Uvijek slikaj jedan list u gro planu.Tako da se jasno vidi oblik pjega.Ovo može biti alternarija,ali me buni to što ima puno malih pjega,pa me više podsjeća na bakteriozu.Ali ne mogu tvrditi sa stopostotnom sigurnošću.Čiji je hibrid,čije sjemenske kuće?Prije bih tipovala na Xanromonas ili Pseudo,iako su sada bili idealni uvjeti za Alternariju.Ako znaš kako izgleda Alternarija,možeš lako prepoznati i Xsanto.Razlika je samo u tomr što su kod Altera koncentrični krugovi i u velikim i u malim pjegama,i ima puno velikih pjega.Kod Xanto na listu ima jedna ili dvije pjege veličine normalne za Alter,a ostale su manje,sitne i i gusto su raspoređene,a male nemaju koncentrične krugove .I list je žuto zoniran na pojedinim djelovimaa rub lista ima crni obrub.Pogledaj si kako to izgleda pa probaj zaključiti o čemu se radi,ili poslikaj izbliza list i stavi da vidimo.Isto tako se može dogoditi i da su opekotine od sunca,ali mislim da one malo drugačije izgledaju.Ne vidim dobro.
Pogriješio si što nisi išao sa sistemikom kada si uočio napad.Preventiva tu više ništa neće pomoći.Probaj,ako je u pitanju Alternarija ići sa Acrobatom plus Signum u punoj dozi.I za pet do sedam dana ponovi.Ako je bakterioza,bude problem.
A pada mi na pamet i oštečenje od insolacije.Sunce je ovih dana jako i ako ima na listovima rose ujutro,a ono rano prži,može nanjeti oštečenja.Ma daj poslikaj jasno.