• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Propast Hrvatske poljoprivrede

temptation

Aktivni član
Tu od
20 Ruj 2010
Poruka
1,250
Re: propast hrvatske poljoprivrede

Kako si lijepo ovo rekao - čista realnost.

A evo što je meni napredak danas donio - ostala ja bez mesa,ručak se skuhati mora,a i blagdanski dani su pred nama.Pa sjela ja u auto i put Kauflanda. Vidim,na akciji teleća rebra sa potrbušinom - uzmem dvije i pol kile,tako bio komad,pa piceki sviježi,nezamrznuti - pa uzmem dva - jedan za juhu i jedan za u ledenicu.I bio na akciji svinjski but. Uzmem tri kile,i zamolim nek mi nareže na šnicle. Evo sam ja to maločas počela spremati - teletina se peče,jedan picek kuha,a but sam imala namjere spremiti u ledenicu - mi to do Nove Godine pojedemo.Ali....raspakiram ja to,oću malo oprati prije neg u vrečice pomečem,i šta vidim - meso je već na pola pocrnilo.Dobilo tamnu boju,onako,smeđkastu.A kupila sam ga samo zato,iako mi je cijena od 28 kn opasno zvonila na uzbunu,jer je bilo tako prekrasne svijetlocrvene boje,onako,više bijekaste u vitrini.Naravno, u komadu,ne narezano.U tih sat vremena od rezanja do sada ovo je pravi kameleonski prevrat.
Eh sada dok postam ovaj post idem odmah potražiti broj udruge za zaštitu potrošača,pa nek oni vide mogu li koga pitati za zdravlje - jer ovo meso nije staro godinu dana ili dvije,ovo je vjerojatno od drugog svijetskog rata .
A stavila sam ga u dio ledenice u kojem je sve što kuham psu.Iako se mislim bih li uopće i njoj to dala.
Drugi put svakako pročitaj kaj piše na kauflandovoj mesnici...
Strši poprilično velika obavijest o njihovom mesu,kako je uzgojeno i što sadrži...
A onda kad skužiš da im je meso proizvedeno u skladu sa famoznim Codexom Alimentariusom (Zakonom o hrani),prouči kaj to znači,imaš temu i ovdje na forumu...

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529

Tako je.
A koji sam ja idiot. Ma nisam,za nas dvoje puno mi je kupiti i zaklati svinju,za tih šest mjeseci koliko mi može u ledenici stajati za nas dvoje ie previše samo svinjskog mesa za pojesti. A i špek mi ne treba.....
A da mogu kupiti barem polovicu jedne velike svinje,to bih uzela i više me nikakvi kauflandi ne bi vidjeli.
Eto,ako netko ima polovicu svinje za prodati blizu Međimurja,nek mi rekne.Bilo koje vrijeme - ili sada ili poslije Nove Godine.

karlo.bozic

Član
Tu od
27 Svi 2011
Poruka
703

Ovo su fotke sa tržnice jedne "zaostale" države sa godišnjim BDP-om od 6%...
http://i.imgur.com/YXTzyaX.jpg
http://i.imgur.com/dGQ1hHl.jpg
Uvoz mesa je zabranjen,a ono ima rok trajanja od 3 dana,nakon toga mora u preradu...
Kod nas ako se ne varam,meso nema rok trajanja...
I dok sav napredan svijet jede "smrznuti" kebab mesni narezak sa GMO sojom,ovi "zaostali" jedu čiste šnicle...
http://i.imgur.com/PNLlqr1.jpg
Svatko tko je imalo normalan ne želi jesti američka sranja,a EU tvorevina u koju smo mi naivno upali nije ništa drugo nego produžena ruka SAD-a...
Ja ne zagovaram napredan svijet, da odma to naglasim. A ta zaostala drzava sigurno nema BDP od 6% samo od svinjogojstva, nego je ocito kompletna politika sasvim drugacija od ustaljene svjetske. Ne znam da li se dobro razumijemo. Nama ostali svijet diktira sta cemo i kako cemo. Ne u smislu da ih mi slijedimo ko mutavi, nego se jednostavno nemamo prilike zaokrenuti i krenuti svojim putem, jer mi nismo politika. Mi smo za njih mravi koje oni gaze kad hoce i kako hoce. Ko si ti, ili ja ili svi mi obicni mali poljoprivrednici da krojimo politiku sta cemo i kako uzgajati. Ko je uopce i Milanovci i njegova ekipa da odreduju bilo kome sta? Svi su oni samo marionete EU-a, a oni pak marionete ostalom svijetu. Tako da...

temptation

Aktivni član
Tu od
20 Ruj 2010
Poruka
1,250

Ja se sjećam kako su nam prodavali maglu kad su se gradili veliki šoping centri po Hrvatskoj,da će građani imati jeftiniju i kvalitetniju hranu,a država više novaca u proračunu,jer neće biti maloprodajnog "crnog" tržišta...
Pa se tada velika čokolada Milka mogla kupiti na placu od 15-18kn,a sada je po šoping centrima od 20-26kn...
Dok se na drugoj strani zabranjivala prodaja svježeg mesa,mlijeka i mliječnih proizvoda,odnosno postavljali su se uvjeti koje većina poljoprivrednika nije mogla zadovoljiti,a sve pod izlikom zdravstvene ispravnosti proizvoda...
Da bi se s druge strane sasvim legalno moglo prodavati ovakvo meso,kakvo je Johabica danas kupila...
Za sve ovo su krivi naši korumpirani političari,jer su doslovce uništili našu poljoprivredu,pogodovali i još uvijek pogoduju velikim igračima,na štetu seljaka i svih građana ove zemlje...
I sada opet imamo priliku izabrati novog predsjednika,između troje kandidata koji su iznjedrili iz dvije stranke koje su u ovih 20-ak godina uspjele ovu državu dovesti na prosjački štap i jednog mladića kojeg su počeli nazivati "teoretičarom zavjere"...
Treba samo prolistati forume 5-10 godina unazad kada je Codex Alimentarius bio teorija zavjere,a danas je to naša realnost o kojoj većina ljudi uopće nema pojma...

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,008

mi moramo promijeniti navike..umjesto u kaufland otici u selo i vidjeti hrpu tabli,prodajem velike svinje,odojke,telad itd..i platiti i kupiti svjeze domace meso.isto tako i sa povrcem i sa vocem itd..e kada to napravimo onda cemo pomoci domacem gospodarstvu,a ne uvoznicima..ali to tesko da ce se dogoditi...

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902

Ma joj ljudi, pa nikome se neda kupovati domaće, nisu političari zabranili da netko kupuje domaće, ljudi su takvi. Susjed nedavno kupio meso u Kauflandu, pa ga nije mogo jesti, dao ga psu. Stara mu ima njemačku penziju, on vojnu, žena mu na birou, radi nešto na crno, imaju jedno dijete. Nije da ne može kupiti domaće, nego je ovo lakše. I ima ih milijun takvih. Ali, mjenja se i to u zadnje vrijeme, kad dosadi udisat smrad todorićevog smeća i žuljenje zubi na francusku gumu, onda se nađe i para za to.
A takvi ljudi su i birali političare, nisu sami sebe izabrali. Svatko ima vlast po mjeri. A ako sad ne izaberemo Ivana, možemo svi slobodno počiniti kolektivno samoubojstvo, jer onda i nismo ni za što drugo.

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529

Možda i šta bude.Predpostavljam da su ljudi pokupovali pajceke po selima jer danas u Kauflandu nisam vidjela nikakve velike redove pred vitrinom sa mesom.A gledam zadnjih godinu dana Ravličevu mesnicu u Kauflandu - nakon otvaranja to su bile takve gužve da nisu trgovci stigli raditi.A onda malo pomalo počelo se to osipati...i mislim ja - što se događa.A gledam,u njegovim vitrinama nema nikada mesa svijezeg izgleda,uvijek je to tamno crveno,zasušeno, na oko se vidi da je jutarnja rosa odavna spala sa njega..I ljudi ga zaobilaze.
Ali Kaufland i drugi slični su lukaviji.Oni nabavljaju tretirano meso - gledala sam pred koji mjesec na tv američku klaonicu piliča - sve se to fino napravi i na kraju ciklusa,čisto ,oprano meso ide u antibakterijsku kupku.Goveđe meso ide na laserski tretman - ma laser ili nešto takvo,ali mi se čini da je baš laser.Čak i kloriranje koriste kao završni postupak.To je prestrašno.Ubrano voće,povrće isto tako,već spakirano tretiraju fungicidima.
To onda dolazi onako,lijepo ko slika. A zapravo je jako loše,ali zavara kupce.Ko mene danas.

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902

Ravlićevo meso je 10x bolje od onoga u kauflandovoj mesnici, tu nema priče, barem je koliko-toliko svježe i dobar dio je iz domaće proizvodnje. U konačnici, ako se baš mora jesti smeće, nek se jede domaće i svježe. Mi nekad kupimo junetinu kod njega i nije toliko loša, ali da mogu negdje naći nekoga tko kolje svoje, kupio bih kod njega. Dok smo mi klali i prodavali junetinu dobivali smo i po 2000 maraka po junetu, ne vjerujem da se i sad nekome ne isplati to raditi, samo je pitanje koliko bi bilo mušterija.

tine

Dobro znana faca
Tu od
10 Pro 2006
Poruka
859

Sad, imaš u EU hrpu djelatnosti, koje možeš radit kući.

I obrada i prodaja mesa je jedna od njih.

Sigurno su vlasti u zaštitu velikih igrača uvele mjere i zakone, koji toliko kopliciraju i poskupljuju ulazak u tu djelatnost, da se nikom ne isplati.

Kod nas u Slo se par godina poslije ulaska u EU ta tematika puno promjenila i sad je to dosta lakše, iako opet daleko od povoljnosti uslova koje imaju Austrijanci.

motohod

Član
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
780

Tako je.
A koji sam ja idiot. Ma nisam,za nas dvoje puno mi je kupiti i zaklati svinju,za tih šest mjeseci koliko mi može u ledenici stajati za nas dvoje ie previše samo svinjskog mesa za pojesti. A i špek mi ne treba.....
A da mogu kupiti barem polovicu jedne velike svinje,to bih uzela i više me nikakvi kauflandi ne bi vidjeli.
Eto,ako netko ima polovicu svinje za prodati blizu Međimurja,nek mi rekne.Bilo koje vrijeme - ili sada ili poslije Nove Godine.

Problem kod tih kupaca koji bi kupovali obrađene pajceke po selu je u tome da ih (opet) treba naučiti da u polovici pajceka...:icon_scratch: ima pol pajceka. Nije to samo odrezak s šunkom... nego i sve ostalo.

steakright.jpg

:(rofl):

tine

Dobro znana faca
Tu od
10 Pro 2006
Poruka
859

Greška.

Taj koji prodaje pol pajceka treba naći korisnu upotrebu viška koji ostaje kad proda odrezak sa šunkom.

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529

Ma ne,ja oču pol pajceka i sa pažljekima i sa pol glave i sa nogicama.Imam ja pesa, bude pojel. Nije to nikakav problem. Špeka prodam susjedama,i tako.....
Mislila sam ako netko recimo kolje dva pajceka,a ne trebaju mu dva,može jednu polovicu prodati - ja bih kupila.Ili ima isto tako kupca za pola - dogovorimo se za dan klanja,vagnemo ga i mirna Bosna.Ili mi netko veli polovica po tolko kuna,izvažemo i kvit.Samo da mi se na licu mjesta zakolje i raskomada.Ja živoga nebih vukla doma, pa onda......tako.Eto, tako bih ja. Ima pajceka za kupiti, ali cijeli. A nas dvoje u kući.....A ako kupim malog od sto kila,tu nema ničega - niti mesa,niti .....Kaj vi mislite kaj ja nisam pajceke hranila, koce čistila......eeeee.

tine

Dobro znana faca
Tu od
10 Pro 2006
Poruka
859

Za vas dvoje i ne brinem, a danas skoro niko ne kupi više pola životinje.
Nisu više ni spremni da uzmu x kila mješanog svega i lepog i rebara itd.

Tako si prinuđen da direktno bez problema prodaš samo najtraženije dijelove, a od ostatka si moraš stvorit logistiku, da i to pretopiš.
Sad, da li to preradiš u neke salame, kobasice, mast, čvarke..., to si moraš sam naći proizvod, koji se kod tebe traži.

motohod

Član
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
780

Pola pajceka je ko i pola auta... :(giggle):

[YT]https://www.youtube.com/watch?v=6ftI4Zj1hpc[/YT]

:pig:

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192

johabice evo ovaj je malecki danas stradao po svim propisima,ovo je polutka od domaće svinje,težina žive vage 200kg,masti jedva da bude 20 litara,okus mesa pravi domaći,bez kemije,ovakvu polutku se sigurno ne može kupiti niti u jednom centru samo u seljačkom dvorištu,

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529

Eto, baš takvu bih ja, baš takvu. Pa nek je i od dvijesto kilaša.

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192

Što bi rekli ljudi ,puknuti ovo je za vlastite potrebe,od malenog praščića do ove veličine je narastao u našem kocu,da dođeš do mene da osjetiš sada miris kobasa koje se hlade u sušari i čekaju sutrašnji prvi dim

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,744

3 škrinje po 400 litri su full pune i onaj tko iz moje kuće misli ić u mesnicu neće dobro proći...:(giggle):
jer, bolji je moj pišćanac makar godinu dana čući u škrinji od onog koji je došal sa nepoznate lokacije hranjen svime osim žitarica...
jer bolja je moja pura koja ima samo 7 kila šnicla od bilo koje kupljene...
a i povrće iz moje škrinje je puno bolje od bilo kakvog kupljenog...nije da ne vjerujem proizvođačima, ali to je tak...

u se i u svoje kljuse...pa koliko god to koštalo...
naravno, i tri svinjčeka, i telić, i zecovi...i sve se hladno...jer ovo je takvo godišnje doba...hladno...

al jede se toplo...vrućeee...mast curi po bradi...ne ulje, nego MAST!!!

:p::p::p:

jlukaci7

Iskusan lik
Tu od
1 Velj 2012
Poruka
2,720

Ajkuli i Darijusu skidam kapu do poda sa zadnjim komentarima i svaka im je na mjestu.
Usput imam ja par komada za prodaju ako koga zanima naravno hranjeni DOMAČIM ŽITARICAMA.

Na vrh