• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Radio na traktoru

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,893
Evo kako sam si ja ugradil radio na imt 539, pa ako se netko upusti u taj posao, mozda mu ove slikice pomognu:

Da nisu zvučnici možda previše nazad postavljeni,da se nebi desilo da van kabine igra bolje neg unutra:scratch

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Ma prvo sem kombiniral kakve bi nosace za zvucnike napravil i kakvo postolje, a posto mi je "plafon" kabine dosta dubok samo sam zaserafil dasku za ramu kabine i sa drugom daskom zatvoril i to je to. Najtezi dio posla je bil skrojiti ovu dasku koja stoji okomito kad nejde u pravi kut kad je tapacirung kabine zaobljen na uglovima.. i jos mi je samo zal kaj se moram zezati s tim transmiterom, a vele da to i nije neka kvaliteta zvuka.. mozda sem trebal kupiti novoga radia s usb ulazom i to je to.. a to je pak nekih 500, 600 kn. al mozda bude i to..

Ma bude ti dobar zvuk preko transmitera, za traktor i boku koju on proizvodi bude čist ok zvuk...koda slušaša mužiku na staroj kazeti.

Imam ja u Sameu CD radia, obični audio i svejedno se zapraši i cd več pomalo zeza, a kak bi to bilo tek u imt-u:lol:...splati se postaviti radia s usb utorom, ali kak veliš to je 600-700 kn, preskupo.

Matej936

Član
Tu od
15 Ožu 2009
Poruka
266
IMam pitanje...

Zetor 6211 ima još uvijek onaj svoj stari radio, zaglavio na jednoj stanici, kao da ga nema, pa me zanima šta uraditi da stavim ovaj novi radio, onaj radio je duplo manji od ovoga, jel se mora bušiti rupa, napraviti veći prostor izt...

Hvala, LP

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,247
Da nisu zvučnici možda previše nazad postavljeni,da se nebi desilo da van kabine igra bolje neg unutra:scratch

a mozda koji milimetar i vise malo na vanjsku stranu, ali dosta su kvalitetni i cuje se super i unutra..

Ma bude ti dobar zvuk preko transmitera, za traktor i boku koju on proizvodi bude čist ok zvuk...koda slušaša mužiku na staroj kazeti.

Imam ja u Sameu CD radia, obični audio i svejedno se zapraši i cd več pomalo zeza, a kak bi to bilo tek u imt-u:lol:...splati se postaviti radia s usb utorom, ali kak veliš to je 600-700 kn, preskupo.

a cuj, ak se rasrdim :mrgreen:, mogel bi pasti i nekakov sony s usb-om u imt, hehe

Markec

Član
Tu od
9 Ožu 2012
Poruka
282
[/QUOTE]Evo i slike ako sam pravilno postavio, sorry nesmalazim se bas jer sam novi... Sad bih vas zamolio ako bi mi netko mogao raci gdje da spojim koju zicu a da nebi nesto pregorilo ili slicno, jer koliko znam ove zura crvena idvije plave su glavne ali kada sam u autu mjenjao radio prije nekih mjesec dana ove dvije plave nisu bile nikamo spojene, tako mi je i na novom radiju bile dvije zice viska i ja ih nigdje nisam spojio a radio svira i radi bez problema[/QUOTE]

To jesu 'glavne', odnosno naponske i antenske žice. One u dvije boje su zvučničke..
Za pravilan spoj je uvijek dobro provjeriti u uputstvima od radija. Ako imaš kakav mjerni instrument, bilo bi dobro izmjeriti napon svake žice iz traktora, pa vidjeti koja ima stalni napon (neovisno kontakta) i koja ima napon samo kad je kontakt uključen. Stalni napon je za memoriju (moguće plava tanka), ovaj drugi je za sve ostalo.

Za Chlas:

Izmjeri dimenzije rupe i potraži na netu trgovinu s auto-audio opremom. Prodaju kojekakve prijelaze za skoro sve aute sa tipskoga na DIN standard radio uređaja.
U Zg, trgovina dobar zvuk. Ja sam za c klasu kupio za 100-njak kuna. Ti traži prema dimenzijama rupe i prihvatu kopčica.. Obavezno ugradi euro konektor (par 10 kuna) kako kasnije ne bi imao fantaziranja jer svi radio uređaji sad imaju takav spoj sa autom..

Evo boja za Sony:
Crna - masa
Crvena - napon preko kontakta
Žuta - stalni napon
Žuta i crvena mogu zajedno..
Plava - napon antene (motor ili električna)
Bijelo plava - pojačalo
svjetlo plava - ATT (vjerojatno za mob)
Na euro - konektoru se ove žice spajaju na naponski dio.

IvanKC:

Ponekad kontroliraj grijanje radija, vidim da lim nije perforirani pa ni hlađenje nije dovoljno dobro..

Posljednje uređivanje:

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,893
Ajd več kad raspravljate..

Radi se o elektronskoj anteni za radio,stavio sam ju na prednje staklo na autu u desni kut.Na sebi ima onaj normalen utikač koji ide u radio i to sam uštekao,a sad ima i još jednu žicu crne boje,dal se to mora još spojit na radio ili ne?

Žica je ista dužine kao i onaj utikač koji sam spojio več..

Slabo sam zadovoljan kak antena hvata signal od stanica,pa dal je greška u tom kaj nisam spojio i tu još jednu žicu?

Markec

Član
Tu od
9 Ožu 2012
Poruka
282

Radi se o elektronskoj anteni za radio,stavio sam ju na prednje staklo na autu u desni kut.Na sebi ima onaj normalen utikač koji ide u radio i to sam uštekao,a sad ima i još jednu žicu crne boje,dal se to mora još spojit na radio ili ne?

Slabo sam zadovoljan kak antena hvata signal od stanica,pa dal je greška u tom kaj nisam spojio i tu još jednu žicu?

Ne vjerujem da bi bilo štete ako probaš.. Što se tiče same antene, mislim da bi tu crnu žicu trebalo spojiti..

alenvw

Član
Tu od
6 Pro 2009
Poruka
422

tu žicu moraš spojiti na plus iz radia koji je za antenu,tako kad upališ radio da tek onda da napon na antenu,ta antena ima i masu jesi i nju spojio

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,893
tu žicu moraš spojiti na plus iz radia koji je za antenu,tako kad upališ radio da tek onda da napon na antenu,ta antena ima i masu jesi i nju spojio
Sad se mi javlja neko drugo pitanje opet:confused:

Dal je ta žica za plus ili minus koju bi trebao spojit?

Takav utikač sam spojio sam u radio:
-Free-Shipping-100pcs-lot-Car-Radio-Antenna-Adaptor-Plug.jpg

I na anteni je još jedna žica dužine jedno 5cm,neke bjele boje,za kaj bi ta bila?

Markec

Član
Tu od
9 Ožu 2012
Poruka
282
Sad se mi javlja neko drugo pitanje opet:confused:

Dal je ta žica za plus ili minus koju bi trebao spojit?

Takav utikač sam spojio sam u radio:
-Free-Shipping-100pcs-lot-Car-Radio-Antenna-Adaptor-Plug.jpg

I na anteni je još jedna žica dužine jedno 5cm,neke bjele boje,za kaj bi ta bila?

Bijela je antena sama po sebi, mozda za AM frkvencije. Probaj ovu prije spojiti na antensku zicu iz radija pa vidi signal..

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,893
Bijela je antena sama po sebi, mozda za AM frkvencije. Probaj ovu prije spojiti na antensku zicu iz radija pa vidi signal..

A ta antenska žica koje boje bi bila?

Par postova iznad vidim da se spominje PLAVA,onda moram na nju spojit?
Ili na stalni + ?

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,893
Spojio žicu od antene na plavo-bijelu od radia,na njoj je neka etiketa "remote control",i nisam uvidio neku razliku osim što mi se čini da se lošije čuje,neki tihi šumovi se pojavili:scratch

I da svijetli crvena lampica na anteni..

Markec

Član
Tu od
9 Ožu 2012
Poruka
282
Spojio žicu od antene na plavo-bijelu od radia,na njoj je neka etiketa "remote control",i nisam uvidio neku razliku osim što mi se čini da se lošije čuje,neki tihi šumovi se pojavili:scratch

I da svijetli crvena lampica na anteni..

Remote control ti je za daljinski (onaj stožac sa kontrolama kaj se stavi na volan i sl.) tak da to nije to. Šum obično znači krivi spoj, odnosno spojio si žicu pod nekakvim naponom na antenu. Alen dobro kaže da ta el. antena ima i masu, što je vrlo važno spojiti inače ne radi, napon bi trebala dobiti iz ovog jacka na slici..
Pokušaj pronaći na netu shemu spajanja antene po modelu.. Ili stavi koju sliku sa izvodima pa ću probati odgonetnuti..

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Ta crna žica koja ti još ide uz antanu, to bi po svemu sudeći trebala biti masa, spoji ju na masu radia da bi dobio zatvoreni strujni krug u anteni pa probaj i javi rezulat.

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,893
Ta crna žica koja ti još ide uz antanu, to bi po svemu sudeći trebala biti masa, spoji ju na masu radia da bi dobio zatvoreni strujni krug u anteni pa probaj i javi rezulat.
Evo slike:

Antena:
bijela žica dužine nekih 5-10cm
crna deblja žica ide normalno utikač za antenu
crna tanja je upitna:
19761013.jpg

Radio:
Za sad sam tu crnu upitnu spojio na antenu,možda se osjeti mala razlika u prijemu stanica,bolje lovi..Ali sad ne svijetli onda crvena lampica od antene,probat ču sutra spojit na mastu tu žicu..
19761010.jpg

alenvw

Član
Tu od
6 Pro 2009
Poruka
422
ma je ta bjela je masa a ovu crnu sam rekao na plus iz radia koji je za antenu

Najnoviji postovi

Na vrh