• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Radovi u šumi, izrada drva

B

Buby

Guest
sama stvar logike da i motor manje trpi, vibracija na ruke manja....ali samo ako je oštar inače ne pije vode
Tako je,manje vibracija više zdravlja.Naravno oštrina lanca je bitna koliko i snažan motor.Ak je loše nabrušen isto nevalja,ak su zubi previše istrošeni.

karabaja

Aktivni član
Tu od
23 Velj 2011
Poruka
1,316
ahoj evo tebe:partyman: ,
ja znam da na stilovom maču od 33 zuba-45cm kad su lanac nategne da na kraju imam 31 zub-2xskračivanje a ovisno o potrošenosti vodilice, mislim da mi sad uskoro bude skračivanje na 32 zuba a vodilica skoro nova tako da če mu to biti jedino skračivanje
jesi i danas što brljavio po šumi ili ti nedjelja:?:

Citiraj:
Prvotno napisano od Buby
Tako je,manje vibracija više zdravlja.Naravno oštrina lanca je bitna koliko i snažan motor.Ak je loše nabrušen isto nevalja,ak su zubi previše istrošeni.
ako su zubi istrošeni onda skidaš čistaće, ja obično to radim na pola zuba ili kad prijeđe polovicu onda ih skinem pa kad daš gas i prisloniš na drvo ima da te zaljepi ko beba zvečku

Posljednje uređivanje:
B

Buby

Guest
ako ti je korak 3/8 na vodilici 45 cm na huski bi trebalo biti 34 zuba a ne 33
Je 34 zuba lanac h42 3/8 1.5mm.Malo sam se prešao jbga.Tak je tvoja 372xp,jesi zadovoljan s pilom?

hrvoje01

Aktivni član
Tu od
7 Pro 2010
Poruka
1,362
Je 34 zuba lanac h42 3/8 1.5mm.Malo sam se prešao jbga.Tak je tvoja 372xp,jesi zadovoljan s pilom?

prezadovoljan imam nju i 359 staru 2.5 god. ali je napravila drva preko 1000 metara sljedeća je opet husgvana

B

Buby

Guest
prezadovoljan imam nju i 359 staru 2.5 god. ali je napravila drva preko 1000 metara sljedeća je opet husgvana
Ja imam 350 i 357xp i nebi ih dao ni za kakvog štila.Čuo sam od ljudi da je 372xp zvijer za rušenje,samo je malo teška?

hrvoje01

Aktivni član
Tu od
7 Pro 2010
Poruka
1,362
Ja imam 350 i 357xp i nebi ih dao ni za kakvog štila.Čuo sam od ljudi da je 372xp zvijer za rušenje,samo je malo teška?

ništa pretjerano navikneš na nju i to je to u šumi sam stalno tako da kad uzmem 359 kao da nemam ništa u rukama

Alfada Jadarko

Dobro znana faca
Tu od
6 Velj 2011
Poruka
1,004
evo jučer usporedili ja i brat MS 440 i jonsored 2165,,
ms je skuplja 2500 kn, teža i sporija prema tome ,, lako je zaključiti

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,146
Sory hrvoje01,al to su čiste gluposti da možeš napravit s jednim tankom motorke 4 metara drva.1.5-2 metra i to je to.Možeš napravit jedino ak nadoliješ.:rolfer:

moja dolmarka je sa jednim rezervoarom isjekla 4 metra iz metarica u kladice
ja sam sa mojom huskvarnom 285 nasjekao 4 metra sa pola rezervoara , radilo se o jednom ceru prečnika 60tak cm ali to nije mjerodavno
stvarno nikada ne pratim koliko se isiječe sa rezervoarom , siječem dokle meni odgovara , svaka pauza ja dospem gorivo da ne bi morao penjati se uz brdo ili silaziti do mjesta za tankanje

za ogranjke koristim motorku DOLMAR100 ili STIHL 026 , zavisi od drva , ako su srednja onda sa 26ticom radim sve , a ako su deblja onda huskvarna do krošnje a gore mala dolmarka

karabaja

Aktivni član
Tu od
23 Velj 2011
Poruka
1,316
kad već o krošnjama iliti vrhovima, ja danas u 6-15 na satu popio kavu, novu staru miljenicu ms170 i pun entuzijazma, elana, snage odoh u šumu s autom pa još malo piješice...i radim vrhove mala reže sve u 16, iskoći mi lanac na pol rezervara-idem do čarobne torbe:shock: nemam ključa,:shock:nema turpije, ma bila oštra, čujem tasta odem do njega-stavim lanac malo pročaskamo...vratim se u svoju liniju potrošim rezervar i natočim, vučem špagu ko lud ona ništa:shock:, ma reko ispušim pa ču onda kad sasvim slučajno trknem i pogledam rezervar ali ništa se ne mučka-pogledam ono ulje:shock::toimonster::madmana::oops:
pakiram stvari krečem doma i tražim sikiru cca 20 min kad se sijetim nisam ni doneso sikiru sa sobom:madmana::toimonster::rolleyess:
i sad sam doma-ponosno upalio 170-ku malo dimi ali bude ju prošlo, ne želim više pisati što sam joj radio
bolje da sam igro igrice, vozo se skuterom ili se odmah u jutro lupio po prstu tak da nikud nisam ni kreno

stihlMS660

Član
Tu od
18 Stu 2010
Poruka
275
jedan tjera priču o huskvarnama, dobro, imaš ju i voliš ju. drugi tjera priše o podjelama lanaca širini lanaca, koje je drvo srednje debljine, kolko s svojom (velikom huskvarnom) napravi drva sa jednim rezervoarom i to uključujuči vrhovinu, a vjerojatno je to sve od nekoga čuo koji je i to on nekog trečeg čuo. meni je sinonim za motornu pilu stihl, a probao sam i huskvarnu i partner i dolmar. imal sam 070, 025. 290, kupil sam ms660, prije tri tjedna sam igrom slučaja zdrobio 025. sad cu kupiti ms260, najmanja profi stilovka, i to je po meni najbolja kombinacija za šumu, ms660 za sve "preko mjere" i 260 za vrhovinu i manje komadiće. a kad bi ti frajer buby probao 660 i s njom išao na vrhovinu mislim da bi brzo promijenio posao ili hobi jer da potrošil 0.9L mješavine na vrhovinu možeš na godišnji. ne zbog težine pile, neg zbog snage i brzine lanca, (kad vec baratate sa brojevima to ti je 7.1KS i 9500 okretaja), ak je lanac oštar oče te povući preko grane.

karabaja

Aktivni član
Tu od
23 Velj 2011
Poruka
1,316
sigurno si na svojoj pili na prazno znao dati pun gas pa ti je dizala ruke e sa ovim to nije preporučljivo jer ako ju ne držiš muški onda imaš priliku da se dovedeš u ne priliku:!:
357xp=4.4ks,5.5kg-ms341=4.2ks, 5.5kg
ms660=7.1ks, 7.3kg
o kakvoj usporedbi pričamo

Posljednje uređivanje od moderatora:

matrix123456

Aktivni član
Tu od
14 Sij 2009
Poruka
1,021
savoris....
to ti je obican klin,kod nas ga zovu cuflinak,dakle to se prije koristilo za konje,vrlo prakticna i dobra stvar,zakujes ga u drvo samo nadjes dobro mjesto da necjepas puno komad,nije parkticno za omore,iksivas ga lupjacu macolom u njega a natezes traktorom sa druge strane dok ne popusti,aj bez toga ne idem u sumu tako mi najlakse vezat komad

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,146
@matrix
meni se to čini nepraktično , možda je dobro za konje da bi se olakšalo oruđe maksimalno ali za traktor mi se ne čini kao nepraktično , tj. i ma i boljih rješenja

tema je ponovo otključana , neki postovi obrisani , opomenuti neki članovi i stavljena pod veći stepen prismotre tako sada pazite šta pišete jer još jedno ovakvo zakuvavanje neko će da popije i sankcije

karabaja

Aktivni član
Tu od
23 Velj 2011
Poruka
1,316
ma meni je sajla čokerašica zakon, nisam baš oduševljen lancima za vuču trupaca-koristio sam ih dok se nisam dokopao sajli
meni se sajla pokazala najbolje riješenje za takve stvari, ako tropac prilikom vitlanja i zapne o kakvo drvo malo popustim, prebacim sajlu preko čela i ide k meni ko po ledu

puki22

Član
Tu od
27 Ruj 2007
Poruka
890
Nebi se slagal kaj se tiče čokersajla i lanac.
Imam jedno i drugo.Dok nisam imal vitlo koristil sam samo sajle i bil sam zadovoljan e sad kad je krpan sad samo još jedna visi na sicu od traktora, za svaki slučaj ;) ili ak vitlam metrice iz nekog jarka.Nasložim ih na sajlu i samo povučem cijeli štos.
Lanac mi se pokazal boljim samim time kaj ga mogu skratiti koliko mi treba.
A kad je sajla ostane drvo dost daleko od vitla 1,5m ili koliko več ostane sajle.
K tomu nemogu sajlu zakačit u one klizače kaj su na sajli od vitla.

josix

Aktivni član
Tu od
8 Stu 2010
Poruka
1,167
sajla čokerašica - kaj to je?

ja sam nabavio sajle 12mm, pa napravim na oba kraja uške, na jednu ušku stavim kuku (brat kupio za rođendan 2t drži, samo ne znam ko će ju kačit jer ima ubitačan feder od osigurača)

jednu sajlu imam kratku da mi je drvo što bliže polugama hidraulike, i napravio sam 10m sajlu za privuč iz nepristupačnog mjesta.... jbg, nema se vitlo :-(

a mislim da mi se ni ne isplati za 40m godišnje kupovat vitlo

hrvoje01

Aktivni član
Tu od
7 Pro 2010
Poruka
1,362
Nebi se slagal kaj se tiče čokersajla i lanac.
Imam jedno i drugo.Dok nisam imal vitlo koristil sam samo sajle i bil sam zadovoljan e sad kad je krpan sad samo još jedna visi na sicu od traktora, za svaki slučaj ;) ili ak vitlam metrice iz nekog jarka.Nasložim ih na sajlu i samo povučem cijeli štos.
Lanac mi se pokazal boljim samim time kaj ga mogu skratiti koliko mi treba.
A kad je sajla ostane drvo dost daleko od vitla 1,5m ili koliko več ostane sajle.
K tomu nemogu sajlu zakačit u one klizače kaj su na sajli od vitla.

stavi si na sajlu od vitla klizače za sajlu odnosno čokere za sajlu i riješen problem.Ja vitlam sa lancima po meni je bolje ali imam i 2 sajle ali nisam stavio klizače na sajlu od vitla

K

Kajo

Guest
Molim savjet što sa šumicom alepskog bora...

Poštovani članovi, molim savjet. Imam 30 ak stabala alepskog bora u kaštelima u Dalmaciji (vidite sliku u privitku). Želim urediti teren za posaditi voćnjak. Koja mi je najisplativija varijanta za riješiti se šume i koliko kuna mogu dobiti za toliko stabala? kakav je alepski bor za ogrijev ?
Koliko po vašoj stručnoj procjeni tu ima kubika ?

Hvala

Prilozi

• Alepski borovi na parceli.JPG
    Alepski borovi na parceli.JPG
    22.2 KB · Pregleda: 289

Najnoviji postovi

Na vrh