• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Pumpa za bunar

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
2,350
Trebam savjet, ako netko mozda zna ili je kupovao u zadnje vrijeme...
Kod roditelja imam bunar 52m. Dolje je pumpa, gore spremnik 800l. Izgleda da je vrijeme za zamjenu pumpe...jel netko mozda kupovao u zadnje vrijeme? Koju bi bilo dobro kupiti...znaci mora dici vodu 50m po vertikali...pretpostavljam da su to hidroforske pumpe.
Pumpa nasao sam.nesto ovakvo. Ima netko mozda da koristi?

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
11,039
Ajde provjeri postojeću pumpu.
Ima li rotor sa perima (mesing) ili "tanjurasti"
Obićno pijesak obrusi stijenke i ležajeve, a to se da popraviti

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
2,350
Ma bila.je vec na popravku...bilo jedno vrijeme ok i sad opet nest zahebava..
Ima prek 60kg i rucno na kolotur i sajlu spustamo i dizemo majstora, a kad ide gore onda i njega i pumpu..nas 4..i krepamo...ruke ne osjecam poslije toga...
Zadnji put smo i korpu sa.nepovratnim dizali i cistili i opet nije vodu mogla dici...pa je na kraju jos nest i struja zahebavala...
Tak da razmisljamo o novoj pumpi...
Je, na bregu je. Dragoslavec selo. To su ti bili zdenci za selski vodovod. Ima ih nekoliko od brega prema dole po vulici. Nasega je koristilo 6 ili 7 kucanstava niz ulicu. A zdenac je napravljeni 1953.

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
2,350
A kak funkcionira ta pumpa sa spremnikom? Jer gore je 800l, i na njemu je sklopka i manometar. Sklopka dok se napuni tank iskopca pumpu. I dal takva potopna ima plovak ako padne razina vode? Jer dogodilo se jedne godine da nije bilo vode...

Axial

Član
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
96
Trebam savjet, ako netko mozda zna ili je kupovao u zadnje vrijeme...
Kod roditelja imam bunar 52m. Dolje je pumpa, gore spremnik 800l. Izgleda da je vrijeme za zamjenu pumpe...jel netko mozda kupovao u zadnje vrijeme? Koju bi bilo dobro kupiti...znaci mora dici vodu 50m po vertikali...pretpostavljam da su to hidroforske pumpe.
Pumpa nasao sam.nesto ovakvo. Ima netko mozda da koristi?
Za tu dubinu išao bih samo na potopnu pumpu u bunaru. Vjerovatno bi sa injekotorm nekako radila i ova kraj hidorofora ali to je slabo iskorištenje energije i zajebancija sa zaljevanjem kada jednom izgubi vodu. Ovo je jedan onlineshop, sa pregledom cijena, pa biraj što ti paše, samo uzmi u obzir dubinu dobave (i tlak koji želiš postići na površini) - koja je kod tebe znatna:

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
2,350
Po svemu sto sam gledao, bojim se da ce mi tesko potopna odraditi potrebno...dici vodu 50m vertikalno i nabiti tlak u tanku da na 5 izvoda moze ici voda...

Axial

Član
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
96
Po svemu sto sam gledao, bojim se da ce mi tesko potopna odraditi potrebno...dici vodu 50m vertikalno i nabiti tlak u tanku da na 5 izvoda moze ici voda...
O kolikom potrebnom tlaku u tom spremniku uopće razgovaramo? Broj otovra baš ništa ne govori, osim možda da vrijedi pravilo da kada je što više otvora potrebni tlak će zapravo biti manji da voda curi jer će se smanjiti otpor protjecanju vode kroz spremnik (ako gledamo samo na otvore) ali nekako si mislim da to ovdje nije slučaj..... A ovih 50 metara vertikalno savladava većina višestepenih dubinskih pumpi (gledaj one duže pumpe).

Axial

Član
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
96
A kak funkcionira ta pumpa sa spremnikom? Jer gore je 800l, i na njemu je sklopka i manometar. Sklopka dok se napuni tank iskopca pumpu. I dal takva potopna ima plovak ako padne razina vode? Jer dogodilo se jedne godine da nije bilo vode...
Za pravilan izbor pumpe bitno je znati koliki je raspon tlaka u tom spremniku, 800 L ne znači puno. Pretpostavljam da se radi o hidroforskom spreminku i lako može biti da je pun vode i da se pumpa mora svako-malo pokretati jer mu fali zraka. Kada budeš znao koliki je maksimalni tlak u tom spremniku (kada se sklopka iskuljučuje), uz poznatu dubinu bunara onda će se moći odabrati pumpa koja će to moći savladati. Bilo bi korisno znati i koji su kapaciteti u pitanju jer 800 L hidroforski spremnik znači da vjerovatno ima dosta potrošača.

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
2,350
Za pravilan izbor pumpe bitno je znati koliki je raspon tlaka u tom spremniku, 800 L ne znači puno. Pretpostavljam da se radi o hidroforskom spreminku i lako može biti da je pun vode i da se pumpa mora svako-malo pokretati jer mu fali zraka. Kada budeš znao koliki je maksimalni tlak u tom spremniku (kada se sklopka iskuljučuje), uz poznatu dubinu bunara onda će se moći odabrati pumpa koja će to moći savladati. Bilo bi korisno znati i koji su kapaciteti u pitanju jer 800 L hidroforski spremnik znači da vjerovatno ima dosta potrošača.
Nisam 100% siguran na koliko je slozena sklopka pa da ne bubnem.nesto bezveze. Nije pun vode. Ispraznio se kompletno jer smo vadili pumpu, a zadnji put i korpu sa nepovratnim ventilom. Ide drugi tjedan majstor opet dolje pa cu onda znati vise dal cu trazit pumpu ili ne...
Sada je spojeno gore 4 kucanstva. Trosi se poprilicno vode dnevno. Pumpa radi puno.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,966
Ma bila.je vec na popravku...bilo jedno vrijeme ok i sad opet nest zahebava..
Ima prek 60kg i rucno na kolotur i sajlu spustamo i dizemo majstora, a kad ide gore onda i njega i pumpu..nas 4..i krepamo...ruke ne osjecam poslije toga...

Nemaš nikoga s vitlom u blizini da podigne prek špule?

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
2,350
A da malo pričekaš? Možda netko iz preostala tri kućanstva riješi problem.
Svi zajedno budemo to rjesavali..
Nemaš nikoga s vitlom u blizini da podigne prek špule?
Nazalost ne...problem je kaj je bunar obzidani i zatvoreni sa sve 4 strane. Ima mozda metar prostora oko njega i to ne sve okolo nego samo s dvije strane...kolotur je slozeni tak da smo 2 s unutarnje strane a dva izvana kaj vrtimo.
Gledal sam vec ja kaj bi elektricno vitlo slozili ali za tu duljinu sajle su poprilicno skupa...

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
11,039
Pazite kad spuštate čovjeka da se ne uguši u toj dubini jer sigurno nema kisika dovoljno.
Kod mene su znali najprije spustiti sviječu i ako se nije ugasila onda ide čovjek, a bunar - do vode ima max 10 m

Najnoviji postovi

Na vrh