Poštovani članovi, molim savjet. Imam 30 ak stabala alepskog bora u kaštelima u Dalmaciji (vidite sliku u privitku). Želim urediti teren za posaditi voćnjak. Koja mi je najisplativija varijanta za riješiti se šume i koliko kuna mogu dobiti za toliko stabala? kakav je alepski bor za ogrijev ?
Koliko po vašoj stručnoj procjeni tu ima kubika ?
Hvala
nije stručna ali je odokativna procijena-moguče da ima cca10-ak m3 možda mrvu više jer se na slici nema s čim usporediti stablo-njegova debljina i visina
-granja imaš pun kufer za paliti!!!
-ogrijevna vrijednost ti je da kad ga baciš u ložište ono trenutno daje toplinu ali ju ne drži pošto ne daje žar
-tehnike baš ne vidim-znači=daska, fosne, građa
-ma sa time bih se ja bacio na uzgoj vjeverica:rolfer:
-mislim da zarade tu nema a posla da ti pamet stane
P.S-poslikaj jedno deblo i kraj njega stavi pivsku gajbu ili nešto po čemu bih se mogli orijentirati na debljinu i visinu
iskreno nemam pojma za cijenu i dali postoji ali ja tu ne vidim ništo za prodati, nije debelo-pa nemaš neke tehnike a i ako ima koji to ti je mizerna količina tak da zaboravi zaradu ili daj nekome da si iskoristi drva za nešto a ti budeš sretan da možeš saditi što već misliš,uvijetuj mu da ti iskopa i panjeve, a po slici ostajem na onoj količini cca10-ak m3
-ako ložiš na drva onda to napravi sebi ili daj nekome da ti to počisti, iskreno ne zna tko bi ti platio za to-nije omalovažavanje ali ima tu posla 5 puta više s granjem nego s drvima,
Evo jednog mog izuma u stvari nije izum ali sam ga sam napravio za pomoč u šumi ima funkciju 3 u 1 i dobro funkcionira puno lakše mi je u šumi stim raditi..
i ja sam napravil slično tvom skoro 1m stane gore,a odlična stvar di je mekano pa na njemu izneseš van i traktor pun kufer ide lakše,ne proklizi sam tak,a i kod izvlačenja pola natrpam zakvačim trupac i gas.
nego jel tko zna koja je cijena 1m johe,jalše il kak več ju zovete,napadaju me za nju a u odjelu koji sam uzel ima je sigurno 60-70m.
nerazumijem potrebu za ovakvim pomagalom ako se radi o ravnici kako kažeš :blackeye
šumska prikolica i ideš gdje poželiš , eh da ti je malo doći po mojim brdima i rupačetinama da se mučiš
a vidim da počinješ hvatati moju matematiku o isplativosti izrade drva, negdje sredinom ljeta imam u planu napraviti nešto kao tvoj kum pa po malo, europa prihvača projekt pa da i ja uzmem koji ojro od njih a i od naših, stalno sam u šumi pa planiram to malo drukčije organizirati, možda upane kakvi novi same 90ks pa mi se svidilo ono forestovo vitlo 2x8t, imt 578dv pod obavezno i zaposliti kojeg dobrog radnika i osnivati ekipu, malo sam razgovarao sa šumarijskom direktvom ali onako površno samo da ispipam mogučnosti i ima ihrayer: