• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Radovi u šumi, izrada drva

Dado121

Aktivni član
Tu od
14 Kol 2010
Poruka
2,118
Evo jedan video od subote šta smo radili drva,ali samo nažalost imam kak sam staroga šlepo i ništa više :madmana: :madmana:

[YT]http://www.youtube.com/watch?v=Xpz5lcwQ648[/YT]

B

Buby

Guest
pa koje pile imaš???
ne ismijavam te nego ti govorim princip rada na veče količine gdje je isplativo i za džep i za zdravlje imati 2 pile:prayer:
još jednom koje pile imaš?:madmana:
prva greška ti je-u šumi nikad nemaš dovoljno iskustva, moj stari je radio 20g u hš kao sijekač i tek si onda skoro nogu odrezo-14 mj bolovanja-toliko o iskustvu
kad si najsigurniji u sebe onda se desi pa se čovijek malo zapita
Imam dve husqvarne 350 i 357xp,to se slažem da čovjek nikad iskustva previše.Iz kojeg si mjesta?

B

Buby

Guest
okolica bjelovara, koliko koja ima ks i koji su mačevi gore
350 ima 38 cm,357xp ima 45cm 3.1 i 4.4ks.Imam rodbinu iz tvoje okolice pa me zanima iz kojeg si mjesta.

karabaja

Aktivni član
Tu od
23 Velj 2011
Poruka
1,316
ma rodbina ide preko pm-a
ova 357 sa 45. mačem možda mrvicu nepotrbnih 5 cm ali ovisi o šumi, ona vrti lanac i reže samo ako nema potrebe za tim maččem-skini i stavi 40, jer nakon par godina če sigurno osijetiti tu na oko nikakvu razliku, došli smo do toga da imaš solidnu pilu srednje kategorije snage. napredak naspram onih poruka od prije, ti sa svojom huskicom napraviš 1.5-2m drva srednje debljine i mačem 45? s time da s njom ideš skroz do zadnjih grana tu ti treba neka zvijerka od cca1.5-2ks sa vodilicom max30 cm i možda koji više ili manje i onda imaš donekle kombinaciju za šumu, koliko bih ja goriva, vremene, snage, same 660-ke potrošio u vijetar da idem s njom do zadnje grane:scratch
moja kombinacija je od ne davno 660-ka i 170-ka i iskoristivost im je optimalna, a da ne pričam kad pustim 660-ku pa idem sa 170-kom u granje i vrh-onda sam kao čak noris:rolfer:

B

Buby

Guest
ma rodbina ide preko pm-a
ova 357 sa 45. mačem možda mrvicu nepotrbnih 5 cm ali ovisi o šumi, ona vrti lanac i reže samo ako nema potrebe za tim maččem-skini i stavi 40, jer nakon par godina če sigurno osijetiti tu na oko nikakvu razliku, došli smo do toga da imaš solidnu pilu srednje kategorije snage. napredak naspram onih poruka od prije, ti sa svojom huskicom napraviš 1.5-2m drva srednje debljine i mačem 45? s time da s njom ideš skroz do zadnjih grana tu ti treba neka zvijerka od cca1.5-2ks sa vodilicom max30 cm i možda koji više ili manje i onda imaš donekle kombinaciju za šumu, koliko bih ja goriva, vremene, snage, same 660-ke potrošio u vijetar da idem s njom do zadnje grane:scratch
moja kombinacija je od ne davno 660-ka i 170-ka i iskoristivost im je optimalna, a da ne pričam kad pustim 660-ku pa idem sa 170-kom u granje i vrh-onda sam kao čak noris:rolfer:
Nije to za nju opterečenje s 45cm vodilicom jer je korak 325,pila s tim lancom leti kroz drvo.Istina razmišljam već neko vrijeme da stavim 40 cm i 3/8 korak.Jer pila ima tu mogučnost,samo moram promjenit prsten,lanac i vodilicu.Bolja je kod rušenja s 3/8 lancem.

karabaja

Aktivni član
Tu od
23 Velj 2011
Poruka
1,316
nemam baš iskustva sa piko podjelama pa te pitam jer ne znam koliko je to zubi na 45cm maču:scratch, pitanje je banalno i smiješno ali nije sramota pitati nego je sramota ne znati, znam da je standard 3/8 33 zuba
što kažeš leti kad je rez tanji, lanac je lakši-ili nije:scratch, ma 3/8 imaju zmajevi i samo to poštujem, kaj ja vidim da je rez širok onda sam ja siguran da sam prerezo a na 170-ki je mislim ili piko ili mikro podjeja pa sa tim mogu kobasicu rezati za u sendvić ali za vrhove je strah i trepet:vragek:

Posljednje uređivanje:

jeffy

Aktivni član
Tu od
7 Ruj 2010
Poruka
1,433
Pa kaj nema 170 picco micro mini debljine članka 1,1mm? a korak je mi se čini, isti 3/8"

karabaja

Aktivni član
Tu od
23 Velj 2011
Poruka
1,316
koliko se ja kužim nije
P.S-ne kužim se puno
evo sad sam gledo korak ili mi je zbog velićine uspoređenih krivi dojam ili je mikro piko manji ne puno ali izgleda manji

Posljednje uređivanje:
B

Buby

Guest
nemam baš iskustva sa piko podjelama pa te pitam jer ne znam koliko je to zubi na 45cm maču:scratch, pitanje je banalno i smiješno ali nije sramota pitati nego je sramota ne znati, znam da je standard 3/8 33 zuba
što kažeš leti kad je rez tanji, lanac je lakši-ili nije:scratch, ma 3/8 imaju zmajevi i samo to poštujem, kaj ja vidim da je rez širok onda sam ja siguran da sam prerezo a na 170-ki je mislim ili piko ili mikro podjeja pa sa tim mogu kobasicu rezati za u sendvić ali za vrhove je strah i trepet:vragek:
Da kod rezanja ti je prednost s korakom od 325 jer ima više zubi,a lanac je uži ima 36 zuba na 45cm vodilici dok kod 3/8 ima 2 zuba manje.Ove manje pile od štila imaju taj 3/8 1.1MM DEBLJINA KARIKE.Al općenito svi štilovi lanci imaju šire lance od husqvarne.

Posljednje uređivanje od moderatora:

karabaja

Aktivni član
Tu od
23 Velj 2011
Poruka
1,316
pele je u pravu sa korakom, po meni bi bilo 3/6
ma znam da ima više zubi samo me zanimalo koliko,rez je tanji, zubi su mislim mrvicu manji ili nisu...
nekako mi sad zuji kroz glavu da je zapravo to jedan od aduta huskice i njene izdržljivosti po večini nepoderive motorke, lakši mač, uži rez, taj radni dio lakši u kompletu...:scratch

B

Buby

Guest
Pa kaj nema 170 picco micro mini debljine članka 1,1mm? a korak je mi se čini, isti 3/8"
Ima od modela ms 170 do 192 to su svi lanci s korakom od 3/8pico 1.1mm.Onda od modela ms 180 do 250 isto 3/8PICO al 1.3mm itd..

pele

Član
Tu od
23 Kol 2010
Poruka
793
Kod mene na svakom lancu piše, tj na svakom zubu piše oznaka i marka lanca.

B

Buby

Guest
pele je u pravu sa korakom, po meni bi bilo 3/6
ma znam da ima više zubi samo me zanimalo koliko,rez je tanji, zubi su mislim mrvicu manji ili nisu...
nekako mi sad zuji kroz glavu da je zapravo to jedan od aduta huskice i njene izdržljivosti po večini nepoderive motorke, lakši mač, uži rez, taj radni dio lakši u kompletu...:scratch
Kod huskya su svi lanci uži u odnosu na štil,recimo kod 3/8 standard kod štila je 1.6mm a huskya 1.5 debljina karike.A znamo dobro ak je lanac uži prolazi kroz drvo brže!

karabaja

Aktivni član
Tu od
23 Velj 2011
Poruka
1,316
sama stvar logike da i motor manje trpi, vibracija na ruke manja....ali samo ako je oštar inače ne pije vode

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,624
Ja sam to samo videl u ovakvom obliku.
Kak se skida mislimda se dobro skuži ne slici!
http://www.interforst.at/shop/produkte.php?id=109131

Ovo kod nas zoveju 'bimbe'. Skidaš tak da lupiš po strani prema lancu. Jako praktično.

kakav je ovo sistem kačanja koji se vidi na 55 sekundi snimka :confused:
nešto je izgleda zakovano u čelo trupca :scratch kako to izvaditi posle

[YT]http://www.youtube.com/watch?v=ExwoPomfHMo&feature=related[/YT]

Udaraš lijevo desno dok olabavi. To je u biti klasičan klin.

Posljednje uređivanje od moderatora:

hrvoje01

Aktivni član
Tu od
7 Pro 2010
Poruka
1,362
Kod huskya su svi lanci uži u odnosu na štil,recimo kod 3/8 standard kod štila je 1.6mm a huskya 1.5 debljina karike.A znamo dobro ak je lanac uži prolazi kroz drvo brže!

ako ti je korak 3/8 na vodilici 45 cm na huski bi trebalo biti 34 zuba a ne 33

Najnoviji postovi

Na vrh