• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Proizvodnja rajčice

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
Otopi do 3 g vodotopivog gnojiva/1 litri vode (uzmi sada neko sa više fosfora, ali ako ne može i univerzalno 20-20-20) i u to potopi kontejner.
I dosta je 1x tjedno tako prihraniti (ovo ostalo potapaj u čistu vodu).
:wink:

kako to ide,napuniš nekakvu posudu,potopiš i kad se nakvasi izvadiš vanka ili,koliko dugo mora biti?
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Joj Dane,pa to ti je vrlo jednostavno-uzmeš plastičnu četvrtastu vanicu,bitno je da je malo duža i šira od kontejnera.u kantu uliješ vodu(to je obično deset litara,staviš kako veli Bibostar gnojivo(vodotopivo za fertigaciju-ja nikada ne važem,sunem unutra jednu punu čajnu žlicu),to se odmah otopi pomješaš malo i turiš kontejner unutra.Onda ga pritisneš rukama prema dnu.Možeš ga do početka listova,a možeš i listove potopiti.Držiš tako dugo dok izlaze mjehuriči.Ako ti se neda i ako nemaš mnogo,onda ga samo potopiš i pustiš da ispliva,pa ostaviš da odospoda sam povuče vodu.Kada vadiš staviš na rub da se malo iscjedi.Možeš ti uliti i punu vanicu vode,ako imaš više kontejnera-koliko litara toliko ko što kaže Bobo puta -kolko je ono napisao,čini mu se tri grama,provjeri da ne tražim.Važi,sigurnije je,kada se sjetim što sam jednog davnog dana bez vaganja napravila sa urejom na pol hektara krumpira,ako ne znaš ocijeniti koliko je dosta da ne bude previše-važi.
 

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,644
ili jednostavno uzmeš kantu za zalijevanje, napraviš u njoj malo jaču koncentraciju i poliješ po biljkama...naravno, imaš 5 minuta da uzmeš tuš i ispereš to normalnom vodom...:icon_cool:
ovo kaj ti kažu s potapanjem, to nije za lijenčine...:eek::
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
A možeš i ovak-to je za lijenčine-rasiješ rukom omaške ko kad rasijavaš po livadi ili pšenici u doba kada nije bilo rasipača,i zaliješ vodom ko kada zaljevaš normalno,samo malo jače.E,tu moraš biti majstor da se svo gnojivo ispere sa listova jer se vrhovi mogu spaliti.Tako baš nije preporučljivo,ali,ako si lijen.... :(giggle):
 

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
Ma kuzim,samo pitam jer nisam jos tako radio. Nije li jednostavnije nesto preko lista,netreba tu nesto previse prihrane na pocetku.
 

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,644
malo lista, k tome još i nježan...ne pali...
šibaj u korijen i nećeš promašit.
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Dane,moram reći,iako će me opet Bobostar naribati-to preko lista ti je isto kao da si ti jako gladan,a dođeš u kuhinju i staneš kraj pečnice u kojoj se peče pečenka.pa udišeš paru koja izlazi.Mmmmmm....Joj kak je fino i kak se dobro osjećaš.Dok stojiš pokraj.Ali,čim se makneš,ti si opet gladan.Trbuh je bio i trbuh je ostao prazan.
Glavnina hranjiva se uzima korijenom.Samo ako je nužna neka hitna intervencija može se intervenirati preko lista,ali se odmah uz to radi i intervencija preko korijena jer ovo preko lista je samo "para iz pečnice",tj,samo za taj kratki trenutak.Svi koji ti reknu drugačije ti lažu.To govorim u vezi hranjiva.Ako ideš zdravom logikom, u onoj jednoj litri ili kili folijarca-koliko imaš aktivne tvati.Koliko će je dobiti svaka biljka ako ih imaš tridesetak i više tisuća na hektaru.Baš će se najesti.Pa ako ideš logikom da se folijarna iliti preko lista hranjiva(i sve ostalo)usvaja samo u dijelu dana kada je list vlažan-dakle,čim sunce pomoli zrake-jok,i tako dugo dok noćna vlaga ne navlaži list-jok,i po noći dok nema fotosinteze-jok(jel se to ja dobro sjećam da po noći nema fotosinteze,mislim da da,jer mi se čini da za nju treba sunca,a noću ga nema,ako griješim neka me netko ispravi).Tako,to je to.Ma ima još,ali...
 

Mateuss

Član
Tu od
9 Lis 2012
Poruka
467
Sta koristite protiv polijeganja rasada i u kojem omjeru?
Ja koristim Previcur Energy jedno pakiranje u 10 litara vode i potopim kontejnere da upije tekućinu kao kod zalivanja da supstrat bude vlažan.


 

angy

Novi član
Tu od
12 Sij 2013
Poruka
12
Pozdrav ljudi!
Početnica sam u ovom poslu pa molim vas iskusne poljoprivrednike da mi kažu koliko je vode potrebno za prihranit 400 biljki rajčice.Znam da ide 1-2 g vodotopivog gnojiva na 1 l vode ali me zanima koliko je vode potrebno,odnosno koliko grama gnojiva po biljci ide?
Hvala unaprijed na odgovoru!!!
 

seva

Član
Tu od
8 Tra 2010
Poruka
234
ja stavljm u početku tj. do pojave prvih plodova ,0.5 gr. po biljci ( svakih 3-4 dana),a poslije 1 gr. svaka tri dana.
A što se tiče vode..količina se povećava kako biljke rastu....,a količina gnojiva ostaje ista.
 

angy

Novi član
Tu od
12 Sij 2013
Poruka
12
ok hvala na odgovoru,znači u početku do prvih plodova bih trebala na 400 struka rajčice stavit 200 g gnojiva i 200 l vode,a kasnije kad je veća ide 400 g gnojiva odnosno 400 l vode?!Jel tako?
 

seva

Član
Tu od
8 Tra 2010
Poruka
234
ne,ne ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, ja samo mogu reći kako ja to radim.....
nikada ne stavljam gnojivo u neku određenu količinu vode.....gnojivo dodajem tako kako sam napisao,a nije bitno u koju količinu vode. Biljkama nekada treba manje ,a nekada više vode.
400 gr. gnojiva može da se stavi i u 100 lit. i u 1000 lit. vode...zavisi koliko biljkama treba VODE
 

marijan1

Član
Tu od
16 Velj 2013
Poruka
225
da ne pretražujem sad svih 136 stranica...

kad je najbolje pikirati paradajz,u kojoj fazi,ili veličini?

prije bi žena samo počupala višak,ali ja bi sad to prebikirao,žao mi bacit 2/3 paradajza,u nekim kučicama ga ima i po 5 stabljika...
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
O jesmo,jesmo,evo se veže polako.Ali,ja se ravnam po vremenu-kada je lijepo radim,a kada je ko sada-ne mičem se iz kuće.
Povezana jedna gredaPet ih još čeka.Da zasja sunce.:icon_eyes:
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Ma nisi ti ništa zakasnio Dane,kakcvo je vrijeme,i bolje da nisi posadio.Ja sam morala saditi ranije nego sam imala u planu jer sam imala presadnice zajedno sa paprikom,jer mi je vjetar strgao foliju na plasteniku u koji premještam rajčicu kada joj trebaju niže temperature pa je rasla ko luda. Bila bi deblo prerasla da sam čekala,a do sada ionako ne bi mogla čekati.Ionako nema lijepih sunčanih dana pa nemaš baš i za čime žaliti što ćeš kasnije saditi.
 

bobostar

Aktivni član
Tu od
14 Pro 2009
Poruka
1,560
....
400 gr. gnojiva može da se stavi i u 100 lit. i u 1000 lit. vode...zavisi koliko biljkama treba VODE
400 grama u 100 lit. vode je poprilično riskantno, jer će većina biljaka stradati... :(shake):
 

Najnoviji postovi

Na vrh