Gledam prazni papir već nekoliko minuta i razmišljam kako početi post a da se ne zamjerim kolegama mljekarima ali nikako da nađem načina.
Prvo bi počeo citatom:
"Od 57 tisuća farmi 2003. danas ih je u Hrvatskoj samo 14.900, od kojih se samo 1000 po muznosti krava mogu usporediti s EU15, prvih 3000 na ljestvici ima 70% europskog prosjeka, a ostale ni 40%."
Zašto je tome tako? Da li je za taj podatak kriv otkupljivač mlijeka, država, Todorić... Ne!!! Nažalost mljekari krivi ste si vi sami. Ne bih želio biti grub, ali ako je produktivnost hrvatskih krava na toj razini onda vas većina mora propasti. Da li je ovaj podatak rezultat slabe educiranosti, slabe ishrane, loših pasmina, zastarjele mehanizacije ili nekog drugog razloga ne znam ali bilo bi bolje da se energija usmjeri na popravljanje produktivnosti, a ne blokiranje prometnica?
[/B]
To su ti statistički podaci . A statistika je točan zbir netočnih podataka.
Sad ću ti to dokazati na primjeru .
Ja proizvodim ljeko kao i moja 4 susjeda . Moje krave daju u prosjeku 7 000 l godišnje što je isko kao u EU 15 .
Krave od mojih susjeda daju oko 3 500 l zbog ovih razloga koje si i sam naveo . Oni također primaju poticaje koje ne ulažu u proizvodnju već ih troše na ostale stvari . Takvih je u sustavu poticaja preko 80 % . Zbog njih je država potrošila puno novca a nije bilo rezultata.
Dakle 4 krave x 3500 l je 14 000 + 1 moja krava od 7 000 l je 21 000 l
to podjelimo sa tih 5 krava i ispada 4200 što je prosjek u RH.
I sad su školovani i pismeni novinari došli do zaključka da sam ja kriv što moje krave daju premalo mljeka i da sam ja nekonkurentan i da nebi trebao imati pravo na prosvjede .
Da se razumijemo ja nisam za blokadu cesta ali me ovakva prozivanja u medijima naprosto vrijeđaju .