• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Radovi u šumi, izrada drva

jozek

Član
Tu od
18 Stu 2008
Poruka
422
zaboravio sam navesti da je prilikom utovara na kamion pri kraju na hiabu pukao stup samo je vozač imao sreću da je trupac bio naslonjen na kamion danije sve skupa i s njim palo dole več sam mu ja s sajlom i traktorom pridržavao dizalicu da ju spakira na kamionu

jozek

Član
Tu od
18 Stu 2008
Poruka
422
pa komadi su u biti pokraj ceste samo ih je trebalo na čistinu dobiti što smo uradili traktorima

karabaja

Aktivni član
Tu od
23 Velj 2011
Poruka
1,316
na koji način su oni komadi dovučeni do ceste
što misliš da su s krpanom 5t si-šala dobronamjerna!, koja bi sajla trebala bit i vitlo da povuće trupac ako je dug 4-5m, ma nije ni to upitno nego kako bi se taj lkt ili slična mehanizacija trebala ukopati da ga dignu na cestu cca 600-700m

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,145
najveći trupac koji sam potegao je neka sila od janja , dva rusa su ga povukla samo 10tak metara i dalje nisu mogli
prečnik je bio preko 130cm , strvina bože sačuvaj :cry:

hrvoje01

Aktivni član
Tu od
7 Pro 2010
Poruka
1,362
Savo nemožeš računati poljoprivredni traktor makar on bio i rus sa zglobim šumskim on se malo naguza ljevo desno ako ne ide i kad krene on ode na zadnjim točkovima ako treba

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,145
normalno da nisu za poredjenje , ja sam samo rekao šta sam najteže povukao sa rusom

gledao sam snimaka od zglobara što za sobom vuku pola šume na zadnja dva točka :prayer:

karabaja

Aktivni član
Tu od
23 Velj 2011
Poruka
1,316
to sa zglobašima je točno malo se izmigolje i odu-tvrdnja stoji ali nisu toliko okretni i prikladni za šumu di do završne sječe ima 10g. spori su, imaju vitla po mislim 8tx2, uzimam primjer višemetrice i tehnike za navedenu šumu, treba mu puno vremene da se optereti 90% jer inače je NE ISPLATIV, znači on u prosijeku vuće 6-8m3 pa to je najmanje 7 trupaca od 5 i sitno metara a promjera preko 50cm ,kad on to sebi natovari na guzu prođe cca 90min. a ako je na trasi koja ide po sredini kose koja ima pad da te strah i pogledati, što ako mu jedna strana povuće u jamu:supris: a potrošnja-pa svaki dan toči punog
a kad se dečko vozi na zadnjima pa ga lagano prizemlji pa tako par puta nešto vrisne pod obavezno a lamela-neču ni spominjati
OVO SAM PISAO O HITNNERU I LKT-U
poljo traktor steyr 968 5tx2 vuče u prosijeku 3-4m3-neke četri klade ne treba mu sat i po da se natovari nego je za po sata s tim na lageru, znači nek 3 ture okrene po3m3 za 90 min traktor je jak i brz dakle razlika je u kubiku
dakle za radnog vremena štajerko je u plusu 4m3 a to je u 22 radna daana 90m3, a potrošnja mu je da sa 80l rezervoarom radi najmanje 2.5 dana...

hrvoje01

Aktivni član
Tu od
7 Pro 2010
Poruka
1,362
prijatelju u šumariji nitko ne pita za ekonomsku isplativost državna firma-bitno da plaća ide a koliko će njihov strojar imati učinak odnosno ukrasni ulja i maziva manje bito.Kod privatnika je drugačije radi se punom parom,znam čovjeka čija ekipaža radi 24 sata dnevno u 2 smjene gdje strojar jede u kabini a ne kao šumarijski peče slaninu i pije pivo.

karabaja

Aktivni član
Tu od
23 Velj 2011
Poruka
1,316
totalno si u pravu što se tiće cijelog posta
da se pohvalim imao sam jučer priliku raditi s huskicom 440x-torq i još nešto piše, uglavnom nova ima mi fora cijeli poklopac zopčanika, ne treba kljuća nikakvoga ni za što, lanac se napinje na nekakvu plastičnu zvijezdu, natezač je u poklopcu-ima 2.2ks
pali bez čoka iako ga ima, skurim prvi rezervar-ajd ok, zapalim cigaretu, natočim 2 i počnem raditi kad kroz par minuta počne kao štucati ali poslije opet super radi, skurim i 2 rezervar, zapalim, natoćim krenem rezati opet malo štuca pa super radi, gotov rez, zapalim, natočim opet štucanje pa sve super sve dok mi nije lanac pukao...
za pilu te kategorije mislim da je malo teža od prosjeka, čini mi se da onako zeru više troši, vibracije su podnošljive ali moglo bi biti puuuuuuuuuuuuunnnnnnnnnnnnnoooooooooo bolje ali pošto mi je osnovna ms660 pa su ruke to normalno podnijele-osobno ju ne bih preporućio jer pošto je nova-jućer puknuo prvi lanac a potrošen 80% mislim da se več trebala razraditi
NISAM ODUŠEVLJEN NI NAJMANJE

Posljednje uređivanje:

karabaja

Aktivni član
Tu od
23 Velj 2011
Poruka
1,316
odo cijepati drva, kad se vratim znači da sam gotov
evo me gotov sam

Posljednje uređivanje:

karabaja

Aktivni član
Tu od
23 Velj 2011
Poruka
1,316
žalosno ali da.
ma imo sam na dvorištu 10m okruglog graba pa mi bilo dosadno i onda sam to pretvorio u cijepanice, nemam ja svaki vikend nedjelju više mi se potrefi preko tijedna ali zna se desiti iako jako rijetko:roll:
mislim da mi sutra bude nedjelja

pele

Član
Tu od
23 Kol 2010
Poruka
793
nije valjda da radiš i nedjeljom
Pa ne ore ni ne kopa po zemlji,,,,,,, kala drva, kaj je to grijeh :scratch
A kad peče roštilj,,,,, jel i to grijeh :drinkers:

hrvoje01

Aktivni član
Tu od
7 Pro 2010
Poruka
1,362
meni je nedjelja samo za odmor nije stvar dali je grijeh ili nije ali nekad moraš i odmoriti a meni je to nedjelja

karabaja

Aktivni član
Tu od
23 Velj 2011
Poruka
1,316
kršćan sam ali to sam malo pocijepo cca10m a sutra imam izbavljati papirologiju pa će mi sutra bit nedjelja, ma ja ovisno o poslu radim 3-4dana bez stajanja pa onda nedjelj i tako stalno
eeeeeeeee da se pohvalim mislim da mi je ovo danas 150m ove godinetj. od sredine veljaće, ako će tako biti čitavu godinu bit će super

hrvoje01

Aktivni član
Tu od
7 Pro 2010
Poruka
1,362
gdje radiš u šumi ili na lageru,dali imaš mušterija?Ja sam bio jučer u šumi radio ogranke za kući startam punom parom negdje 15.04 pa do sredine 12mj.Kad budem izvozio stavit ću slike

karabaja

Aktivni član
Tu od
23 Velj 2011
Poruka
1,316
iz šume sam vozio doma okruglicu pa iscijepam, složim kraj ceste ali sve ode, imam 2 svoja igrača koji voze i nije bitno jel sezona ili ne, uigrani smo ako treba čega više najave ali u principu kako slažem tako odlaze a daju novce i znaju da su kod mene sigurna, danas me zove ima kod mene ostalo mu 4 metra agacije i za sutra mu treba još 6-tj 5 za turu ali reko ipak je danas nedjelja
on 70% vozi hrast i agaciju i kaže da ide ko ludo, od utorka startam dalje u izradu pa izvoz i stalno u krug

puki22

Član
Tu od
27 Ruj 2007
Poruka
890
Evo kak sam iskoristil danšnji "neradni" dan :)
Slika0255.jpg

Slika0254.jpg

Treba samo još mjeru nacrtat :finga::finga::finga:

Ja inače pokušavan u nedelju neradit u šumi, ali ako je hitno,sprema se loše vrijeme ili nekaj takvega.... onda nema ni svetka ni petka!

Najnoviji postovi

Na vrh