Kiwano; Hvala na odgovoru ispričavam se što nisam dao više informacija, navodnjavamo sustavom kap na kap svaki 10 dana smo stavljali kristalon 1kg/1000l a dan nakon toga Multi-Cal 2,5kg/1000l, kako smo imali problema s dozrijevanjem predložili su nam Multi SOPGG, ali ga nismo našli dali s nam ovaj Multi-K classic Potassium Nitrate ovaj kali navodno obogačuje vodu kisikom za krupnost, bujnost i dozrijevanje ploda također 2,5kg/1000l prvi dan kalij drugi kalcij svakih 10 dana, zaštitu vršili quadrisom, ali kako su se počele pojavljivati bolesti uvalili nam sve ovo:
1.dan, ujutro Euqvaton+ Domark(plemenjača) zamješano, navečer insetkicid protiv ušiju
2.dan, navečer Pauk Vertimec i Zoom(crveni pauk) zamješano, nakon tri dana
ujtro Avi (plemenjača), navečer Attacer+Mospilan (trips), posađeno u plasteniku, još sam da vas pitam koliko paradajizu dajete vode dnevno, mi je ostavimo u bačvi da se ugrije u neki agronomi kažu da hladna bunarska voda zna naštetiti paradajizu, ako trebate kakve informacije o kiwanu javite se pa pomognem hvala
Po ovome što vidim na fotkama i što je napisano tu ima dosta pogrešaka od samog početka uzgoja. Prvo što sam primjetio je navodnjavanje tj. jedno crijevo za dva reda rajčice što nije dostatno i kako biljka nije imala dovoljno vlage nije mogla normalno rasti i razvijati se.U uvjetima slabe vlage u tlu biljka slabije usvaja hranjiva iz tla(u ovoj fazi rajčici treba i do tri litre vode dnevno kada je sunčano vrijeme) . niste napisali koji kristalon ste dozirali u početku vegetacije ali s obzirom na slabije sazrijevanje Kalij nije bio previše zastupljen. Ja se držim nekog nepisanog pravila da, kada prvi plodići budu veličine oraha, omjer N:K bude 1:3 i EC 2-2,5 da se tako kapi do formiranja pete cvjetne grane kada se postepeno smanjuje omjer(1:1,8) i EC(max 2).S obzirom da kapite iz bačve složio bih se sa koncetracijom 1kg/1000l vode ali nikako ne sa 2.5kg/1000l vode jer je tada EC bojim se prevelik(trebali bi to izmjeriti EC-metrom). Kada biljka nije u kondiciji tada je podložna oboljenjima i napadu nametnika. Od fungicida preporuka je da se u rajčici koriste preparati s djelatnom tvari mankozeb i propineb u početku vegetacije a u berbi preparate kratkih karenci(Revus SC,Equation pro, Quadris itd). Ovo što ste prskali je OK ali zašto Equation pro i Avi u razmaku samo pet dana? I zašto insekticid 1.dan(lisne uši) kada je peti dan išao Mospilan(lisne uši, trips). Uglavnom ovo što se dešava vašem nasadu je stoga što je slaba opskrba vodom, neravnomjerno dodavanja svih hranjiva(nevidim Mg,P) i od tuda počinju problemi.