• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Prskalice AGROMEHANIKA Kranj

  • Temu pokrenuo BAGERISTA
  • Datum prvog posta

TorpedoTD45

Član
Tu od
20 Ožu 2010
Poruka
785
Razvodnik je Turske proizvodnje,
stari originalni, čim bi upalio kardan već je u leru bio oko 1 bar, i 20% gasa je bio na 4 bara, sad nakon zamjene regulatora, u leru je jako mali tlak, a na više od 50% gasa jedva dođe do 2 bara. Možeš li taj crveni šaraf vrtjeti u nedogled ili ima u jednu i drugu stranu neki krajnji položaj, te osjeti li se otpor kad ga više vrtiš u neku stranu?
 

Fendt939

Iskusan lik
Tu od
26 Stu 2014
Poruka
1,363
Evo probao sam, u obje strane se vrti jednako teško. Kad ga odvrćem dođe do neke granice i tu stane, ne mogu dalje. A kad ga stežem fizički dođe do crijeva i dalje ne ide.
 

Prilozi

  • 20200401_172313.jpg
    20200401_172313.jpg
    60.4 KB · Pregleda: 12

TorpedoTD45

Član
Tu od
20 Ožu 2010
Poruka
785
Išao sam sad i ja probati, nisam previše na to obraćao pažnju jer mi na starom regulatoru to nije bilo u funkciji. Na ovom ide tako kako kažeš, kod odvrtanja se udaljava a kod zavrtanja dođe do šelne i dalje ne ide, budem sutra ponovo spojio na traktor pa probao da vidim ima li razlike. Kak je bilo kod tebe, stegnuto do kraja ili u nekom srednjem položaju?
 

Fendt939

Iskusan lik
Tu od
26 Stu 2014
Poruka
1,363
Kod mene ti je blizu kraja odvrtanja...ako razumiješ.

Al kažem, recimo za jedan krug odma mogu primjetit na manometru razliku, nabije do 5 bara začas.
 

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,133
Mozda ti taj novi manometar ne radi.
Probaj staviti starog ako je ispravan ili kupi novi, ali original agromehanika.
 

TorpedoTD45

Član
Tu od
20 Ožu 2010
Poruka
785
Pa ovaj manometar je novi, ja sam ga montirao, probati ću još sutra podesiti na ručki, a opcija je staviti i stari manometar koji je originalan i kazaljka je potopljena u glicerinu i uredno radi, ne znam je paše navoj, nisam htio riskirati pa sam naručio i novi manometar uz novi regulator, ali sutra ću usporediti ako paše stari staviti ću njega. Hvala.
 

TorpedoTD45

Član
Tu od
20 Ožu 2010
Poruka
785
Riješio sam danas problem, sve radi kako treba.
Naime, kad sam spojio prskalicu na traktor, koliko kod sam vrtio crveni bočni šaraf, u lijevo i desno do krajnjeg položaja, tlak se na manometru nije mijenjao i uz pun gas traktora jedva je dolazio do 2 bara i kazaljka je bila nemirna. Bilo mi je čudno da mi velika količina vode pod tlakom leti nazad u spremnik i to crijevo koje ide s filtera regulatora pa sam došao na ideju da ga probam dok stroj radi prstom malo pričepiti i vidio sam da tlak značajnije raste ali ne tren jer nisam mogao dugo prstom držati. Onda sam posumnjao, da iako je tako bilo spojeno na starom originalnom regulatoru, možda nisu zamijenjena dva crijeva, ono koje ide s jednog ventila regulatora nazad u bocu (povrat) i crijevo koje ide s filtera regulatora nazad u bocu (cirkulacija) - to što sam čepio prstom.
I to je bilo to, nakon toga u leru je tlak bio na 5 bara, i onda sam uz okretanje bočnog crvenog čepa mogao podešavati tlak po volji, kako mi paše u odnosu na brzinu vrtnje kardana. Znači crijevo s filtera regulatora ulazi nazad u spremnik i ide na dno prskalice na onaj neki ventil ušarafljen u pod spremnika prskalice, a jedno crijevo s ventila regulatora (uz koje susjedne ventile su spojene i grane) ide nazad u spremnik s gornje strane i to je samo šlauf nema unutar posude nikakav ventil. Hvala svima na sugestijama!

Photo 02-04-2020, 16 20 11.jpg
Dakle ovo prozirno bijelo crijevo ide s filtera regulatora na dno prskalice na ventil
a crijevo s ventila regulatora oko kojeg je ova plavo zelena plastična cijev je povrat
koji se samo utakne s gornje strane u spremnik. I kad otvorim ventile na grane, zatvorim ventil od tog povrata, onda je tlak kako treba biti i može se podešavati.

Evo slika iznutra;
Photo 02-04-2020, 16 19 59.jpg
 

LAKI

  
Tu od
13 Velj 2019
Poruka
1,120
Brate ti si ovde opasno umrsio,to prozirno crevo je za mešač i on treba uvek da bude u funkciji kad prskaš a to crevo sa tim plavo zelenim crevom ti ne treba i trebaš ga izbaciti
 

TorpedoTD45

Član
Tu od
20 Ožu 2010
Poruka
785
Za mjesanje je debelo rebrasto zuto crijevo koje takoder s gornje strane ulazi u spremnik. Cemu onda sluzi ta rupa u spremniku kroz koji prolazi plavo zelena cijev? U originalu je jedno crijevo s ventila na regulatoru islo nazad u spremnik pa sam i sad tako stavio, ocito sluzi tome da kad ugasim grane i otvorim taj ventil radi povrat u spremnik da rastereti regulator i pumpu, iako istu stvar mogu napraviti i kad prebacim na mjesanje s ovom crvenom kockastom ruckom s prednje strane regulatora. Znaci, sad kako je spojeno, kad radi kardan konstanto kroz filter regulatora cirkulira i to dosta jaki mlaz i onda kroz bijelo prozirno crijevo tlaci na dno posude na onaj ventil i vrti materijal, te istovremno tlak ide na dizne i tada se tlak se da podesavati uredno. A kad zelim mjesanje onda prebacim prednju crvenu kockacstu rucku i onda mi ugasi tlak na diznama i vrti materijal u spremniku kroz to debelo rebrasto crijevo odozgo na spremniku.
 

LAKI

  
Tu od
13 Velj 2019
Poruka
1,120
Kroz to debelo rebrasto crevo se izmesa kad napunis vodom I hemijom a taj mesac sa providnim crevom sa tim crnim levkom na kraju mesa hemiju dok prskas i on mesa po dnu bureta da se hemija ne talozi a tom crvenom ruckom radis kao sto si rekao otvaras I zatvaras grane kad ih zatvoris voda ide na to rebrasto crevo I to sareno crevo ti je visak I nikad ga neces koristiti i na njemu si i gubio pritisak
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,580
Debelo crijevo, koje je na slici desno od manometra nije mješač već preljev regulatora. Kad su grane zatvorene na crvenoj ručki, kroz njega ide sva tekućina u krug, a kad su otvorene samo dio, ovisno o namještenom tlaku i broju uključenih grana.

Prozirno bijelo crijevo, koje napaja ejektorsku mješalicu na dnu, je sad krivo spojeno na preljev samočistećeg filtera. Ulaz tog prozirnog crijeva treba biti spojen tam gdje je sad spojeno ovo crijevo s plavo-zelenom navlakom. Mješalicu se može po potrebi isključiti, ako se radi s visokim tlakovima, iako ona gotovo da i ne remeti tlak.

Samočisteći filter bi na dnu trebal imati malu regulacijsku prigušnicu (crveni šarafić), kojom se može fino regulirati tlak, i ona treba biti gotovo zatvorena da ne remeti tlak regulatora.
Tlak nisi mogel postići jer je ona previše otvorena i zato si ga postigel tek kad si preljev iz filtra spojil na mlaznicu ejektorske mješalice. Dakle, izlaz bi s filtera bi trebal ići na ovo crijevo s plavo-zelenom navlakom.

Ukratko, zamijeni mjesta ulaza prozirnog i ovog crijeva s povrata filtera, te pritvori prigušnicu na filteru i sve bi trebalo raditi kak mora.
 

TorpedoTD45

Član
Tu od
20 Ožu 2010
Poruka
785
Tak je bilo spojeno prije, međutim stari originalni regulator je na spojnici gdje dolazi crijevo na filter ima vijak za podesavanje kako i objasnjavas, ali ovaj regulator to nema i ocito je to problem jel kad zamjenim ta dva crijeva onda odmah na leru a da ne kazem kasnije ogromnu kolicinu vode baca kroz filter nazad u spremnik i nema tlaka na manometru i vidi se na diznama da je mlaz slab. S obzirom da nisam prvi kupac ovog zamjenskog regulatora pa vjerojatno sluzi svrsi, a i da vecina prskalica niti nema filtera vec samo ventile za grane. Jedino mozda rjesenje ako mislis da ovakav optok vode nece biti dobar za prskanje iako lijepo mijesa unutar posude, da zamjenim ta crijeva kako kazes, a onda unutar boce na crijevo s filtera koje onda u slobodnom padu ulazi u spremnik odozgo, stavim neku prigusnicu na kojoj mogu podesavati protok, tipa kao na crijevu za vrt onaj nastavak za zalijevanje kojeg kad vrtis otvaras i zatvaras protok vode. Hvala. A26D7F1F-4B61-4A84-A3D7-3E9FBA06C850.jpeg 24534 24535
 
Posljednje uređivanje:

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,133
Mjesalica vam je na svakoj prskalici manje bitna, ja ju rijetko kad palim, a do pred godinu dana ju nisam ni imal na prskalici.
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,580
Ivane, nebi se složil s tobom. Ta mješalica više vrijedi od bilo čega, jer ona razmiješa sredstvo, dok ova vertikalna cirkulacija donji sloj pumpa na vrh i slojevi ostaju nerazmiješani. Naročito kod uljastih sredstava.
Druga stvar: kad se umješava praškasto sredstvo, ova mješalica ga razbije i razmiješa te očisti dno spremnika. Prije umješavanja treba zatvoriti grane, uključiti pumpu i postaviti tlak na nekih 1...2 bara.

@TorpedoTD45 :
Zanimljivo da filter nema prigušnicu. Onda ti preostaje jedino tak kak si spojil. Onda očito moraš držati "ventil za mješalicu" zatvorenim.
Sinoć kad sam ti odgovaral preko moba nisam videl taj detalj na slikama.
Agromehanikin regulator na mojoj izgleda isto tak, ali ima prigušnicu i crijevo izlazi bočno.
Na slici je namješten tlak regulatora za špricanje, neposredno prije uključenja mješalice (zadnja ručica, lijevo od manometra).
Miješanje.JPG
 

TorpedoTD45

Član
Tu od
20 Ožu 2010
Poruka
785
ZJ hvala na odgovoru, pa koliko sam proucio stvar i isprobao sve mogucnosti jedino ovako radi super i tlak se da regulirati fino i materijal vrti, znaci po meni su svi kriteriji zadovoljeni. Znam kako izgleda original regulator jer sam prvi vlasnik prskalice i do pred par dana je bio originalni regulator gore ali je bio pun prepravaka i ventili nisu radili i mjesalica isto, spricala je cim upalis kardan i to je to. Budem vidio kad odradi sezonu ovu ako bude ok ne diram vise nista.

Evo stari regulator;
24542
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,580
Može li se kućište starog filtera preseliti na novoga?
 

LAKI

  
Tu od
13 Velj 2019
Poruka
1,120
Ne kapiram cemu sluzi taj povrat sa filtera,ja mislim da za to uopste nema nikakve potrebe
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,580
Ima. To je samočisteći filter i taj odvod mu je vanjsko ispiranje, jer bi se inače mogel zaštopati i izgubiti svojstvo filtracije.
Ono kaj izvana ostane na filteru vraća se u spremnik, u ovom slučaju kroz ejektorsku mješalicu, pa kruži i razmješava se dok se sredstvo dovoljno ne rastvori da može proći kroz filter i vanjske dize.
Slažem se s tobom da je sad ono crijevo s plavo zelenim oklopom"viška" i da ga više ne treba. umjesto njega može s spojiti treća grana ili vanjsko crijevo itd.
 
Na vrh