• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Punjac akumulatora ne radi?

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
... kolko para tolko muzike
U mojem slučaju to ne bu baš tak. U odnosu na traktorski, po toj logici bi ovaj trebal izdržati 4 godine jer je pola jeftiniji. Vjerojatno treba još uvažiti jel prva ugradnja, ili zamjenski.
Zanima me jel akumulator koji ima isti kod, jednake kvalitete, neovisno dela li se o prvoj ugradnji ili ne?

@MUHA,​

nisu isti. Traktorski je Varta Blue Dinamic.

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,181
Meni se čini da u trgovini,pa čak ni u ovlaštenom servisu ne možeš dobit aku koji je po kvaliteti jednak prvoj ugradnji
Ponekad se čak isplati kupit neki jeftiniji(ne najjeftiniji) u odnosu na neki skuplji jer ni taj skuplji ponekad neće opravdati svoju cijenu

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Na vijek trajanja akumulatora jako utječu i brojni faktori "sa strane".
Dok je auto nov, motor mu pali kao metak. Tužna je istina da ogromna količina automobila, pogotovo uvezene krame iz EU, ima na leđima 250.000 pa i preko 300.000 prijeđenih kilometara. Njihovi motori ne pale kao novi. Njihovi brisači "teže idu", svi potrošači troše bitno više nego novi i neprimjetno opterečuju sve stariji akumulator. (Svaki akumulator je kemijski proces s otpadnim nus produktima, koji skraćuju životni im vijek). Na bezbroj automobila ljudi ugrade "žarulje koje daju više svjetla", a nemaju pojma zašto one prva ugradnja traju 6 i više godina, a ove "nove i puno jače" jedva par mjeseci.
Ja se ne bi složio da su akumulatori prve ugradnje dobri, a ostali roba s greškom. Greške radimo mi zapuštanjem, nepotpunim održavanjem recimo anlasera (koliko ste ga put očistili i podmazali da mu olakšate rad?) itd. Mislite da je Vaš akumulator postao slabiji, ne nije, Vaši potrošači rade u sve težim uvjetima i trebaju sve više struje iz akumulatora.
Skupi akumulator ne garantira abnormalni dugi životni vijek, ali jako jeftini akumulator garantirano znači jako kratki životni vijek, ma što god Vi mislili o ovome.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
Na novom autu kupljenom kod Zubaka je nova baterija trajala cca niti 2 godine a auto je imal garanciju godinu dana koja nije uključivala akumulator.
Naravno da sam zval da im se krvi napijem radi nekih nesporazuma od prije (nisu znali pronači i otkloniti kvar godinu dana) i normalno da mi nisu dali drugi akumulator.
Kupil sam novog koji je bil gore sljedečih 7, 8 godina, proizvodaca Friš.

Tak da stoji ono kaj je plus napisal.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
Članci dolaze iz Mežica, akumulatori su sad kodnog imena MEGA 1000 i u biti to bi trebalo biti sve isto kao i proizvodi TAB-a... Znači: Topla, Vesna, Starter Vesna i TAB

domy_os

Iskusan lik
Tu od
18 Lip 2021
Poruka
919
Na novom autu kupljenom kod Zubaka je nova baterija trajala cca niti 2 godine a auto je imal garanciju godinu dana koja nije uključivala akumulator.
Naravno da sam zval da im se krvi napijem radi nekih nesporazuma od prije (nisu znali pronači i otkloniti kvar godinu dana) i normalno da mi nisu dali drugi akumulator.
Kupil sam novog koji je bil gore sljedečih 7, 8 godina, proizvodaca Friš.

Tak da stoji ono kaj je plus napisal.
Ista stvar bila nama s novim Focusom, u dvije godine smo promijenili dva puta aku. Prije toga 307 SW, 8 godina trajao. Sad Civic, 7 godina, još auto ima start-stop. Xenon žarulje 9 godina rade, tek sad lagano vuku na ljubičastu dok se ne zagriju. Ostale žarulje su kombinacija LED i halogene i ništa nije krepalo. Čim se auto ne održava kako spada i krene nešto mudrovati i modificirati, eto ti sranja.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Snimak dopunjavanja akumulatora, nakon kaj je dopunjavanje prekinuto i ponovno pokrenuto. Snimati sam prestal kad se napon vratil na 13 V, Nakon još vremena spustil se na 12,9 V i tak ostane.
Svaki put kad iznova pokrenem punjenje napon dojde do 14,6 V i onda se vrati do 12,9 V. Imaju li ti prekidi i ponovni počeci punjenja neki utjecaj na akumulator i na punjač?

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
Imaju li ti prekidi i ponovni počeci punjenja neki utjecaj na akumulator i na punjač?
Mislim da ne, učil sam kad sam radil u akumulatorskoj stanici da svaka baterija ima neki određeni broj ciklusa punjenja i pražnjenja. Naravno, uzimal se neki prosjek i uvijek je bilo akumulatora koji su više puta mogli izdržati, a neki manje.
Ovo kod tebe ja nebi nazval ciklusom.

Tam negde nekoliko puta je plus spomenul da vijek akumulatora ovisi o dosta faktora.
Ja bi rekel da su glavni ubojice akumulatora velika struja pražnjenja i velika struja punjenja. Onda dolazi do frkanja ploča i oštečenja separatora i tu je kraj.
Znači, dobri i čisti kontakti i kablovi, ispravan alnaser, ispravan motor i ispravan alternator i krug je uglavnom zaokružen.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Točno tak MUHA. Još da dopunim, da nepotrebno prenapunjavanje olovnih akumulatora ima za posljedicu razvoja plina na pločama (vrenje u čelijama) . Plin ako je punjenje suviše jako, mora izlaziti jako brzo, a pritom jednostavno istiskuje "aktivnu masu" s ploča i ona se postepeno taloži na dnu članaka. Može se dogoditi da taloga bude toliko da "dodiruje" dno ploča i radi spajanje negativnih i pozitivnih ploča, koje time gube svoja svojstva... Akumulator se time onesposobljava.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Hvala obojici. (y) :ppozdrav:
Na kužim se baš u tematiku. Uglavnom koliko sam doznal od vrijednih članova na ovom i nekim drugim forumima, ali sam po prirodi znatiželjan i zato postavljam pitanja.
Mene je zaintrigiralo nekaj drugo u kaj nisam siguran. Navodno taj punjač iz Lidla ima mogućnost impulsnog punjenja, za koje sam pročital (čini mi se na ovom forumu, ali možda ne u ovoj temi) da korisno djeluje na akumulator. Kad pokazuje nagli porast do 14,6 V, jel to u tijeku impulsno punjenje i može li više uzastopnih takvih kratkih ciklusa imati posebno djelovanje na akumulator (desulfatizacija)?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
To je standardno punjenje malom strujom(0,8A od ~14V), do 14,6V, a onda prelazi u režim dopunjavanja malom strujom (cca 100mA), odnosno održavanja akumulatora "toplim".
Desulfatizacija se aktivira na malim naponima (na tom punjaču od 7,5...10,5V), kad je akumulator duboko ispražnjen, odnosno kad ga punjač pokušava "probuditi".

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Ja se ne bi upuštao u raspravu o načinu rada tog LIDL punjača, nisam ga imao prilike "istražiti u radu", pa ne bi bilo korektno da počnem o njemu "mlatiti praznu slamu".

Varijacije napona bi eventualno mogle biti uzročno-posljedična veza sa stvarnim kapacitetom akumulatora u odnosno na nazivni kapacitet.
Aku.jpg
Nazivni kapacitet neka bude maksimalni nivo tekučine (struje) u posudi, 100%, to je i nazivni kapacitet posude akumulatora.
Ako je s vremenom iz bezbroj razloga došlo do smanjenja kapaciteta, to ti je kao ova rupica s lijeve strane iz koje curi van tekučina. U toj probušenoj posudi više ne možeš držati svu struju koju uliješ u nju, nego ti uvijek iscuri kroz rupicu sve dok se nivo ne izjednači s rupicom. (Primjer iz svakodnevne prakse ;) : možeš ti takav probušeni kanister s vinom od 5 lit non-stop dolijevati i puniti, kroz noć bude ispod njega mlaka, barica, a u njemu se bude zadržalo samo 4,25 lit.)
:ppozdrav:

ŽeljkoKa

Iskusan lik
Tu od
18 Stu 2020
Poruka
569
@ZJ je lijepo objasnio a uostalom to sve piše i u uputstvima od punjača iz Lidla..Impulsno punjenje koristi za oživljavanje akomulatora, ako odabereš onaj simbol gdje je auto nacrtan i staviš akumulator na punjač trebao bi ga nafilat do 14.4V, ako odabereš simbol pahulje ide do 14.7 i onda održavanje. Meni akumulator koji trenutno ne koristim a može zatrebat stoji na tome punjaču spojen i do dva tjedna...nekad se zna desiti da diže po 0.2V dnevno i nakon 10ak dana dogura do punoga...Punjač je konstruiran da podržava dugotrajno punjenje i održavanje tako da teoretski nema opasnosti ali za svaki slučaj mi je sve pozicionirano i zaštićeno da nema opasnosti za okolinu.

drazenhonda

Iskusan lik
Tu od
1 Stu 2010
Poruka
2,732
I moj se akumulator iz Felicije izpraznio, prije pokušaja paljenja auta je pokazivao instrument napon 12.4v, a nakon neuspjelog paljenja auta 12,2 v. Sad sam ga stavio na ovaj punjač.
Zaboravio sam izmjeriti koliku struju vuče auto iz akumulatora u stanju "mirovanja", eh stari se :) . Provjerio sam zategnutost remena, i to je u redu, i one stopice dvije na alternatoru sam malo "pročačkao" i čine mi se u redu...... Vidjet ćemo......

Prilozi

• IMG_20211221_155310.jpg
    IMG_20211221_155310.jpg
    36.9 KB · Pregleda: 14
  • IMG_20211218_163703.jpg
    IMG_20211218_163703.jpg
    33.8 KB · Pregleda: 14
  • IMG_20211218_163814.jpg
    IMG_20211218_163814.jpg
    40.7 KB · Pregleda: 14

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Hvala svima na korisnim odgovorima. :ppozdrav:
Ne mislim ga skidati. Kod skidanja prošlog mi je gedorica pala i moral sam skidati donju plastičnu zaštitu kaj sam došel do ključa. Pitanje je jel ovakvo isprekidano dopunjavanje kaj znači, odnosno jel se bu ipak nakon duuugo vremena isprekidanog dopunjavanja napon povečal, ili se kroz noć "potroši" kaj se kroz dan pridobije.

ŽeljkoKa

Iskusan lik
Tu od
18 Stu 2020
Poruka
569
Ovisi o stanju akumulatora i kvaliteti punjača kao što zorno prikazuje nacrt "termofora" uvaženog člana @plus-a 🤭🤭.

drazenhonda

Iskusan lik
Tu od
1 Stu 2010
Poruka
2,732
Jesi li probal mjeriti koliki je napon kad je upaljen i alternator fila?
Mjerio sam prije na onaj punjač za mobitel što se ušteka na mjesto upaljača.
Danas sam mislio mjerit na mjerni instrument ali nisam uspio upaliti auto. Sutra mjerim......

Najnoviji postovi

Na vrh