Dečki,zaboravljamo da je ovo danas kapitalizam,znači da prevladava onaj ko može i ima više!Svi se zgražaju na riječ komunizam,socijalizam,misleći na teror koji se provodio na početku stvaranja Jugoslavije.Ali komunizam i socijalizam su značili i zajedništvo!Pogledajte malo.Zašto privatizacija?Ako bi danas bile sve tvornice,vlasništvo RH ili koje druge zemlje,sve ono što se proizvodi,pa zar bi država sama sebi naplaćivala porez?Ajmo sve privatizirati,ukrasti usput kaj nam paše,kad ljudi sve kupe,nabit ćemo porez i evo ga!Država živi ko bubreg u loju,a ne razmišljaju o ničem,samo o porezu.Malo stariji će se sjećati da je PDV uveden kad je skoro sve već bilo privatizirano!Sa istim razlogom koji sam navel maloprije.I onda počnu ulazit strani trgovački lanci u zemlju,oni ne žele proizvode naših oranica.Oni žele ugurati svoj škart,prodat to i zaradit.Normalno da svaki od njih ima neku vezu u vladi i seljaci koji su proizvodili hranu koja se prodavala po manjim dućanima,tržnicama i sl. nema kud!Došlo je takvo vrijeme da ljudi koji nemaju mogućnost proizvodnje hrane(centri gradova i sl.)moraju,a i lakše im je,kupovat u velikom centru koji im je bukvalno ispred nosa i koji ima kud i kamo jeftinije cijene nego roba koja je ujutro u 4 sata ubrana i dovežena na tržnicu.A nitko ne postavlja pitanje od kud je to,koliko je staro,čim je špricano?Ne,jer kineski grah košta 11,99 kn,a na tržnici naš domaći košta 25 kn.Tko može tome konkurirat?
Da se spriječi uvoz takve robe i naš grah bi bil jeftiniji sigurno 5 do 10 kn i kretal bi se po cijeni od 15 do 20 kn,al bi bil naš!I znalo bi se kaj se jede,a proizvođač se nebi bunil,jer bi ga dal po nižoj cijeni,ali bi dal veče količine.
A ovak ti konkuriraj kineskoj robi,pa proizvedi doma kilogram graha za 3 do 4 kn kaj ti daje otkupljivač.Sramotno!
Još je tu greška naših budala,kaj se moram tak izraziti kaj su nas trgovački lanci pojeli,doslovn
nemogućili su nam život na kakvi smo navikli.Sad se Todorić žali protiv stranih lanaca,normalno,jer je slabiji i istiskuju ga.
To je kapitalizam za koji smo se borili.Okrutna stvarnost i posljedica da onaj koji ima imat će još više,a onaj koji nema,izgubit će sve!
Nisam jugonostalgičar ako me takvim smatrate,al razmislite malo,u kojoj državi je bila ravnopravnost veća?Normalno da je i za one države bilo nedodirljivih,ali ako su imali oni,imao je i narod,a sad ovi naši imaju sve,a mi nemamo ništa!Jedino opomene od kredita!
Žalosno,ali kad te vlastita država želi uništiti i iscrpiti sve iz tebe i guraju nas u tu EU,pa zakaj,da budemo robovi?Drugovi,meni se nejde tam!
Rješenje koje se nameće je otvaranje zadruga malih proizvođaća,zaštita domaćih proizvoda,reklamiranje tih istih proizvoda te ponuditi krajnjim potrošaćima,pa neka oni prosude,a mislim da bi mogli presudit pozitivno za hrvatskog seljaka.Sami na tržištu nemožemo opstati i to treba čim prije shvatiti.Jedino nam preostaje da stavimo glave skupa i krenemo u borbu s konkurentnim cijenama i osvajanjem tržišta.A kao pojedinci ćemo se teško probiti u ovom leglu zla i korupcije.