• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Proizvodnja rajčice

marijan1

Član
Tu od
16 Velj 2013
Poruka
225
Može.
I dvije.
I ne padaj na fore o prijenosniku bolesti i svakavih teorija - koristi dok ne počne pucati sama od sebe.
U paprici imam već četvrtu godinu.


Znači mirne duše mogu ostaviti lanjsku špagu kaj se tiče čvrstine,nije ju sunce "pojelo" kak me jedan prijatelj plaši.
Doduše i logika mi govori da bi trebala izdržati dulje od jedne sezone,em je UV stabilizirana,em je u plasteniku gdje najlon ne pušta UV zračenje.

Zahvaljujem Johabice!:)
 

loter

Član
Tu od
13 Lis 2017
Poruka
36
Pozz mene zanima spaga za paradajz, znaci imam lukove koji cine plastenik i po sredini cijev ( ko kicmu ) koja spja lukove i za to mogu vezat spagu a za sastrane sam zamislio na prvi i zadnji luk stavit spaner ps nategnut zicu 2.0 pocincanu ko u vinogradu i na nju vezat spagu. Pitanje glasi jel to dosta debela zica i jel ima ko bolju ideju
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Ovako je to izgledalo neki dan - tu su sličice i paradajza, i paprike, i krastavaca, i krumpira, da ih ne seljakam sada na druge teme.


https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1678401922240375&set=pcb.1678408885573012&type=3

Pozz mene zanima spaga za paradajz, znaci imam lukove koji cine plastenik i po sredini cijev ( ko kicmu ) koja spja lukove i za to mogu vezat spagu a za sastrane sam zamislio na prvi i zadnji luk stavit spaner ps nategnut zicu 2.0 pocincanu ko u vinogradu i na nju vezat spagu. Pitanje glasi jel to dosta debela zica i jel ima ko bolju ideju

Žica bude ok, ali trebaš računati da je paradajz povijuša i težina stabljike uvijek vuče prem dolje - radi pritisak na lukove.
Pazi da ti se plastenik ne uruši - ne znam kako tvoj plastenik izgleda, ako misliš da nije dovoljno čvrst, dobro bi bilo staviti i potpore između lukova barem ponegdje.
Sa paprikom nije problem, ona stoji sama, a špaga ju samo drži da se ne naginje posvuda.
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

SanjaLucija

Aktivni član
Tu od
20 Lis 2015
Poruka
289
@Johabice

Povrtnice su ti prekrasne, san svakog vrtlara/uzgajivača :icon_pray:. Od srca ti želim da ti sve bude bujno i zdravo. U to ime da nazdravimo :icon_pidu:

Ja sam ove godine prvi put sama radila flance. Rajčica je ispala savršena, još ne mogu vjerovati da su to uzgojile moje ruke :^): Visoka, bujna, debela.

Paprika je isto lijepa, ali još nije dovoljno velika za sadnju. Ima 6 listića i visoka je cca 12-13 cm. Sijala sam sve u prvoj polovici 3 mj. Vele mi susjedi da se paprika sije ranije jer sporije raste od rajčice.

Evo slike mojih flanaca neposreno prije sadnje. Lijevo su presadnice kupljene u Bauhausu, a desno su moje - Jabučar moje sjeme. Lijep je osjećaj kad si nešto uzogojio od nule i gledaš kako raste. I am happy :)

2ikzluv.jpg
 

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,034
Evo ja pola posadio, drugi tjedan nastavak...koji sistemik preporučate za plamenjaču?
 

Prilozi

  • 402F4255-B4DC-4F5D-B818-074194AA9135.jpg
    402F4255-B4DC-4F5D-B818-074194AA9135.jpg
    59 KB · Pregleda: 95

Avam

Član
Tu od
28 Svi 2017
Poruka
107
Da li mi mozete reci koji paradajz da posadim u plastenik. Sada nam je soaao plastenik i htijela bi posaditi poaradajz koji bi doaao kasnije. Krajem 8 i u 9 mjesecu. Da li bi mi uspijelo ako sad posijem sjeme?
 

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,560
uspjelo bi...nešto...al nema tu kruha...
posadi krastavac, to je brže...i sigurnije
 

Ante2

Aktivni član
Tu od
12 Tra 2012
Poruka
175
Dali se moze systayne 24e koristiti u rajcici, imam ga al vidim da nije registriran za tu kulturu pa me zanima dali ga je ko koristio za rajcice te bili bio problem ukoliko s njim oprskam?
 

SanjaLucija

Aktivni član
Tu od
20 Lis 2015
Poruka
289
Kolege imam jedno pitanje točnije problem.

Prije nego napišem što me točno muči moram nešto pojasniti u dvije rečenice. Naime meni i svim okolnim vrtarima rajčica ne naraste višlja od 1 m (zbog šljunkasto pješane zemlje (isti flanac posađen na balkonu visok je 2,2 m). Upravo zbog te male visine imamo samo dvije etaže a ne 3-4 kao svi drugi.

Sad dolazimo do problema. Prva etaža je rodila kao luda. Rajčica koje su još k tome i krupne ima nebrojeno pa sam čak morala podmetati kašete ispod da se rodne grane ne slome. ALI druga etaža ... cvjetovi krasni a onda nakon par dana se osuše ili otpadnu. Nije mi jasno zašto. Pošto imam samo dvije etaže taj drugi rod mi je jako bitan.

Da li se to dešava zbog prevelike rodnosti prve etaže?
Ili bi trebala dati malo gnoja (ne gnojim uopće)

Ima li tko kakvu ideju. Slike postavim malo kasnije dok skinem s mobitela.

Rodnost prve etaže rajčice svih vrsta je nevjerojatna.

2im3tzk.jpg



Druga etaža izgleda ovako. Prekrasni cvjetovi se ili osuše ili otpadnu. Ima li netko ideju što se dešava i što bih mogla napraviti.

5nsygo.jpg
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

samko

Dobro znana faca
Tu od
19 Tra 2012
Poruka
1,414
Nema to veze toliko sa zemljom koliko sa temperaturom i pravilnim navodnjavanjem, oprašivanjem cvijetova. A možda i ta biljka ne može podnijeti rod veći od tih etaža(sorte znaju biti takve). Plamenjača isto ne pomaže.

Isto tako pinciranje biljke je poželjno inače se dosta gubi na lisnu masu.
 

SanjaLucija

Aktivni član
Tu od
20 Lis 2015
Poruka
289
Havla dragi prijatelji. Zalijevam redovito svaki 2-3 dana. Da je bilo vruće ... bilo je i moguće da je do toga.
Maloprije sam malo zagledavale te suhe cvijetove. Kad izvučem taj suhi cvijet noktima ispod se vidi mali plodić. Oni koji su manje suhi - plodići ispod su tog suhog cvijeta su zdravi, a oni koji su jako suhi, ispod je plodić suh kao i cvijetić. Onako lajički bi rekla da se cvijetić ne može odvojiti od ploda i na kraju se osuši. Ili samo lupam gluposti.
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
bilo je malko prevruće dok su cvjetali...pa se nisu oplodili...i sad su ge-crk...

A razloga može biti bezbroj.....ko što veliš, prevruće pa se tučak izduži i ne oplodi, ili previše dušika a premalo fosfora u biljci, ili ono što svi zanemarujemo - prehladna voda u odnosu na temperaturu zemlje i same biljke u vrijeme zalijevanja, pa bi tako u vrijeme veoma visokih temperatura bilo poželjno zalijevati veoma rano ujutro, recimo u doba kada je napisan ovaj upis a i koju uru prije, ili kasno noću kada već i koke i odrasli odu spavati jer je efekat zalijevnja hladnom vodom sličan kao kada čovjek na temperaturi od trideset pet stupnjeva skoči u hladnu rijeku pa mu se svaka dlaka na tijelu naježi ko ježeve bodlje. Ili je fitoftora zahvatila lapove, ili monilija recimo - moniliju će riješiti Swich npr., ili takve neke cake su tu u igri, a i preopterečenost biljke plpdovima zamtnutih etaža u doba intenzivne ishrane istih zna biti uzrok odbacivanja - biljke su mudrije od ljudi, znaju šta mogu prehraniti sa trenutno dostupnom hranom i vele stop, nema više djece ili života na visokoj nozi dok ne dođu bolji uvjeti.
Eto, tako nekako kod biljaka to ide u raznim uvjetima života.......
 

SanjaLucija

Aktivni član
Tu od
20 Lis 2015
Poruka
289
Pozdrav draga Joabice, hvala ti na javljanju vezano uz moj problem.
Zalijevam kasno navećer jer ujutro ne mogu zbog odlaska na posao. Nikad ne zalijevam hladnom vodom, nego vodu napumpam u bačvu i drugi dan zalijem biljke s tom vodom iz bačve koja se lijepo stemperirala, nit je prehladna niti je pretopla.

Idem sad malo proguglati što je to monilija.
 

Najnoviji postovi

Na vrh