• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

PŠENICA sjetva-žetva, 2011.-2012.-2013-2014

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

ZgeNbo

Član
Tu od
15 Lis 2011
Poruka
147
hehe pa da vi sa većim površinama još stignete radit korekcije....ma može, al ako
za par dana moje žito bude gorilo hoću od svakog tko je komentirao o topljenju uree po 300kg žita :mrgreen:

I

ihorzic

Guest
ako daš po mojoj preporuci onda ja tražim ušur od tebe zbog savjeta i viška uroda

thompsonzfa

Član
Tu od
20 Ožu 2009
Poruka
238
hehe pa da vi sa većim površinama još stignete radit korekcije....ma može, al ako
za par dana moje žito bude gorilo hoću od svakog tko je komentirao o topljenju uree po 300kg žita :mrgreen:

hahaha nemojte biti smješni, pa neće ništa goriti a pogotovo ne od "2 x 4kg uree", to je smješna količina na površinu od jednoga jutra....

Ajd stavite se u situaciju da ste uzeli 8 kg Uree i bacili ga ručno na 1 KJ, kakav bi efekat bio, pa nikakav :mrgreen:

Mi smo utrpali 120 kg Uree u prskalicu od 380 litara što je oko 46% (120 kg Uree + 260 litara vode=380 litara) znači daleko preko dozvoljenih 30% baš zbog toga što smo išli stavljati "otprilike" i nakon tjedan dana je tek neznatno požutilo na okretanjima i na mjestima gdje je dobilo duplo. Nakon 2 tjedna je ovo žuto nestalo i žito je bilo prva liga i na kraju dalo preko 6 t/ha :gitarist:
Urea je topiva u vodi skoro do koncentracije od 100% znaci da u 100 litara vode se moze otopiti 100 kg Uree :idea:
Puno je veći problem što je gore navedeno, a to je temparatura otopine pošto Ureea kad se otapa stvara nisku temperaturu (ljudi hlade pivo tako :partyman:) što bi značilo da je najbolje otopinu napraviti dan prije...

AntonioJD

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2009
Poruka
3,387
thompsonzfa

Vidim da je lokacija Virovitica.
Iz kojeg ste točno mjesta ako se smije znati?

thompsonzfa

Član
Tu od
20 Ožu 2009
Poruka
238
thompsonzfa

Vidim da je lokacija Virovitica.
Iz kojeg ste točno mjesta ako se smije znati?

Baš iz Virovitice, a zemlja mi je pola u Virovitici, a pola u Gradinskom Lugu! Nemoramo si govoriti vi mislim da smo si tu po godinama :)))

dino

Aktivni član
Tu od
22 Ožu 2009
Poruka
1,500
Urea je topiva u vodi skoro do koncentracije od 100% znaci da u 100 litara vode se moze otopiti 100 kg Uree :idea:
Puno je veći problem što je gore navedeno, a to je temparatura otopine pošto Ureea kad se otapa stvara nisku temperaturu (ljudi hlade pivo tako :partyman:) što bi značilo da je najbolje otopinu napraviti dan prije...

Ako se otopina napravi dan ranije,zar nece urea "sjest" na dno?

thompsonzfa

Član
Tu od
20 Ožu 2009
Poruka
238
Ako se otopina napravi dan ranije,zar nece urea "sjest" na dno?

neće, ako količina nije pretjerana da voda bude prezasićena sve se lijepo otopi! Malo je problem otopiti u kanti jer u nju stane samo mala količina vode, znaci da bi za 100 kg trebalo barem 10 kanti sa 10 litara vode, malo je nepraktično :scratch

bobostar

Aktivni član
Tu od
14 Pro 2009
Poruka
1,556
ja bacio 150kila KAN-a po jutru prije 15 dana.

isli danas vidjeti kisa nije padala gnojivo stoji .

70 jutara po 150 kg pa ti druze gledaj u nebo!!

A zašto nisi išao sa folijarnom gnojdbom; ta metorololozi su ionako rekli da kiše nema na vidiku?
Iako, istini za volju, KAN neće ispariti (pogotovo ne onaj nitratni dio), nije to kao UREA (gdje bi gubitak u 15 dana bio 100%; ostaje samo prazna granula), ali zbog nedostatka kiše (koja bi otopila KAN i unijela ga u tlo) jedan rok prihrane dušikom je prošao. Šteta.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Lijepo vam piše da otopinu uree morate napraviti dan ranije da bi tek sljedeči dan mogli prskati s njome, zašto?, zato da tokom kraja dana i preko noći urea poprime vanjsku temperaturu jer prskanje sa hladnom otopinom je vrlo štetno po samo žito!

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,893
Lijepo vam piše da otopinu uree morate napraviti dan ranije da bi tek sljedeči dan mogli prskati s njome, zašto?, zato da tokom kraja dana i preko noći urea poprime vanjsku temperaturu jer prskanje sa hladnom otopinom je vrlo štetno po samo žito!

Eh to ne mora značit tako..
Lani sam špricao s ureom koju sam otapljao prije korištenja,i nisam vidio nikakve znakove štetnosi,doduše radilo se o maloj koncentraciji..

ZgeNbo

Član
Tu od
15 Lis 2011
Poruka
147
nisam stigao na njivu. u tijeku je priprema za kukuruz, pobacano gnojivo 200kg 3x15 i 100kg urea na jutro..i samo zubljenje i ravnanje u subotu i odmah sjetva, a sad bio neki prolazni pljusak i kišica onako lagano pada,samo nek nastavi:D...
tamo na 2jutra gdje je žito nekidan špricano slavolom baš se vidi djelovanje, potamnilo je i sad još ova kišica :supz:

I

ihorzic

Guest
jutros se probudio i pogled kroz prozor bijelo snjeg -m oto malo vlage ,..

TX75

Dobro znana faca
Tu od
5 Srp 2007
Poruka
1,272
gledam malo prognozu za moj kraj i najavljuju sljedeći tjedan nešto kao ozbiljniju kišu,
pa si razmišljam otići prihraniti sutra pšenicu po drugi puta, od prve prihrane je prošlo 20dana, hm ...

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
Gledam baš prognozu na četiri meteorološka modela i nigdje ne kažu ozbiljniju kišu, sve u granici oko 5 litara za cijeli tjedan, što nije dovoljno da rastopi KAN. Sve se nadam da griješe...

golman7

Član
Tu od
11 Ruj 2011
Poruka
605
nije pravilo da mora stajat urea,,da prime vanjsku temperaturu,,ja sam odmah isao u prskanje,,al podvece,,nista se nije dogodilo,,et,,sam da se zna,,,samo ne po vrucini,,,

TX75

Dobro znana faca
Tu od
5 Srp 2007
Poruka
1,272
ipak sam se odlučio prihraniti danas po drugi puta s kan-om ...
sada ako od silne najavljene kiše ne padne ništa onda u 3** sve

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.
Na vrh