Re: PŠENICA sjetva-žetva, 2011.-2012.-2013.
Većina je nešto je kupljeno nešto u zakupu.
Dio je od filolica 400 ha.
Taj kolega već par godina ima zavidne rezultate u prinosu.
"Tući" ćemo mi njega u prinosu ako treba,...
Ja sam dao na analizu i
Ph je 6.5
Fosfora ima oko 7 mg
Kalija ima oko 18 mg
Humus 6-7%
Ali kako kažeš crpna stanica kod mene 20 g nije u funkciji i lani ju obnove za Millju kuna ali onda neplate struju i u kriticno vrijeme nemogu pumpati vodu a i jako nam je vodoprivreda kod čišćenja napravila štete na drenovima itd.i uz rub tabli napravila mali nasil jel kad su zakapi panjeve nisu razgurali zemlju.
Hrvatska posla. Digni lovu, zbrljaj nešto i briši :icon_axe:
Tko nije radio na toj zemlji nezna kaj je teška zemlja.
Pričaj mi o "teškoj" zemlji. Kopali smo profile (rupe) u tlu do 200 cm dubine. Kopaš 30-40 cm (ašov, lopata, kramp), onda kantu za prazniti vodu (jer voda stalno curi u profil), pa onda ponovo kopanje... i tako do 200 cm dubine. I to nekoliko profila. Onda isprazniti vodu do kraja, i vratiti se za 24 sata i izmjeriti (kanta, velika menzura) količinu vode. I onda slijedeći dan natrag, sve to zatrpati :cool2::cool2:
Meni su rekli da bi trebal oko 30 kubika pjeska po ha razbacati da malo razbijem tlo.
Tehnički da, ali u praksi je to malo teže. To su dva troosovinca po ha, pa razbacivanje, pa.... ima posla. Ali sve to daje efekt, jedino ako je drenska i kanalska mreža u funkciji, jednostavno višak vode mora se "istjerati" sa tih parcela, pogotovo u zimskom periodu.
Kada sam radio u IT, na takvim terenima se je prakticirala obrada u slogove; stvaranje slogova naoravanjem (oni to zovu bauli). Time se gubi dio površine (ostaje rov između dva sloga) ali se time odvodi višak vode, i smanjuje se količina vode u zoni korijena pšenice. Radi se o staroj tehnici, koja je uglavnom napuštena, ali na dijelu terena nema alternative, i uglavnom se još uvijek prijemjenjuje. :tractor: