• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Proizvodnja rajčice

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
5,084
I ja ih ostavljam. Imam ih po cijeloj bašči 😂. A šta drugo da radim. Džabe paradajz. A što je džaba I bogu je drago 🤣

mikke

Iskusan lik
Tu od
20 Velj 2019
Poruka
2,136
Koja je sorta to? Ak je domaća onda ok ( po izgledu je), ali ak je nekakvi hibrid moze se očekivati svašta
Flanci priozvedeni, veli čovjek, isto od takvih velikih plodova koje je dobio,izvadio sjeme...

Ante2

Aktivni član
Tu od
12 Tra 2012
Poruka
187
Botritis
Gledao sam simptome na internetu, zucenje listova od dole i obzirom da sam zaljevao preko dana nekako mi je najvise djelovalo kao fuzarino venuce, zahvatilo je par stabljika vecina je ok, problem je rosa koje ima svako jutro al odrzavam nekako s ekstrasolom..

damir23

Aktivni član
Tu od
26 Velj 2023
Poruka
353
Kod nas tog iskuhavanja nema. Mozda vrlo malo.. tek toliko i to više u obliku sataraša. Ženi to smeta za probavu pa to ne koristimo u jelima. Msm na kuhani paradajz. Više se orjentiramo na svježu, salatnu konzumaciju. Zato i dosta toga propadne.
Ovu godinu sam malo eksperimentiral i sa meni do sad nepoznanicama i msm da su mi sve ok u salatama iako su više za umake kako kažu. Msm na san marzano i rio grande.
Među njima se pak zalomio jedan.. da li neki krizanac, da li neka čudna sorta..
Već poslije pikiranja listovi su bili drugaciji, i sama biljka išla nekim drugim tokovima. Više nalik na neki korov. No nisam bacio nego posadio sa strane.
I dosli ovakvi paradajzi
1000029832.jpg 1000029729.jpg 1000029834.jpg

Kad su još zeleni onda su kruškoliki, poslije se izduže, kao sljivar, puknu kod peteljke..svi i imaju neke točkice po sebi. Veći su od rio grande npr
Jel se netko susreo s takvim. Inace ukus je jako dobar. Msm više za kuhanje po strukturi mesa

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,756
Kod nas tog iskuhavanja nema. Mozda vrlo malo.. tek toliko i to više u obliku sataraša. Ženi to smeta za probavu pa to ne koristimo u jelima. Msm na kuhani paradajz.
Meni se @zoran89 smije, a eto, nisam jedini kojem ro smeta.

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
2,493
Moja zena je imala velikih problema sa zelucem i jako joj je smetal...pa je zavrsila na operaciji i od onda joj ne smeta..

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
5,084
Pa ono. Koliko ukuhaš nakon pasiranja.

Ja sam zadnji puta 4:1

Imao 24 litre ispasiranog I to ukuhao na 6 litara

damir23

Aktivni član
Tu od
26 Velj 2023
Poruka
353
Meni se @zoran89 smije, a eto, nisam jedini kojem ro smeta.
Pa sad ispada tako da joj smeta, ali i inače se u našoj kuhinji ne upotrebljava baš nešto puno. Ne sjećam se da bi mi to kuhali doma ili upotrebljavali te šalše, piree ili sokove od paradajza iako smo imali svoj. U biti mislim da je to u naše krajeve došlo u moderno doba, doba talijanske kuhinje.. a kod nekih se to, vidim, koristi kao vegeta.. ide u sve. Meni osobno ne smeta ako ga nije ono "tu mač" kak znaju nekad u menzi napraviti.
Zato sam već razmišljal da bi ga sušil ali ne znam koju bi primjenu tome susenom našal 🫣

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
2,493
Ispasirani jos reduciras na 6l? Ili ja nesto krivo shvacam...
mi to radimo malo drugacije...beremo i zena pakira paketice u skrinju. Onda ga izvadi i otopi. Tu prvo ode jako puno vode. Onda ga kuhamo. Vrijeme ovisi kolilo ga ima u kotlu. Al sad je bilo nekih 30lmax. Vec je tu jako gusti. Onda ga pasira i nakon toga grije i prokuha jos nekih 2h al ne reducira se tu vec puno jer je gusti...

Mi smo ga od uvijek koristili i jeli puno..zelje s paradjzom obozavamo, bolonjez...uglavnom puno ga koristimo zato ga i spremamo...

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
5,084
@llmb0611

Poberem, narezem I spremim u škrinju ako ga ima malo, ako ga ima ko sada onda odmah režem I u jedan lonac na kuhanje.
Kada zakuha kreće pasiranje. Pasirano prebacujem u lonac s mjesalicom i reduciram dok ne bude gust ko onaj iz trgovine.

@damir23

Moja pokojna baka je oduvijek kuhala paradajz, a Italiju nije znala na karti pokazati.

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
2,493
Pa ok..isto radimo..a omjere ti bas i ne znam...meni zena to otprilike..ja kuham tak dugo dok ona veli dosta..🤣.a ostalo onda sve po procjeni...

Najnoviji postovi

Na vrh