I mene je moj tetak pitao jednom prilikom jedno zanimljivo pitanje. S nama u drustvu je bio i moj ujak koji radi zemlju cjeli svoj vjek i od zemlje zivi. kratko je radio u firmi, ostalo sve na zemlji, svojoj ili tudjoj, nebitno...
Moj tetak je gospodin covjek koji je svojim izborom dosao zivjeti na selo i ima vocnjak jabuke 2.5-3ha i otvoren ekoloski OPG zbog prodaje tih jabuka i nedavno je kupio teblu zemlje 10 hektara gdje je trenutno zasijana ekoloska djetelina. Poticaj na tu eko proizvodnju je 5000kn/ha. I pita nas: Zasto proizvodite psenicu, kukuruz i ostale zitarice, kad vam ne placaju otkup uredno, gnojivo vam je skupo, obrade zemlje koliko hoces, strojevi se trgaju, zaastitna sredstva morate koristiti i da dalje ne nabrajam? Ja imam tihi 10ha zemlje, posijem djetelinu, platim da mi se sve odradi, jer mi je na 10 hektara zemlje NEISPLATIVO kupovati traktor i prikljucke. Poticaj pokupi, na tih 10 ha nego sto cete vas dvojica ikada zaraditi s 10ha psenice ili neke druge kulture...
E, moj tetak cilja na poticaj, posto ne zna sto je to raditi zemlju, nema to u krvi. zato nas je to i pitao...
Ja sam mu dao jedinstven odgovor kojeg je i moj ujak odobrio: tetak, seljaku se ne vrti sve oko novca i zarade, jer je seljak jednostavno stvorenje. naravno da mu novac treba i da je sto vise to i bolje, ali opet, postoji i druga strana te price. Seljak sije razneusjeve, jer se voli o njima brinuti i gledati kako rastu, proizvoditi nesto od cega nece samo on zivjeti. izmedju ostalog da ja posijem sve moje povrsine tom tvojom djetelinom, ja cjele godine ne bih imao sto raditi, stalno bi mi malcer bio zakopcan za traktor i ja bih poludio od dosade i morao bih se upucati. Seljak je radnik i on raditi mora, ne toliko zbog novca, koliko zbog samoispunjenja i neke osobne zadovoljstine. Izmedju ostalog, nesluzbeno se natjecemo se tko ce imati vislji prinos i bolje uradjene njive
Ujak je ovo potvrdio i tetak je ostao bez teksta, jer nas i dalje nije razumio, posto ne razmisljamo na isti nacin kao i on.
Tako da netko ima neke svoje motive zasto bas sije neke kulture i od njih pokusava ostvariti dobit i novac za zivot i uzdrzavanje obitelji i gospodarstva. tako ja nikada nisam imao kukuruz za vrsidbu, iako mi se drugi iz mog kraja kunu da je to ZAKON. uljanu repicu imao jednom i nadam se nikad vise koliko mi se zgadila a opet pojedinci od nje lijepo zaradjuju. Ista prica sa sojom, ja ju volim, a znam ljudi koji ju ne bi sijali i da je duplo veca otkupna cjena...
Tako da preispitivanje tudjih poslovnih poteza nije nasa stvar. Svatko zna sto, kako i zasto radi. netko se nasao u krumpiru, netko u kravama, netko u zitaricama...
Od ovih prosvjeda (koji su inace tema ove rasprave) se ne ocekuje da nam se obecaju kule i gradovi, da cemo biti ravni s tim gore politicarima, jer kako sam i rekao, seljak je jednostavno bisce i njemu ne treba puno da bi on zivio ispunjen zivot. Oni koji su prokleti za novac, novac i samo novac, nisu seljaci, poljoprivrednici, nego obicni kapitalisti kojima nikad nece biti dovoljno (neka se nitko na uvrijedi). I ja bih volio da je ovo rasprava za nekim stolom, jer ne mogu preko tipkovnice iskazati ni pola onoga sto pokusavam reci, ali se nadam da razumijete s kojeg mjesta ja imam pogled na cijelu ovu situaciju u kojoj se nalazimo svi i stocari i povrtlari i ratari i vocari i vinogradari i svi ostali...