ima duže karence tak da nisu baš za prskanje kad krene berba. Od preparata s kraćom karencom odličan je quadris, a koristim i daconil. Svi su oni i za plamenjaču i za pjegavosti, ali kod jačih napada pjegavosti (alternaria, septoria) uz jedan od gore navedenih fungicida stavljam i score ili domark. Ako imaš paradajz u plasteniku važno je redovito provjetravanje jer alternariji za razvoj pogoduje vlažan zrak (i većini drugih gljivičnih bolesti) i nešto niža temperatura oko 25C. . Većina bolesti ima period inkubacije. To znači da je zaraza prisutna, ali simptomi nisu vidljivi na van. To je otprilike nekih 5-7 dana. Puno je lakše preventivno se boriti s bolestima, jer kad se bolest pojavi često zna biti kasno. U nepovoljnim uvjetima na otvorenom ja prskam u razmaku 5-7 dana, a kad je suho svakih 10ak dana.
PS: želio bi čuti s čime još vi ostali suzbijate plamenjaču i pjegavosti? Koji su još učinkoviti preparati?
Zaboravio sam napisati da je obavezno rotiranje fungicida zbog sprečavanja rezistentnosti, nikako 2 puta zaredom ići s istim sredstvom.
Posljednje uređivanje: