• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Radovi u šumi, izrada drva

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,145
imas odgovor na temi:!:

evo me došao iz cijepanja islim da sam od po 9 do po 4 maznuo cca 30-ak m
najbolje budem znao kad ih izvazem
p.s.- na povratku kuči zapnem za neku glupu granćicu i strgam ventil na zadnjoj gumi ma za :madmana::madmana::madmana:
bolje da sam cio dan sijedio i pisao postove:toimonster:
traktor mi osto u šumi, sutra u jutro dizalica, motorka, panjići, nova zračnica i tast u auto pa na remont pas ma.er:madmana:

e vidiš i ja sam nekoliko puta strgao ventil , najbolje rješenje koje sam vidio za zaštitu je da zavariš ovaj dio oko ventila i u njega uvrneš ovaj čep i ventil je nemoguće otkinuti više , veličine imaš da biraš

sve je jeftino i lako dostupno :weedman:

1007011007_dsc_0261.jpg

POCIN%C4%8CANI_%C4%8CEP.jpg

seljačić

Aktivni član
Tu od
8 Velj 2009
Poruka
2,154
Klafter ti je pri nama mjera za drva ili površinu zemlje ;)
Mjera za drva (veliki šubler) se pri nama zove, mislim, klupa.
Kaj ćeš, svaki kraj ima svoje običaje :)

Kupujemo drva.
bukva 220kn/m, hrast 150kn/m, istovareno na dvorište.
Jel cijena OK?

cijena je ok ako mjera štima.al vam je hrast povoljniji nego kod nas

karabaja

Aktivni član
Tu od
23 Velj 2011
Poruka
1,316
car si nema šta, ako nađem sutra odmah kupujem 4 kom, a o varenju na felgu na kojoj je guma i sve napumpano, jel postoji kakva opasnost da se pregrije pa da nebudem kopovo sve novo

Posljednje uređivanje:

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,145
normalno da postoji opasnost jer je sa druge strane šlauf , najbolje je ako je guma skinuta , a tebi pošto je pukla onda je moraš skidati svakako :weedman:

čak se može samo izduvati i pomjeriti malo ako je veliki prečnik gume i nije tvrda pa onda zavariti

ama ovo je rješenje boli glava , ja kada sam vidio kako je jednostavno čovjek riješio umalo se nisam upišao od sreće :prayer:

karabaja

Aktivni član
Tu od
23 Velj 2011
Poruka
1,316
ma vidim to na svim šumarijskim traktorima pa i moj mali medo je mini šumarijski pa zašto ga onda tako i ne tretirati i opremati

jd4755

Dobro znana faca
Tu od
27 Lis 2007
Poruka
1,430
ma vidim to na svim šumarijskim traktorima pa i moj mali medo je mini šumarijski pa zašto ga onda tako i ne tretirati i opremati

Može se zavariti s co2 aparatom,on manje grije dio koji se vari,ispustiti gumu i prirediti vode i čim se zavari odmah hladiti ,može se variti i postepeno ako se vidi da će se previše ugrijati.Onaj komad što je Savo prikazao zove se muf i najbolje je uzeti crni (ne pocinčani ,lakše se vari) i pripadajući čep,mislim da bi najbolji bio od 5/4".

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,797
Pa kad sve stigneš videti? Niti ja nisam videl kaj sam platil, a ti već sve znaš
A kaj buš. Cirkulira se, pa se vidi :lol:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,484
A kaj buš. Cirkulira se, pa se vidi :lol:
A kad si već cirkuliral, mogel si onda skinuti glavu i odnesti.
Nebi moral dvaput iti :weedman:

Nego, jesu li drva čemu? Na jugu sam pa ih nisam niti videl.

karabaja

Aktivni član
Tu od
23 Velj 2011
Poruka
1,316
Može se zavariti s co2 aparatom,on manje grije dio koji se vari,ispustiti gumu i prirediti vode i čim se zavari odmah hladiti ,može se variti i postepeno ako se vidi da će se previše ugrijati.Onaj komad što je Savo prikazao zove se muf i najbolje je uzeti crni (ne pocinčani ,lakše se vari) i pripadajući čep,mislim da bi najbolji bio od 5/4".

hvala na informaciji o mufu:supz:

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Danas smo bili kod strica u šumi i moram se pohvalit da sam rušio kapitalce, agacija, mnogo stara... :) :)
Evo ovaj sa slike, promjera dolje u odrezanom dijelu 55 cm !!!...a što me čudi, ZDRAVA KO DREN, nema treulež, i iz takvih 3 komada je izašlo oko 4 m drva :)

STIHL 038 AV :)
slika1290.jpg

josix

Aktivni član
Tu od
8 Stu 2010
Poruka
1,167
kad sam zadnji put srušio tako debelu agaciju, kad je drvo palo počele su izletavat vjeverice iz njega :eek:

imala je pukotinu kod prvog račvišta, mislim da je bila i deblja od pola metra...

karabaja

Aktivni član
Tu od
23 Velj 2011
Poruka
1,316
evo ja bio vrijedan-od 6 do 14h, 7-10h cijepanje i mala nezgoda s iskakanjem remena koji vrti sve-dinamo i vodenu-popravak cca 30min, iscijepao nekih 15m graba-bukve.
11-14 dovezao dvije ture graba okruglice
p.s-htio sam ići napraviti još turu da bude 10 kad se iscijepa ali me nisu više pustili:axe:

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Uh...takve komade obožavam, al samo dok leže na podu pa da ih mogu rezat na šnite :) :) :)
Inače, moj stari je bilo tamo 88.-93. sjekač u HŠ. pila STIHL 056 AV sa vodilicom 55 cm i deri, pričao mi je priča i priča, zgoda, pa i nezgoda koje su ga 2 puta gotovo stajale života i tu je bio kraj šumarskoj karijeri...
Danas se zna desiti da tu i tamo sruši koju debelu bukvu pa se onda ja igram s raspiljavanjem, to mi je najdraže....ja i moja 38-ica :)

karabaja

Aktivni član
Tu od
23 Velj 2011
Poruka
1,316
e to ja volim vidit, to je posao
da treba znat to srušit, dobro dok ne visi, tu dolazi do izražaja kakav je tko majstor s motorkom, ja imam u dvorištu jedan komad za uspomenu pa ču ga neznam kako ispiliti na fosne i napravit nekoliko stolova pa da i to unovčim
evo i ja sam sad imao foto seshion sa spomenutim komadom a komad je mislim poslje 5 klade
budem sutra stavio kad prebacim na laptop jer nemam kabal za ovu čudnu škatulju(kompjuter kučni)

Posljednje uređivanje:

jozek

Član
Tu od
18 Stu 2008
Poruka
422
da se ne kitim tuđim perjem od četiri koliko smo ih rušili ja sam rušio jednog pretpostavjate najtanjeg malo ispod metra dok je ostalo troje rošio šumar što zbog nagnutosti, a i cesta je pokraj pa da ne ulupim kome krov na autu

karabaja

Aktivni član
Tu od
23 Velj 2011
Poruka
1,316
kad bih kome poklopio auto a takvim komadom mislim da bih bio u takvim komadićima da bih ga muhe i pčele raznijele po široj okolici:rolfer:
ali sam zvuk kad kreče padati, kad padne i kad se sve zapraši da 5 min ne znaš strane svijeta e to je meni adrenalin:vragek:
prije koju god sam rušio bukvu sličnog promjera u panju i moj prijatelj vjetar ju samo mrvicu zanio i umijesto da padne u jarak ona padne preko njega i naravno triješća koliko hočeš ali je njen pad uzrokovao pad još 2 drveta ali ne zbog zapinjanja nego valjda zbog samog udara-e to je bio doživljaj:supz::supz::supz:

Posljednje uređivanje:

josix

Aktivni član
Tu od
8 Stu 2010
Poruka
1,167
a mom tastu je šumar rušao hrast, pa srušio sa tim jednim još 4 u nizu....
a od ta 4, 3 su od suseda :lol:

isto mu je vjetar puhal :lol:

karabaja

Aktivni član
Tu od
23 Velj 2011
Poruka
1,316
možda u glavi a možda i u stvarnosti, ako je ovo drugo stvarno treba znat ocijenit i taj element prije samog rušenja

Najnoviji postovi

Na vrh