Napisal sam par postova prije o čem se radi, napad gljivica. Isti je u potpunosti eliminiran kad vlaga drva padne ispod 22%, jer enzim gljivica više ne prepoznaje kemijsku strukturu drva, tj. gljivice "produže dalje"Jedno ozbiljnije pitanje. Čul sam da bukvu treba nakon rušenja čim prije raskalati jer inače dosta gubi na ogrijevnoj vrijednosti. Ima li u tome istine?
Više ne po selu, a pilil sam i mokra i suha... Čak sam jedanput pilil i željwzničke pragove. Kak je to smrdeloZnači piliš dok su mokra? Pazi da nebuš ko moj sused, neki dan ga gledam pili i pili a nekaj se dimi zdrv, ja ga pitam imaš ulja za lanc, nemam netrba drva su mokra🤭
Da. Ja sam ostavil jedan trupac bukve promjera 70cm i 5m dužine jedno godinu dana u komadu. Kad sam ga išel kalat to je bilo ko trulo drvo, prašina… To se primjeti na tanjim komadima i brže, npr za 2-3 mjeseca… A bukove cjepanice mi stoje po 2-3 godine bez problema vani i nist im nije… Dok npr hrast nema tih problema. Sad sam izvukel jedan vrh hrasta otpiljenog u siječnju 2017. Samo je “bel” (neznam koji je stručni naziv) trul, cca 5cm okolo, a vrh je 60-70cm promjera. Sredina je prakticki ista ko na hrastu srušenom prije 2 mjeseca. Cak voda ide van dok ga kalaš.
Hvala.Napisal sam par postova prije o čem se radi, napad gljivica. Isti je u potpunosti eliminiran kad vlaga drva padne ispod 22%, jer enzim gljivica više ne prepoznaje kemijsku strukturu drva, tj. gljivice "produže dalje"
Vužgeš ihKak bi vi osušili recimo 2 kubika jako mokrih drva onak na brzinu u tjedan dana?
Nacijepaj ih na iverje 😁
Natrpaš ih u cisternu za gnojčinu. Dnevno upališ par puta pumpu i to je to.Vužgeš ih
Mozda imas kojeg pilanara u blizini pa scijepana slozena u paletu ti stavi u susaru na tjedan dana....ili nekakav ventilator prema paleti i udri....Kak bi vi osušili recimo 2 kubika jako mokrih drva onak na brzinu u tjedan dana?
Najbolje bi bilo kot centralne peči ak se več kuri.Kak bi vi osušili recimo 2 kubika jako mokrih drva onak na brzinu u tjedan dana?
Imam ZAPEĆE!Mozda imas kojeg pilanara u blizini pa scijepana slozena u paletu ti stavi u susaru na tjedan dana....ili nekakav ventilator prema paleti i udri....
Hmmm...