• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Radovi u šumi, izrada drva

karabaja

Aktivni član
Tu od
23 Velj 2011
Poruka
1,316
uskoro mi je rođendan pa ako još niste odlučili šta bi mu kupili za poklon predlažem onda ovoga ALSTORa pa nek ništa ne valja :rolfer:
neka je on igračka , bukovu metaricu bi mogao natovariti kolika god da je :finga:

savo ma daj ne budali ako ti sam to ne bih bolje sklepao onda u ku.ac i svi tvoji postovi, naprave, sprave i alat, umijesto da ti kupimo takvo sranje bolje da ti svaki od nas donira po nešto potrebito da sam to napraviš, ako to može ja ti šaljem kutiju esab-ovih elektrodi koje debljine hoćeš:mrgreen:

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143
e ako je tako onda patite šta pričate jer ja obećano uzimam na ovaj ili onaj način :weedman:

karabaja

Aktivni član
Tu od
23 Velj 2011
Poruka
1,316
ja iza svoje stojim:partyman:
nešto se kod mene kuha u tipu neke kiše:scratch a to bih mi pokvarilo sutrašnje planove za šumicu:cry:
nija valjda Bogu žao onih grabova:scratch

hrvoje01

Aktivni član
Tu od
7 Pro 2010
Poruka
1,362
ja sam sad došo iz šume nisam ništa radio nego gledo kuda ću voziti i odkud kreniti rušiti pošto ide na golo da se ne zatrpam.Šuma kupljena traktor,vitlo,motorke sve spremno sutra ili prekosutra otvaram sezonu što se tiče drva drva za prodaju

karabaja

Aktivni član
Tu od
23 Velj 2011
Poruka
1,316
ma najlakše krenuti od zadnje točke pa prema početku-bar ja to prakticiram kad je po splov

hrvoje01

Aktivni član
Tu od
7 Pro 2010
Poruka
1,362
ma nije baš tako usko je otprilike 30m a dugačko oko 300m i nema ravnog ništa sve brdo i moram paziti da ne zatrpam prosjeke kuda mislim voziti

karabaja

Aktivni član
Tu od
23 Velj 2011
Poruka
1,316
sutra ništaod šume-van pljušti....
auuuu bit če zanimljivo rušenje s obzirom na samu širinu a još i prosijeke:rolleyess:

hrvoje01

Aktivni član
Tu od
7 Pro 2010
Poruka
1,362
sutra ništaod šume-van pljušti....
auuuu bit če zanimljivo rušenje s obzirom na samu širinu a još i prosijeke:rolleyess:

ma neće vitlo će odraditi svoje

daniels

Aktivni član
Tu od
17 Velj 2009
Poruka
1,797
jedna od četiri ture danas bez problema izvežena,jes da sam malo potonul prikolicom al izvukel ju a tim putom prošli 20puta.

karabaja

Aktivni član
Tu od
23 Velj 2011
Poruka
1,316
:supz:e to je "čeza" sviđa mi se odnos velićine njenih kotača i zadnjih fercevih

daniels

Aktivni član
Tu od
17 Velj 2009
Poruka
1,797
20 cola su gume,ne osjetiš svaku rupicu,a kad i uđe u kolotečinu ne struže il nasjedne sam tak,ne sviđa mi se kaj imaš osječaj da se bu prvrnula kad ti je recimo jedan kotač u kolotečini,
4 metra nosi čega očeš ovo je joha al mokra da voda šprica kad kalaš.

Malirus

Član
Tu od
28 Lis 2009
Poruka
581
Takvu čezu sam bio posudio prosle godine i vozio sebi,isto gume 20 cola i vozi misko
4 metra i vozi kako hoćes,malo se ljulja al ide

TorpedoTD45

Član
Tu od
20 Ožu 2010
Poruka
785
Možda griješim, nemam podatke o duljini ćeze ni udaljenosti osovine od kraja, ali od oka, tu traktor i nije previše opterećen na zadnje kotače. Ne znam kako izgleda scena, taj traktor s tom čezom, tako natovarenom u nekom brdu, mislim da nema puno šansi. Veliki kotači, vjerujem da je stabilna, tj, ne naginje se u svakoj rupi, dobro nosi teret, visoka je i ne nasjeda, ali mislim da se ne traba mučit da je prevrneš, tj, iskipaš drva. Osobno sam za niže ćeze i obavezno da donju (automatsku) kuku. Ne kritiziram, kažem samo šta mislim.

daniels

Aktivni član
Tu od
17 Velj 2009
Poruka
1,797
sam za tebe kolega
rudo 102cm,tovarni prostor 300cm,osovina 95cm od kraja,širina vanjska 150cm unutarnja 110. visina od poda 52cm.
ide na breg bez problema,prolazimo na jednom dijelu kroz korito stare odre di je dubina odnosno sad udubina 4m i nagli uspon.
ovdje je još i visoko kopčana. i obavezno gurtna gore.
malo je visoka da bi kopčal na donju kuku ond visi prema traktoru
sve 5 meni drago kad mi se veli kaj se misli
prevrnut se i neda sam tak,jedan kotač potonul do osovine i nije se prevrnula.
al opet ovisi i o vozaču, i kak je teret složen osobno dolje uvjek tovarim teže komade a gore sitno radi težišta.
recimo moj bratič na istom prolazu svaku 3 turu prevrne,al taj u drugu brzinu i gas.ja idem trečom sporom il rijetko prvom brzom. 5 minuta niš ne znači.

e da moj kontrolor kod izlaza iz odsjeka

Posljednje uređivanje:

TorpedoTD45

Član
Tu od
20 Ožu 2010
Poruka
785
Ugrubo? Ako uzmemo da je rudo 100cm, tovarni prostor 300cm, a udaljenost osovine od kraja ćeze 100cm, te recimo da je 1m nekog drveta 600kg, u 3m tovarnog prostora imamo 1800kg. Težina će biti samo za omjer, nije toliko bitno radi li se o 1800kn ili recimo 2500kg.

Zamjenimo li kontinuirano opterećenje na dužini od 3m, jednom koncentriranom silom koja djeluje u polovici opterećenja, dakle u 1.5m tovarnog prostora, tj, težište tereta je 0.5m iza osovine prema rudu. Dobijemo da osovina od ukupne mase 1800kn nosi 1500kg, a na trakotor se prenosi 300kg, što po meni i nije neka težina.

Prema nekim podacima IMT 533 teži 1516kg. Uzmemo li u obzir da se traktor s tim teretom kreće u brdo, težina se povečava u korist osovine čeze, a gubi se na pogonskoj osovini traktora, tako da je to "knap". No kažem, to je moja gruba računica. Ima pametnijih ljudi, pa neka još netko iznese svoje mišljenje, a ubiti, ti radiš sa time, pa ako tebi odgovara, za druge nije ni bitno.

Da, sve ovisi o navici, ja osobno kvačim na donju automatsku kuku, tako da mi je visina čeze ista kao i visina trakotra, tj ze nekih 5cm viša čeza. Po meni, ne znači mi ništa visoka ćeza, kad svejedno nasjedam s traktorom ako su toliko duboke kalotečine.

Opet kažem, malo ubijam dosadu pa pišem ovdje, nemoj to shvatit kao uvredu, več čisto razmišljanje.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143
torpedo , ajd' kad već toliko razmišljaš onda razmisli ima li veze i tačka kopčanja pri kretanju traktora uz brdo , a isto tako prenosi li se težina sa prednjih točkova traktora na zadnje pri uzbrdici :vragek:

neću ni ja reći dali mi se svidja prikolica ili ne , nego kada razmišljamo onda ajde da to radimo opširno i da pokušamo uzeti u obzir većinu parametara :prayer:

Najnoviji postovi

Na vrh