Evo i mene, lopatao sam snijeg...
Ilegalac: Poznam ih ja dosta i iz prometa i iz spinvalisa i iz sumarije, sloge, colora i odsvakud... SVI imaju jos neku djelatnost pokraj posla, jer im je kod kuce dosadno... Neki prave drva, neki rade zemlju, neki imaju vocnjake a neki sve troje, netko se duhanom bavi, netko svinje hrani i tako...
Nitko mi se ne zali na uvjete u firmi, samo mi se zale na sefove i sto placa kasni... Sloga i promet po kasnjenju place su valjda glavni na nasem podrucju, nema im ravnih
Pitam ih jel bi valjalo da je placa veca, svi mi odgovaraju da bi bilo bolje da je redovna a ne bi skodilo da je i vislja, ali opet, bolja nego ikakva i zadovoljavaju se i s to malo...
Ovo je kolega dobro iznad napisao, kad treba ljudi da mu idu nesto raditi, NECE nitko prstom mrdnuti, a onda u birtiji prica da lako nama koji imamo, da krademo okolo, da imamo boga za ujaka i takve stvari...
I moj brat radi u firmi za solidnu placu, pa ima pcelinjak i jedva ceka da si stvori neku zalihu kapitala i da pcelinjak dovede na 100% kako je zamislio i dat ce otkaz... na poslu moras svaki dan biti u 7 sati i ne pita te nitko nista. ovako si sam sebi sef i koliko radis toliko ces i imati i nema problema.
I moj otac je oduvijek radio i radi dan danas u jako dobrostojecoj firmi, pa se u "ono vrijeme" odlazilo s posla da se radi zemlja...
Istina je da se seljak najvise spreman zrtvovati, ali novaca na koje smo racunali proteklih godinu i pol se necemo tako lako odreci. obecano je i red je da se i da.
A ako poticaje treba smsnjiti, napraviti novi model poticanja proizvodnje i za to se slazem. ilegalac je dao jako dobar primjer da e treba poticati preradjivacka industrija, pa da mi izvozimo gotove proizvode, a ne sirovine.
Prosvjed je samo nacin da mali covjek, bio on seljak ili uredski radnik ili netko treci, skrene malo pozornost vladajucih na sebe i na svoje probleme, jer ovi s vrha to nikako ne mogu skuziti, jer dobar dio njih se nije bavilo nasim poslom, kao sto se mi nikad nismo i necemo baviti njihovim. treba s vremena na vrijeme skrenuti paznju i na sebe, pa da se vidi da postojimo i da smo jos zivi i da ne trazimo previse, samo ono sto je nase... ne trezi se nista vise od obecanog, a spremni smo uzeti i tu cifru umanjenu za odredjeni postotak ako se gospoda vladajuci slazu da isti taj postotak oduzmu i sebi.
Hrvoje i MTD... Nisam generalizirao skroz na skroz da je svima lako i da svi sjede u foteljama... ali opet radis ono sto mislis da je tebi naj bolje. poznam gro ljudi koji bi bili sretni i s takvim, robijaskim poslom, samo da placa ide i da ima zdravstveno i da covjek moze prezivjeti. Ja imam tu srecu, pa imam i dobro zaledje, sto bi se reklo vjetar u ledja, pa me i to malo izvlaci i opet taman da plutam iznad svih ovih koji grcaju u kreditima...
Opce je misljenje u mojem i okolnim selima da ja "pod mus" MORAM kupiti NOVI traktor od bar 120 ks i svim prikljuccima. I sad ti objasni covjeku s takvim nacinom "razmisljanja" da je to nerealno i da se to tako ne radi, da je to sve stignem i s ovim sto trenutno imam i da mi ne treba kredit za vratom i da ne zelim nikome biti sluga, zbog cega, komada zeljezurije... Poznam par ljudi u mom kraju koji su kupili veliki traktor samo zato da imaju jaci nego susjed, i sad grcaju u kreditima... mlijeku pala cjena, stocarstvo se klima al traktor od 120ks je u dvoristu i radi s dvobraznim plugom i tanjuracama koje mu ni ne porivaju trag...