Dali znaš jeli poplava odnijela Krivolak, e šta sam ga puta prokleo 1980/81g.
mislim da tamo nema poplava....bar nisam ja cuo na vestima...
naj teza situacija je bila u blizini bitolja... a isto tako i u istocnim regionima :strumica,stip....
a sto se prihrane tice,mislim da je sredina februara idealna za prihranjivanje ureom,jer urea deluje odlozeno i postepeno.tlo je vecinom smrznuto i moze se bez vecih problema uci traktorom. a za AN I KAN je suvise rano jer vegetacija zitarica jos nije krenula...a kad vegetacija krene,sa obzirom na kolicina vlage ovog proleca (bar kod nas u makedoniji),ulazak sa traktorom u niive bice nemoguca misija...bilo je slucajeva da nisam mogao ni rucno bacati jer sam i sam propadao...
a sada,posto sam prvu prihranu vec obavio, druga prihrana ce ici krajem marta i to KAN-om kako bi se malo popravila PH zemlje zbog ureje. a kasnije kad se stvore opet uslovi,(ako se stvore),prihranicu preko lista 1-2 puta,sa nekim kombinacijom bio djubriva+azotnim i fungicidom ,ako ima potrebe.
prosle sam godine to uradio po prvi put,i rezultat je bio fantastican.izgledace malo cudno,ali prosle godine prinos mi je bio 150% veci nego preprosle godine,koji je bio u proseku rodnosti psenice kodnas na nasim njivama koj su 5 i 6 klasa....retko koja 4 klasa.(naravno najvise je doprinela sama godina koja je bila i vise nego idealna za psenicu).
ali obavezno praktikujem i spricanje protiv trave odma posle nicanja psenice.tako sve sto dam psenici za prihranu,sve to dobije samo ona,a ne i korovi. spricanjem protiv korova u jesen je SPRECAVANJE.a spricanje protiv korova u prolece(kad je trava vec narasla) je LECENJE... a znamo sta je bolje :drink:
i jos nesto,svaka zaksnjela prihrana,osobito prva,nosi umanjeni prinos zbog propustene faze razvoja psenice i njene potrebe za azotom bas u te faze rasta i razvoja (korena i kako se zovu...buducih nosaca klastova)