• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Punjac akumulatora ne radi?

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
ZJ, hvala na iformacijama. :ppozdrav:
Pital sam zbog lošeg iskustva s daljinskim toplomjerom (Lidl). Prvi, kojeg sam vrnul je pokazival temperaturu radijatora 80+, a na izlazu iz špareta temperatura vode 60. Već sam bil strahu da sused sused koji ima peć na pelete grije i moje radijatore. :hahah: :hahah: :hahah:

Punjač mjeri napon više nego dobro za svoju funkciju.

drazenhonda

Iskusan lik
Tu od
1 Stu 2010
Poruka
2,732
Punjenje na feliciji. Regulator punjenja, diode ili nešto treće?
Prva slika je na leru, a druga na 1800 okretaja?
Svaka dva ,tri mjeseca trebam dopunjavat akumulator.
Nevozi se puno auto.

Prilozi

• IMG_20211216_155109.jpg
    IMG_20211216_155109.jpg
    37.1 KB · Pregleda: 30
  • IMG_20211216_155141 (1).jpg
    IMG_20211216_155141 (1).jpg
    39.7 KB · Pregleda: 30

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Punjenje na feliciji. Regulator punjenja, diode ili nešto treće?
Prva slika je na leru, a druga na 1800 okretaja?
Svaka dva ,tri mjeseca trebam dopunjavat akumulator.
Nevozi se puno auto.
Provjeri napetost i ispravnost remena za alternator.
Koliko ti je star akumulator?

drazenhonda

Iskusan lik
Tu od
1 Stu 2010
Poruka
2,732
Nije star akumulator 2-3 godine.
OK provjeriti ću napetost remena.
Jednom su mjenjane neke diode, ali prije 7,8 godina, od tada je auto prešao možda 50 000 km.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Uvijek kod traženja smetnje ili kvara kreni od onih banalnih stvari, naših propusta u kontroli i održavanju. Nemoj uvijek posumnjati na najgore i na crni scenarij. Možda je samo labavi spoj, oksidiran kontakt i slično. A akumulatoru je možda s hladnočom samo došao na vidjelo pad kapaciteta, do kojeg dolazi starenjem.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
Na koji napon ti ga uspije natjerati nakon duže vožnje?
Takav instrument na upaljač ima buraz u autu i nije točan. Slične probleme je i on imal jer nije valjala baterija. Tjedan dana dobro pa ga treba filati....
Nakon zamjene baterije više nije bilo problema.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Mali iz Lidla nakon par dana nadrukal traktorski akumulator 74 Ah, star gotovo 8 godina na 14,6 V. Prikopčan na aku od Golfa (Ciak 75 Ah) star 2 god i 1 mjesec. Auto se rijetko vozi i to do 15 km u komadu. Početni napon 12,3 V. Nakon dana punjenja (cca 12 h) postigel 12,8 V. Sutradan počinje od 12,8 pa do 12,9 V, a treći dan opet staje kao i prethodni od 12,8 do 12,9 V. Noću nije bil prikopčan.

• Like
Reactions: ZJ

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
Tako je, a sad ako ima garanciju 3 godine, a ja vjerujem da ima, a ti si shvatil da je umoran i pri kraju, vrijeme je da ga onesposobiš do kraja, vratiš i uzmeš novog.
Ako treba ja te bum podučil kak se to radi da priznaju garanciju ;)
Ovaj ako zimu i prezimi sljedeču nebu.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Hvala na ponuđenoj pomoći, (y) :ppozdrav: ali garancija je nažalost istekla prije mjesec dana.
Nisam to prije primijetil, ali garancija je Ciakova (24 mjeseca), a akumulator češki (utvrdil kad sam zguglal model (Top mehanical). Valjda zato nije koštal više od 400 kn. S obzirom na to da se rijetko vozim, bum ga probal povremeno dopunjavati. Ako kaj pomore super, a ak ne bu pomoglo, nisam nekaj izgubil.
Inače na Astri mi je akumulator (prva ugradnja) krepal mjesec dana po isteku 3-godišnje garancije.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
Šteta, da si barem prije posumnjal.
U biti akulator obično ode na jesen, izdrži kolko mu je garancija i onda opet ode u zimi.
Najbolji su proljetni akumulatori, ako izdrze zimu prebace garanciju još čitavih 6 mjeseci, do zime 🤭

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Ak je samo mjesec dana ... možda ti mogu priznati garanciju. Ak ne pitaš, ne buš znal ;)

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
A kaj bi rekel? Auto normalno vužge. Na punjač sam ga del da ga malo kondicioniram. Da ga nisam pokušal dopuniti, ne bi ni skužil. Ima čepove i ne fali elektrolita.
Zanimljivo je da ovaj iz traktora ima veće "samopražnjenje" (razlika napona dan nakon punjenja).

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
To je problem, baterija je ispravna ali je pri kraju. I kak buš sad ti u ducan došel s "ispravnim" akumulatorom i molil dabti daju drugog jer si ti svjestan da je ovaj pri kraju....
A ko zna, mozda od punjenja i pražnjenja otpadne kakvo smeče sa separatora i ploča pa se oporavi i iznenadi te kolko bu još trajal.

Ovaj iz traktora i ovaj iz auta ocito nisu isti ko ni ova dva mada su oba 75 Ah ;)

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
garancija je nažalost istekla prije mjesec dana.
Samo da napomenem, da je prije dosta godina mojem pokojnom tastu na Škodi akumulator krepao (u gradu, na parkingu, iznenada, samo tako - više neče da upali) dok je akumulator i auto bio star godinu dana + par dana, a garancija mu je bila godinu dana i "pojeo vuk magare", kupili smo mu drugi, novi i vudri brigu na veselje.

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,181
Čudno je to za prvu ugradnju,meni ni jedan aku nije trajao kao onaj na prvoj ugradnji.

Jednom mi je mama dala auto da joj pregledam svjetla tekućine i sve ostalo,uzmem i kresne ko iz topa,dođem ispred trgovine i kad ga oću ponovo upalitdam kontakt i hoću zaverglat aku kompletno mrtav ne svjetle niti žaruljice,zovem i pitam kad si mjenjala aku kaže nikad,auto 13 god star.Meni na astri trajao original 8 god.

Jednom odnesao prodati par starih aku.i original renaultov od 60 ah i traktorski od 105 ah na vagi razlika 1 kg,a na oko izgleda kao da je barem 5 kg teži
I pitam čovjeka koji radi u trgovini i kaže ovaj origi. je pun olova(debele ćelije)a ovaj drugi je pun vode(tanke ćelije)samo je kutija veća,tako da vrijedi ona stara kolko para tolko muzike

Najnoviji postovi

Na vrh