• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Radovi u šumi, izrada drva

stihlMS660

Član
Tu od
18 Stu 2010
Poruka
275
vidim po onim poluautomatskim cijepaćima da mrziš ljudski rod:axe:
znam da kad su se pojavili oni kalupi za brušenje da su bili :prayer: ali gledo sam ja tetka koji je stara iskusnjara za šumu, dok on namontira tu spravicu na vodilicu je sam gotov s jednom stranom:butthead:
kako i koliko često brusiš lanac-koliko ti traje raćunajuči u metrima:scratch

lanac "potegnem" s tom mašinicom često, oštar lanac štedi i pilu i vodilicu, ili doma na panku ili ak sam duže u šumi onda s ovim škripcem stegnem vodilicu pa nabrusim. a sad kolko traje? traje dosta, i uvijek je oštar. najgore je kad nose onom u servis da na onom stojčiću nabrusi, uzme mjeru po najmanjem zubu i tak sve brusi i par takvih brušenja i ode lanac.

karabaja

Aktivni član
Tu od
23 Velj 2011
Poruka
1,316
ja u 80% slučajeva nakon svakog rezervara prođem po zubu cca2 puta bez obzira jel oštar jer kao što kažeš štediš sve, sam lanac, vodilicu, i na kraju bez obzira na jakost motorke uvijek joj je lakše, meni lanac u uvijetima bez vitlanja traje cca 130-160m a onda ide novi iako sa ovim kasnije režem vitlano pa još odradi cca 20-ak metara ili dok god mu ne poćnu zubi pucati
koje vodilice preferiraš i koristiš

stihlMS660

Član
Tu od
18 Stu 2010
Poruka
275
ja u 80% slučajeva nakon svakog rezervara prođem po zubu cca2 puta bez obzira jel oštar jer kao što kažeš štediš sve, sam lanac, vodilicu, i na kraju bez obzira na jakost motorke uvijek joj je lakše, meni lanac u uvijetima bez vitlanja traje cca 130-160m a onda ide novi iako sa ovim kasnije režem vitlano pa još odradi cca 20-ak metara ili dok god mu ne poćnu zubi pucati
koje vodilice preferiraš i koristiš

ma na ovoj 660 imam rolomatic es vodilicu koja bi kakti trebala biti najbolja zbog nekih eliptičnih kosih utora za ulje pa bolje podmazuje, ima zamjenjivi vrh, pojačane klizne površine bla bla, rezne dužine 50cm, ostavil sam u trgovini 400 kuna da mi naruči 75cm dugu, sad stoji, još je nisam uzeo, pa ak postoji potreba za tom dužinom da je imam, mada dulja vodilica veci problemi s rukama i kičmom i opasniji je rad, a na staroj 070 imam duromatic vodilicu rezne dužine 53cm, to je ona široka vodilica.

sad ako ima tko kakva iskustva sa vodilicama, koje su bolje, zašto...bilo bi dobro da malo napiše...sve informacije su dobrodošle

hrvoje01

Aktivni član
Tu od
7 Pro 2010
Poruka
1,362
za malo tada ali sljedeću sam iskipo ne samo drva nego i prikolicu sa 6.5m drva bio sam ljut pa nisam imo volje da ju slikam.Sam sam kriv bili smo prokleti tovari koliko može stati jer traktor može vući koliko hoćeš a ispod lista neznaš dali je mekano i kipanje ti negine

karabaja

Aktivni član
Tu od
23 Velj 2011
Poruka
1,316
:lol::lol:a kome se to nije desilo taj ni ne spada u grupu ŠUMARI:supz:
ne vidi se ali zar niste stezali gurtnom ili sajlom

hrvoje01

Aktivni član
Tu od
7 Pro 2010
Poruka
1,362
da to su ogranci što su ostali tu sam prošle godine napravio 150m drva sječa kreće 01.04 pa do tada nema ništa bolje ali za kući dobro morat ću manje kad krene sezona.Platio sam 4 prikolice cca 20 metara 364 kn. tako da su mi drva super

karabaja

Aktivni član
Tu od
23 Velj 2011
Poruka
1,316
:prayer:ajd molim:prayer::prayer: te ako ti se da pa postavi slike u grupu, odoh pod tuš i u krevet

regis

Član
Tu od
19 Lip 2009
Poruka
136
Pozdrav svima!
Nije baš pitanje u rangu sa temom :) ali me zanima da li možda netko zna di se mogu nabaviti ili sjeme ili sadnice hrasta i javora?

mcmarko0204

Član
Tu od
13 Ožu 2010
Poruka
706
Pozdrav svima!
Nije baš pitanje u rangu sa temom :) ali me zanima da li možda netko zna di se mogu nabaviti ili sjeme ili sadnice hrasta i javora?

U rasadniku :)

Mogao si otprilike reći gdje živiš pa bi bilo lakše reći gdje.
Ako nigdje onda odeš pitati za sadnice u prvu šumariju,
a za sjeme u jesen kad žir počne padati nabereš sam,
a javor isto tako, gdje ga ima pokušaš tamo, mada je to već malo teže.
sjeme je lagano pa se razleti na sve strane.

stihlMS660

Član
Tu od
18 Stu 2010
Poruka
275
evo bio sam danas popodne malo u šumi
SAM_1088.jpg

SAM_1089.jpg

SAM_1090.jpg

SAM_1091.jpg

SAM_1092.jpg

SAM_1093.jpg

Posljednje uređivanje:
Z

zetor4718

Guest
ali prvi dan kad kreneš sva sreća još nije sezona pa sam imo vremena i nisam žurio

i ja sam prvu turu sa 6945 istresao,puknuo držać gurtne a još je prikolica bila sranje....

Z

zetor4718

Guest
ali prvi dan kad kreneš sva sreća još nije sezona pa sam imo vremena i nisam žurio

:scratch koja je ovo sezona ? prošla ili ova nadolazeća :rolfer:

po mome ni jedna ni druga već ovogodišnja :rolfer::rolfer:
meni datum kad bude 1.1. to mi je sezona do 30.12.

josix

Aktivni član
Tu od
8 Stu 2010
Poruka
1,167
stihlMS660, prijatelju, daj stavi 800x600 slike tak da se ne moram na monitor zalepit sa belanjkima da bih vidio sliku... godine gledanja u monitor rade svoje...

lijepo teren izgleda, mač za dva drva srušit od jednom, traktor... ma milina!
e, jel to grab ili bukva?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,491
Za ovakva drvca nositi 660-tku?
Kad imaš toliku pilu, mislil sam da u šumi imaš sekvoje :rolfer:

Najnoviji postovi

Na vrh