DELO1 kaže:
Kako bi vi sve platili po kilogramu !
Silirano 32 ha kukuruza i koliko je to kg !!!!!
Sjenaža 53 rolo bale sa x ha !!!
Čobi jednom reče na polj. emisiji nije uvjek cilj proizvesi puno nego što jeftinije i profitabilnije
Što ti vrjedi proizvesti 7,5 t pšenice po ha kada je prihod manji nego na 4,8 t jer su ulaganja veća zbog repromatrijala
Nemojte misliti da sam veliki i lopov radim na djedovini od 20 ha ....
gle rođo, tu onda nema više hektara, ti proizvodiš pšenicu naprimjer
i ti proizvedeš kod sebe doma ajd recimo 50 tona, tržna cjena je po kili ajd da budnem 80 lipa, za prosječnu kvalitetu,
e gdje je sad tu poticaj, evo ga, uzima se uzorak, i vele ovak poticaj po kilogramu je na primjer 30 lipa, ako se sije tvrda pšenica dodatnih 10 lipa, ako je laboratorijska analiza pokazala dobru kvalitetu evo ti rođo još npr 20 lipa
ti si dobio npr za tih 50 tona iliti 50000 kilograma poticaja u iznosu 60 lipa
tako se dobije poticaj po kili, skoro kopija poticaja za mlijeko
naime da pojasnim, neko mjesečno proizvede 20000 litara mlijeka, državu koja isplačuje poticaj uopče ne zanima kolko ti krava imaš, kak ti ulažeš, analiza mlijeka iz labosa pokaže svoje u par navrata mjesečno i ti dobiš određenu svotu para
tako da njih ne zanima uopče el si ti postigao sa 30 krava il sa 486 krava
u čemu je razlika, tj sličnost, zanima ih kod isplate količina predane robe i kvaliteta, a ne površine, ne broj krava
i tu se pokaže tko umije proizvest a tko je gubitaš, jer dvojica sa npr 20000 litara mlijeka mjesečno mogu dobit duplo različite poticaje, a da se ne govori da mogu ostat i bez njih
kada govorimo o jeftinoći i kvaliteti i profitabilnost, uh to su jako različite stvari
ja sam prije govorio moja polja su moj input, i kako god bila velika ulaganja, ja znam šta sam proizveo, koje kvalitete, i to je moj ulaz u proizvodnju mlijeka, koji je opet puno jeftiniji od kupovine smjese , super koncentrata, soje..........., a opet poznavajući kvalitetu i značaj krme ja sam smanjio input u litru mlijeka.
što se tiče poticaja za krmno bilje, to je uvijek bila najniža novčana stavka kod isplate poticaja, i kod krmnog bilja tko ga prijavi nema baš muljanja jer nema predaje robe kao pšenica,ne kupuju to firme, tako da krmno bilje nije baš do sad bilo neka fora za varanje il manipulacije
e kak bi to išlo kod isplate, lijepo, znaju se prosječni prinosi po ha neke krmne kulture, dođe koka il fajer kod čovjeka, i ajmo brojenje bala, malo prošnjofkat kak čovjek dela, uzet uzorke krme na analizu i po količini i kvaliteti isplatit
jer i krmno bilje po hektaru je sranje, jer netko ima dvije bale cjele godine jer je ljulj mu star 10 godina, a ja mali milijun bala i 20 kultura u brzoj izmjeni
uh dalo bi se tu razne modifikacije izvest na varijaciju u temi, kako šta isplačivat
još samo mala digresija do kud je prag rentabilnosti i povečanja prinosa ako se isplačuje po kili npr pšenica
ovak kod krava je slijedeće, ja mogu kravu terat na takvu proizvodnju da če nakon dvije laktacije otić međ anđele, veterinari če bit mi u dvorištu svaki dan, a mogu i po potencijalu krave ulagat u nju pa če i uz manju proizvodnju potrajat duže, uz manje izdatke a veču dobit
tak i pšenica, zna se kolko koji prinos iznosi hranjiva iz tla, koja su ulaganja, koje se bolesti javljaju kod kojeg sklopa..............................i po tome svemu se zna kolko če bit poticaj po kili, i po čemu, a dalje je na seljaku da pametno odradi posao , a u to ne sumnjam ni najmanje
i za cjenu poticaja za mlijeko je određena cijena, neko dobije 20 lipa, neko 60, a ja 1,20kn za istu količinu mlijeka