• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Radovi u šumi, izrada drva

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479

2345. Zakon o varnosti cestnega prometa (uradno prečiščeno besedilo) (ZVCP-1-UPB5)

veli ovak:
Čl. 23
st.31. traktor je motorno vozilo, ki je konstruirano tako, da vozi, vleče ali potiska traktorske priključke in se uporablja za njihov pogon ali za vleko priklopnega vozila;
st 50. traktorski priključek je zamenljivo orodje za opravljanje kmetijskih, gozdarskih in drugih del, ki ga vleče, potiska ali nosi traktor (obračalnik, trosilnik, samonakladalka, škropilnica itd.) in traktorski priklopnik, katerega največja dovoljena masa ne presega 5 ton, njegova hitrost pa je konstrukcijsko omejena na največ 30 km/h;

"Ena bistvenih novosti je nova opredelitev traktorskih priključkov (50. točka 23. člena ZVCP-1). Med priključke je na novo uvrščen tudi traktorski priklopnik, katerega največja dovoljena masa ne presega pet ton, njegova konstrukcijsko določena hitrost pa je omejena na 30 kilometrov na uro. S tem se rešuje problematika manjših in predvsem starejših traktorskih priklopnikov. Kot so sporočili z notranjega ministrstva, teh priklopnikov po 1. januarju 2005 ni potrebno več registrirati, prav tako zanje ne velja obveza opravljanja tehničnega pregleda. Zavarovalno jamstvo za takšen priklopnik je vključeno v zavarovanje vlečnega vozila - traktorja. Pri udeležbi v prometu pa velja, da jih morajo njihovi lastniki na zadnji strani označiti z ustreznim znakom, ki določa največjo dovoljeno hitrost 30 kilometrov na uro. Vsi ostali traktorski priklopniki (npr. nakladalne prikolice, cisterne za gnojevko) pa morajo biti skladno s predpisi registrirani in tehnično pregledani."
(Izvor: Dnevnik.si)

cloos

Iskusan lik
Tu od
19 Sij 2021
Poruka
793
Evo, govorio sam o doma izradjenim prikolicama sa covjekom, koji se razme u zakone, radi na tehnickim pregledima.
Prikolica do ukupne mase 5 t ne treba biti registrirana. Isto je za prikolice izradjene kod kuce. Ali moraju imati svijetla i dobre gume. Ako se sta dogodi, kriv je onaj koji vozi traktor a skodu krije isiguranje za traktor. Onda osiguranje dalje trazi kakva je prikolica, dal je atestirana...

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,801
Je, moš mislit! Gladnim političarima oteti lovu! :eek:
Još reci da bu ko i u Dojčlandu, navodno, jedne tablice za sve traktore na dvorišću
Baš sam bio razgovarao sa kolegom kaj radi na carini i kaže da je isto nešto načuo da se radi na toj problematici. Ne zna nikakve detalje ali uglavnom nešto će bit.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,552
Evo, govorio sam o doma izradjenim prikolicama sa covjekom, koji se razme u zakone, radi na tehnickim pregledima.
Prikolica do ukupne mase 5 t ne treba biti registrirana. Isto je za prikolice izradjene kod kuce. Ali moraju imati svijetla i dobre gume. Ako se sta dogodi, kriv je onaj koji vozi traktor a skodu krije isiguranje za traktor. Onda osiguranje dalje trazi kakva je prikolica, dal je atestirana...
Clos gledaj stvar je kako ko tumači zakon. U pogledu registracije i odgovornosi za nezgodu su različiti stavovi. Taj sa tehničkog gleda iz ugla svoje oblasti, te nemora da su ti dali pravu ili tačnu informaciju. Odgovornost za nezgodu je drugi vid tumačenja zakona i tada se to gleda kao odvojene jedinice. Mislim da si upućen zašto ja tako kažem.
Pravi odgovor potražite kod saobraćajne policije kod policijski službenika zaduženih za saobraćajne nezgode. Svi ostali griješe i pogrešno tumače zakon, jedino su uviđajci su ti koji znaju praktično sa sudovima tumače.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,552
Gledaj polisa koju posjeduje traktor ne pokriva prikolicu. Odnosno polisa važi samo za ono šta je upisano u polisa. Znaci traktor. Prikolica dali bila laka, jednoosovinska il dvo osovinsja je zasebna jedinic seoska kola, da bi za nju važilo osiguranje mora biti upisana u polisu a to nije tako. Jer moraju postojat određeni podatci koji se moraju upisat u polisu. To neznanju na tehničkom pregledu, niti oni koji registruju vozila, već samo policija za uviđaaje. Zato kažem ko to poznaje , pa valjda neko ima prijatelja pa to ispitajte. Ako se kod va u HR, I SL upisuje , I neko posjeduje polisu u kojoj je upisana i prikolica, neka je postavi. Da vidimo i onda moze komentar.

zwer

Dobro znana faca
Premium
Tu od
15 Ožu 2010
Poruka
1,713
Ja se svojom čezom kao i prijašnjim prikolicama ( sve manje od 5T) bez problema vozim po Sloveniji a recimo da su oni dosta uređeniji i ispred nas....

Lokalna udba isto tako ne dira male prikolice i starudije...

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Ja se svojom čezom kao i prijašnjim prikolicama ( sve manje od 5T) bez problema vozim po Sloveniji a recimo da su oni dosta uređeniji i ispred nas....

To ti je zato kaj ih vlećeš sa Štoreom (nacionalnim ponosom) 🤭 :hahah:

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
Tam bu još dugo.

Očito je od mjesta do mjesta i kak je koja policija raspoložena.

sttipa

Iskusan lik
Tu od
6 Tra 2013
Poruka
2,271
Kod nas im samo znak $$ se pojavi u ocima kad vide takvu bez rege...

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,552

Ako policija ne kažnjava neznači da si uredan.

sttipa

Iskusan lik
Tu od
6 Tra 2013
Poruka
2,271
Dajte molim vas kolege iz Slovenije potvrdite zakonske obveze po pitanju traktorskih prikolica.

U Republici Hrvatskoj je protuzakonito voziti neregistriranu prikolicu!!!

Hvala.

Najnoviji postovi

Na vrh