• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Radovi u šumi, izrada drva

puki22

Član
Tu od
27 Ruj 2007
Poruka
890
Nebum niš stavljal jer sam prezadovoljan lancima!
Jedina zamjerka im je kaj je onaj do 3m težak, treba ga odvuči na brijeg mamicu mu čeličnu . . .
Čokerica visi na sicu samo za "rezervu".
Ili ak zapnem negdje da me ima sused sčim povuči:finga:

karabaja

Aktivni član
Tu od
23 Velj 2011
Poruka
1,316
Poštovani članovi, molim savjet. Imam 30 ak stabala alepskog bora u kaštelima u Dalmaciji (vidite sliku u privitku). Želim urediti teren za posaditi voćnjak. Koja mi je najisplativija varijanta za riješiti se šume i koliko kuna mogu dobiti za toliko stabala? kakav je alepski bor za ogrijev ?
Koliko po vašoj stručnoj procjeni tu ima kubika ?

Hvala

nije stručna ali je odokativna procijena-moguče da ima cca10-ak m3 možda mrvu više jer se na slici nema s čim usporediti stablo-njegova debljina i visina
-granja imaš pun kufer za paliti!!!
-ogrijevna vrijednost ti je da kad ga baciš u ložište ono trenutno daje toplinu ali ju ne drži pošto ne daje žar
-tehnike baš ne vidim-znači=daska, fosne, građa
-ma sa time bih se ja bacio na uzgoj vjeverica:rolfer:
-mislim da zarade tu nema a posla da ti pamet stane
P.S-poslikaj jedno deblo i kraj njega stavi pivsku gajbu ili nešto po čemu bih se mogli orijentirati na debljinu i visinu

K

Kajo

Guest
Hvala na odgovoru Karabajo

Fala ti Karabajo,

gajbu ću slikat prvom prilikom, a može i kakva ekipica :partyman:
U privitku evo usporedbe rubnih stabala sa kućom.
Koliko je inače kubik borovine ako ima cijenu?
Živio !
:drinkers:

nije stručna ali je odokativna procijena-moguče da ima cca10-ak m3 možda mrvu više jer se na slici nema s čim usporediti stablo-njegova debljina i visina
-granja imaš pun kufer za paliti!!!
-ogrijevna vrijednost ti je da kad ga baciš u ložište ono trenutno daje toplinu ali ju ne drži pošto ne daje žar
-tehnike baš ne vidim-znači=daska, fosne, građa
-ma sa time bih se ja bacio na uzgoj vjeverica:rolfer:
-mislim da zarade tu nema a posla da ti pamet stane
P.S-poslikaj jedno deblo i kraj njega stavi pivsku gajbu ili nešto po čemu bih se mogli orijentirati na debljinu i visinu

Prilozi

• borovi usporedba.jpg
    borovi usporedba.jpg
    77.2 KB · Pregleda: 251

karabaja

Aktivni član
Tu od
23 Velj 2011
Poruka
1,316
iskreno nemam pojma za cijenu i dali postoji ali ja tu ne vidim ništo za prodati, nije debelo-pa nemaš neke tehnike a i ako ima koji to ti je mizerna količina tak da zaboravi zaradu ili daj nekome da si iskoristi drva za nešto a ti budeš sretan da možeš saditi što već misliš,uvijetuj mu da ti iskopa i panjeve, a po slici ostajem na onoj količini cca10-ak m3
-ako ložiš na drva onda to napravi sebi ili daj nekome da ti to počisti, iskreno ne zna tko bi ti platio za to-nije omalovažavanje ali ima tu posla 5 puta više s granjem nego s drvima,

K

Kajo

Guest
iskreno nemam pojma za cijenu i dali postoji ali ja tu ne vidim ništo za prodati, nije debelo-pa nemaš neke tehnike a i ako ima koji to ti je mizerna količina tak da zaboravi zaradu ili daj nekome da si iskoristi drva za nešto a ti budeš sretan da možeš saditi što već misliš,uvijetuj mu da ti iskopa i panjeve, a po slici ostajem na onoj količini cca10-ak m3
-ako ložiš na drva onda to napravi sebi ili daj nekome da ti to počisti, iskreno ne zna tko bi ti platio za to-nije omalovažavanje ali ima tu posla 5 puta više s granjem nego s drvima,

Znam da u nema zarade, moram očistiti teren.
Probat ću naći nekoga da mi napravi tako kako si rekao - izvadi i panjeve, sebi uzme drva,a meni ostavi čist teren i dubinski izvađeno korijenje.

fala asu :supz:

karabaja

Aktivni član
Tu od
23 Velj 2011
Poruka
1,316
to je moje skromno mišljenje, možda ti netko drugi napiše nešto bolje pa vidi

farmervg

Aktivni član
Tu od
7 Lip 2010
Poruka
1,421
Evo jednog mog izuma u stvari nije izum ali sam ga sam napravio za pomoč u šumi ima funkciju 3 u 1 i dobro funkcionira puno lakše mi je u šumi stim raditi..

Prilozi

• PICT0093.jpg
    PICT0093.jpg
    84.7 KB · Pregleda: 434
  • PICT0094.jpg
    PICT0094.jpg
    84.8 KB · Pregleda: 456
  • PICT0095.jpg
    PICT0095.jpg
    84.8 KB · Pregleda: 599

puki22

Član
Tu od
27 Ruj 2007
Poruka
890
Ovo me nekak više podsječa na nosač za rolo bale.Pa ak nije problem daj malo objasni kaj radiš stim?Predpostavljam da nosiš trupce?

farmervg

Aktivni član
Tu od
7 Lip 2010
Poruka
1,421
Da to je kopija vilica za roto bale gore mogu naslagati oko pola metra ,metrica izvuči do prikolice ako nemogu na mjesto izrade nemoram nositi ručno, uz to mogu vuči trupac sa lancem ima napravljen zarez za lanc,kad nemogu podbaciti lanac pod kladu ima klin na sredini koji zabodem u trupac i podignem toliko da stavim lanc ispod trupca prikolica je na mjestu a stim radim sve ostalo puno je lakše bar meni...;)

M

Marka31

Guest
zanimljivo izgleda samo me čudi da čak i pol metra drva ako voziš preko neravnog terena ne posavija ta dva nosača je. ali sve u svemu jednostavno rješenje i olakšanje rada u šumi. svaka čast ali za selfmade je savo kralj, on ti može dati ideju ako što treba popraviti ili doraditi

farmervg

Aktivni član
Tu od
7 Lip 2010
Poruka
1,421
kod mene je ravnica tak da nema nekih velikih neravnih terena a i nevoziš na neku veliku udaljenost šta se tiče sporosti nije sporo kad radim brkove od hrasta lakše mi je na mjestu natrpati nego prevrtati i nositi manje komade brže nego izvlačiti van sa saljom ili lancem a sta se dorade tiče svaki prijedlog je dobro dašao:prayer:

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,147
nerazumijem potrebu za ovakvim pomagalom ako se radi o ravnici kako kažeš :blackeye
šumska prikolica i ideš gdje poželiš , eh da ti je malo doći po mojim brdima i rupačetinama da se mučiš

Alfada Jadarko

Dobro znana faca
Tu od
6 Velj 2011
Poruka
1,004
ovo mi se više sviđa od nosaća za role bale,,

naime nosać za rolo bale je previše isturen prema nazad ima onaj mehanizam za ispuštanje bala (kipanje),, a i širina između prečki je veća od metra (koristio sam ga kada sam kod kuće cjepao drva na jednom mjestu a onda prenosio drva na drugo mjesto) bacio sam na njega neku staru haubu od auta i rješio problem,,

daniels

Aktivni član
Tu od
17 Velj 2009
Poruka
1,797
Evo jednog mog izuma u stvari nije izum ali sam ga sam napravio za pomoč u šumi ima funkciju 3 u 1 i dobro funkcionira puno lakše mi je u šumi stim raditi..

i ja sam napravil slično tvom skoro 1m stane gore,a odlična stvar di je mekano pa na njemu izneseš van i traktor pun kufer ide lakše,ne proklizi sam tak,a i kod izvlačenja pola natrpam zakvačim trupac i gas.

nego jel tko zna koja je cijena 1m johe,jalše il kak več ju zovete,napadaju me za nju a u odjelu koji sam uzel ima je sigurno 60-70m.

farmervg

Aktivni član
Tu od
7 Lip 2010
Poruka
1,421
i ja sam napravil slično tvom skoro 1m stane gore,a odlična stvar di je mekano pa na njemu izneseš van i traktor pun kufer ide lakše,ne proklizi sam tak,a i kod izvlačenja pola natrpam zakvačim trupac i gas.

nego jel tko zna koja je cijena 1m johe,jalše il kak več ju zovete,napadaju me za nju a u odjelu koji sam uzel ima je sigurno 60-70m.

Ma to prijatelju i ja radim baš tako natrpam gore metrice i još vučem manju kladu pošto mi traktor nema 100konja koliko ide kad zavisi o terenu jeli mokro ili nije:prayer:

daniels

Aktivni član
Tu od
17 Velj 2009
Poruka
1,797
nerazumijem potrebu za ovakvim pomagalom ako se radi o ravnici kako kažeš :blackeye
šumska prikolica i ideš gdje poželiš , eh da ti je malo doći po mojim brdima i rupačetinama da se mučiš

tu bi se zeznul,kod nas ti je šuma lutrija,ravno reko bi idealno al nemoj se zanosit potoneš al u sekundi,baš radi toga kaj je ravnica i voda leži izgleda da je suhu idealno za prolaz al tu si se zahebo
ak ne poznaš šumu i nisi ju prošel prvo praznim traktorom nemoj ni pokušavat ič prikolicom s 3-4m drva,slikat ču ovih dana da vidiš kak izgleda idila Turopoljskog luga.

karabaja

Aktivni član
Tu od
23 Velj 2011
Poruka
1,316
a vidim da počinješ hvatati moju matematiku o isplativosti izrade drva:p, negdje sredinom ljeta imam u planu napraviti nešto kao tvoj kum pa po malo, europa prihvača projekt pa da i ja uzmem koji ojro od njih a i od naših, stalno sam u šumi pa planiram to malo drukčije organizirati, možda upane kakvi novi same 90ks pa mi se svidilo ono forestovo vitlo 2x8t, imt 578dv pod obavezno i zaposliti kojeg dobrog radnika i osnivati ekipu, malo sam razgovarao sa šumarijskom direktvom ali onako površno samo da ispipam mogučnosti i ima ih:prayer:

hrvoje01

Aktivni član
Tu od
7 Pro 2010
Poruka
1,362
a vidim da počinješ hvatati moju matematiku o isplativosti izrade drva:p, negdje sredinom ljeta imam u planu napraviti nešto kao tvoj kum pa po malo, europa prihvača projekt pa da i ja uzmem koji ojro od njih a i od naših, stalno sam u šumi pa planiram to malo drukčije organizirati, možda upane kakvi novi same 90ks pa mi se svidilo ono forestovo vitlo 2x8t, imt 578dv pod obavezno i zaposliti kojeg dobrog radnika i osnivati ekipu, malo sam razgovarao sa šumarijskom direktvom ali onako površno samo da ispipam mogučnosti i ima ih:prayer:

samo naprijed i nemoj se zaletiti.Ako te šta zanima pitaj

Na vrh