Kapetan_broda_Kupljenec
Iskusan lik
- Tu od
- 6 Tra 2017
- Poruka
- 16,289
Danas su drva dobar biznis, zato sam ja kupil novu motorku, razmišljam unapred🙂
Koji je razlog?Kod nas skalan hrast puste da ga kiša pere.
To je dobro kada nema vitlanja,ali eto mi uspijemo danas spremiti oko 40-50 metara drva i dodje kamion hiab sa prikolicom i natovari.Kod mene nema vitlanja, povoljan je teren pa svugdje se moze doci na mjestu raditi, a sa dovozom 100 kuna po metru
Ako je nepovoljniji teren automatski dolazi do toga da ne može svatko raditi, pogotovo obaranje, vitlanje...jasno je da nije isto obarati stablo u ravnici i u brdu (ne znam gdje si, samo kažem) a čim je manje onih koji rade odmah je i cjena rada veća.Ok, pitam. U mojem kraju je takva usluga 200kn po metru, možda tu i tam netko napravi za 150kn, vitlanje rijetko gdje ispod 120/30kn, samo više...
Si ju uzvadio iz kutije...ili još razmišljaš?Danas su drva dobar biznis, zato sam ja kupil novu motorku, razmišljam unapred🙂
Više posla, teži posao, naravno da i cjena rada mora biti većaAko se tako dogovoriš onda je ok. Kod nas ne radi nitko takve cjepanice. Ali je zato kod nas 150-200 kn izrada po metru. A i tereni su takvi da bez vitla teško možeš raditi ozbiljnije stvari
To je super onda, nas dva ne možemo više od 15tak metara dnevno, sa utovarom, prijevozom i istovarom. Svaka čast na 40-50 metaraTo je dobro kada nema vitlanja,ali eto mi uspijemo danas spremiti oko 40-50 metara drva i dodje kamion hiab sa prikolicom i natovari.
Pa dobro onda i uradite. Jest da je nas 5 i dva traktora.To je super onda, nas dva ne možemo više od 15tak metara dnevno, sa utovarom, prijevozom i istovarom. Svaka čast na 40-50 metara
Da ispere tanin, poslje kad se posuši gori dosta bolje.Koji je razlog?
Ma ne nisam zloban, samo ja to tako vidim kroz svoje mišljene profesionalno 🙂Nemoj bit tako zloban, srećom pa na forumu nema nitko iz mog kraja jer bi me kamenovali već😂😂😂
Ma sigurno da je, ili u spavacoj sobi da mu je na oku cim se probudi nego nama tu maze oci 😁Ohoooo, pa kaj nije vitrina u dnevnom boravku
koliko kila tanina se ispere iz metra drva?Da ispere tanin, poslje kad se posuši gori dosta bolje.
Recimo da ga sad pustiš da ga pere do nove godine i poslje spraviš na sušenje. Ispod gdje su bila drva bit če mastan flek .
Najbolje da si to sam ispitaš. Kupiš par metri hrastovih drva, šlauf i peri (da ne čekaš kad bu i koliko bu kiše). Onda to ponoviš na orahu, kestenu...onda ih posušiš i kuriš, ali moraš imati i ista takva koja nisi namakal da moreš napraviti uspredbu. I to je to. Najgore je živeti v neznanju.koliko kila tanina se ispere iz metra drva?
koliki postotak tanina je uopće u drvima?...hrastovim?...ima li ga u bukvi?.....
dal se orah ostavlja na kiši da se ispere juglandin?
nema li najviše tanina u sebi kesten?
treba li i njega onda ostaviti na kiši?
nebi li se tanin bolje ispirao kad bi skalana drva namočili u bačvu/grabu/jezero/rijeku?
nemrem kalkulirat jer nemam brojke...
Pa neznam da tanim može uticati da gore bolje il lošije. Poznato je kad se u drvetu zarobi kiseonik il ugljenmonoksid u kristalu da tad daje visoku temperaturu. Proces u ćumuranama priprema drvo u kristal koji razvija visoke temparature i topi metale. Često nabavim hrastovog škart parketa, sitne kockice i lamele, prošlo sušaru, nije uklonjen tatin, to je neverovatno kako gori i drži temperaturu.Da ispere tanin, poslje kad se posuši gori dosta bolje.
Recimo da ga sad pustiš da ga pere do nove godine i poslje spraviš na sušenje. Ispod gdje su bila drva bit če mastan flek .