• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

PŠENICA sjetva-žetva, 2011.-2012.-2013-2014

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
do kojeg postotka se smije praviti mješavina uree i vode???? da se prihranjuje.....

jel se i druge kulture tako mogu prihraniti, npr kukuruz?????

I

ihorzic

Guest
Mogu kako ne - ja znam ponekad to napraviti pred kišu i da vidiš preko noći kako pocrni list i ,..
Neznam postotak jer sam to davno čuo i tako primjenjujem .

Kažu pojedini da može max. 15 kg / ral ali ja se ne igram

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
ja mislim da sam negdje pročitao 1%, al nisam siguran, znači na prskalicu od 350 litara, trebalo bi 3,5kg.......a na hektar ode nešto manje od 300L, jer na 1 jutro ide 160 litara, ako se dobro sječam......

H

Hurlimann86

Guest
do kojeg postotka se smije praviti mješavina uree i vode???? da se prihranjuje.....

jel se i druge kulture tako mogu prihraniti, npr kukuruz?????

smije se praviti otopina do 30%, a najbolje je 20% i siguran si da ne spržiš biljku.
Mogu se prihranjivati i ostale kulture samo neznam u kojem postotku ureje, ovo je samo za žitarice.

Tu od
6 Stu 2011
Poruka
38
smije se praviti otopina do 30%, a najbolje je 20% i siguran si da ne spržiš biljku.
Mogu se prihranjivati i ostale kulture samo neznam u kojem postotku ureje, ovo je samo za žitarice.

Bez obzira na temperature i sušu???
Pažljivo sa takvim preporukama da ti se ne bi ostali forumaši sjetili obitelji.

ZgeNbo

Član
Tu od
15 Lis 2011
Poruka
147
ja mislim da sam negdje pročitao 1%, al nisam siguran, znači na prskalicu od 350 litara, trebalo bi 3,5kg.......a na hektar ode nešto manje od 300L, jer na 1 jutro ide 160 litara, ako se dobro sječam......

ma i ja mislim da bi to bilo ok, da čak i više ne bi naškodilo. a vjerovatno se i količina uree može povećati kad žito još i poraste...
ja mislim da ću sad za koji dan probati sa jedno 4-5 kg na špricu 350 litara...
čou sam i priča da su neki stavljali i više,pa nakon dan dva žito izgleda kao sjebano uvelo, al onda opet fino krene i dobije onu tamnu boju.. uglavnom ne smije se nikako pretjerati da ne bi biljka ošla samo u zelenu masu....
a nitko ne spominje kombinaciju rastopljenu ureu + herbicidi ?

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Eh sad...ihorzic veli 8-10 kg na 350 l vode, zgenbo veli 4-5 kg na 350 l vode...ja bi probao na tritikale idući tjedan, i mislim da budem stavio 7 kg na 350 l vode, to mi je za oko ral možda mrvicu više...pa kak bude. Mada planiram tak prihraniti sve i ječam i pšenicu, zato trebam neke sigurne recepture.

golman7

Član
Tu od
11 Ruj 2011
Poruka
605
pajdo to ti je malo,,bas razgovaro sa kolegom,,trgovcem,,ide ti 30 posto na sto litara,,dakle mozes stavit 30 kila,,na 100litara,,nemoze biti nista,,najoptimalnije ti oko 20,,ni puno,,ni malo,,pa ti kako zelis,,nadji si sredinu,,:gitarist:ja mislim da sam stavljo 16-18 kila,prosle godine,,bilo je super,,,,samo nemoj preko dana spricat,,nego podvece,,et,,ako nisi znao,,

ZgeNbo

Član
Tu od
15 Lis 2011
Poruka
147
to mi opet djeluje previše. 30%:scratch
jebena je ta urea, pa neki ju namjerno i izbjegavaju u sijačicu u sjetvi kukuruza da sjebe zrno u fazi klijanja... moram još pitat punca, on je topio ureu i kaže da je super. ma ta prihrana folijarno, jel preko lista je ok, al to kratko traje. a baš ić svaki tjedan gazit žito nema smisla. pa da je tako nebi niko baco rasipačem 150 - 200 kg u proljeće. ja bi to jer je suša i vani a i u novčaniku.
prošle god. sam pičio fertinu R po kukuruzu kad je bio 40cm visine i baš se vidi djelovanje. samo drugo je kukuruz kad ne gaziš po njem

golman7

Član
Tu od
11 Ruj 2011
Poruka
605
a i meni djeluje,,pa mi kaze,,stavi ti i 5 kila,,,prosle godine ja stavljo,,dobra je stvar,,da stavi i 20 kila,,nece pogresit,,to mu najidealnije,,,,samo podvece spricat,i to je to,,nema bojazni,,7 kila na spricu mi se malo vidi,,ko da bi pljunuo,,u more,,ja bi stavio bar 20 kila na spricu onda,

Posljednje uređivanje:

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
A čujte, ja neznam, nisam to nikad radio, a nisu niti moji prije radili, pa moram se raspitavat da probam, a da si ne napravim štetu...

golman...
ako bi bilo tako kak veliš ti, onda bi ja slobodno mogo stavit i 10 kg na 100 litara vode, to bi onda bila neka sigurna koncentracija, pošto su žita sad mala, da ih ne sprži.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
sve piše na http://www.petrokemija.hr/Default.aspx?tabid=78
malo smanji i bit če ok

Evo sad sam sve jasno pročitao...do 30% za žitarice...znači malo čemo smanjit i to bude to...uglavnom, čekamo prvu kišu pa ide KAN, a čim malo poraste žito, dobit če folijarno ureu, al neču pretjerivati...možda do max 20% na 100l vode.

Do koje faze pšenice nije kasno za tretiranje protiv trave ako se ukaže potreba?
Dal če joj smetati kad bude veča??

golman7

Član
Tu od
11 Ruj 2011
Poruka
605
ma jos su mala,,da,,propitao se,,kaze kolega,,da je rano,,u trecoj fazi gnojidbe bi trebao ici,,kad poraste jos su relativno mala,,ti stavi koliko zelis,,30 posto ti maximum,mozes i 20,,neces pogresit,,i napominjem,,obavezno podvece,,spricaj,,

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Budem nešto iskemijao, da bude dobro, a što jeftinije...žita su opčenito kod nas u top formi, zima je bila dobra i žita su dobra...

turki

Član
Tu od
30 Ožu 2011
Poruka
118
Ja sam jučer svoju šenicu počeo prihranjivati špricom preko lista
sa Kristalistom.
Sa njim nisam još radio pa čemo vidjet dali bu kakvog efekta,inače pšenica se za sad
dobro drži na ovoj suši.

I

ihorzic

Guest
pajdo to ti je malo,,bas razgovaro sa kolegom,,trgovcem,,ide ti 30 posto na sto litara,,dakle mozes stavit 30 kila,,na 100litara,,nemoze biti nista,,najoptimalnije ti oko 20,,ni puno,,ni malo,,pa ti kako zelis,,nadji si sredinu,,:gitarist:ja mislim da sam stavljo 16-18 kila,prosle godine,,bilo je super,,,,samo nemoj preko dana spricat,,nego podvece,,et,,ako nisi znao,,

nemoj se ljutiti ali ni ti ni trgovac nemate pojma o špricanju - de ćeš reći tipu za 30 % urea na 100 kg , spalitr će sve pogotovo što nema kiše

ajde ti probaj kod sebe tako i onda kaži preporuku nama:axe::axe::axe::axe::axe:

ZgeNbo

Član
Tu od
15 Lis 2011
Poruka
147
evo ja sam baš danas fino predvečer ošpricao jutro žita sa otopinom uree.
prvo je brat špricao 2jutra sa slavolom (kranj šprica 350litara,8metara grane).
taman kaže puna šprica 2jutra.. ja stavim pola šprice plus još dvije kante od boje u kojima sam otopio 2 x 4kg uree. to je brat kupio špricu pa ju malo i testiramo...uglavnom ne zabrinjava me postotak uree nego ono što piše
http://www.poljoprivredni-forum.com/showthread.php?t=17188 na 11.stranici slikanog teksta, a to je špricanje hladnom otopinom..
dok sam u te dvije kante topio ureu primjetio sam da se ta otopina nenormalno brzo hladi...šteta što nisam slikao njivu danas prije špricanja, pa opet za koji dan...možda sutra odem... nadam se da neće bit pušiona

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh