Ugrubo? Ako uzmemo da je rudo 100cm, tovarni prostor 300cm, a udaljenost osovine od kraja ćeze 100cm, te recimo da je 1m nekog drveta 600kg, u 3m tovarnog prostora imamo 1800kg. Težina će biti samo za omjer, nije toliko bitno radi li se o 1800kn ili recimo 2500kg.
Zamjenimo li kontinuirano opterećenje na dužini od 3m, jednom koncentriranom silom koja djeluje u polovici opterećenja, dakle u 1.5m tovarnog prostora, tj, težište tereta je 0.5m iza osovine prema rudu. Dobijemo da osovina od ukupne mase 1800kn nosi 1500kg, a na trakotor se prenosi 300kg, što po meni i nije neka težina.
Prema nekim podacima IMT 533 teži 1516kg. Uzmemo li u obzir da se traktor s tim teretom kreće u brdo, težina se povečava u korist osovine čeze, a gubi se na pogonskoj osovini traktora, tako da je to "knap". No kažem, to je moja gruba računica. Ima pametnijih ljudi, pa neka još netko iznese svoje mišljenje, a ubiti, ti radiš sa time, pa ako tebi odgovara, za druge nije ni bitno.
Da, sve ovisi o navici, ja osobno kvačim na donju automatsku kuku, tako da mi je visina čeze ista kao i visina trakotra, tj ze nekih 5cm viša čeza. Po meni, ne znači mi ništa visoka ćeza, kad svejedno nasjedam s traktorom ako su toliko duboke kalotečine.
Opet kažem, malo ubijam dosadu pa pišem ovdje, nemoj to shvatit kao uvredu, več čisto razmišljanje.