• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Radovi u šumi, izrada drva

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143
evo danas sam iznenada išao u šumu , otišao da pocijepam neka drva kolegama a ujedno da isprobam cjepač
radilo se o ogromnim cerovima , trojica jedva usprave metricu uz cjepač :shock:

kardanska prikolica koju sam ja pravio i prodao , ljudi nećete vjerovati kako to ide , NENORMALNO , 3 metra drva izvuče bez da osjeti tamo gdje bi se rus mučio
ali lanci su i na prikolici i na traktoru
put je jako kaljav i ima jednu veliku uzbrdicu ali fergo drugom sporohodnom ide ni ne zašlajfuje nigdje
ja skoro nisam vjerovao svojim očima

image041z.jpg

o ovim cerovima pričam :roll:
ovo je srednji dio drveta , pri dnu su još deblji , a i ovo je jedan od manjih cerova
image043c.jpg

a ovaj frajer je cijepao
image042w.jpg

josix

Aktivni član
Tu od
8 Stu 2010
Poruka
1,167
savo kaj vi čekate kišu za ić u šumu?
svaki put kad slikaš, samo živo blato na slikama :D

jeffy

Aktivni član
Tu od
7 Ruj 2010
Poruka
1,433
Ma kaj ne vidiš da je to džunga-prašuma, tu komarci u ruksaku nose malariju:mrgreen:

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143
cer je bio prvoklasni :prayer:
iskreno nisam ni gledao koja je motorka bila :oops: znam da imaju 38micu i još neki stilovku i jednu huskvarnu , stvarno nisam obraćao pažnju na to od silnog blata :madmana:

daniels

Aktivni član
Tu od
17 Velj 2009
Poruka
1,797
nego savo prijatelju aj mi pošalji 2 ampera kiše,kod mene suko ko barut.

svaka čast na prikolici još češ ti otvorit firmu i proizvodit priključke

T

tommislav

Guest
kardanska prikolica koju sam ja pravio i prodao , ljudi nećete vjerovati kako to ide , NENORMALNO ,

Jel to onaj diferencijal od lade? I sta mislis koliko bi on mogao metara ovakvog graba izdrzat da ne popucaju poluosovine?

matrix123456

Aktivni član
Tu od
14 Sij 2009
Poruka
1,021
pisao je savo negdje mescini 3 metra max,ja msm da bi se moglo natjerati na 4 metra ali da se pazii kad se vozii

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143
za ladin diferencijal je maksimala 3 metra , ali maksimala

ovaj diferencijal su već jednom podrobili ali greškom vozača , natovarili su ''tricu'' i išli uzbrdo sa lancima na prikolici i kardanom bez lamele ili bilo kakve zaštite
u jednom momentu je vočač pritisnuo kvačilo i sve je krenulo unazad , naglo je pustio kvačilo i popucali su trkači i kućište srca diferencijala

znači lamela ili ona spojka protiv preopterećenja je OBAVEZNA , lanci na prikolici smatram da su suvišni jer mogu da naprave više štete nego koristi , samo dobre gume i ima da ide uz masnu banderu

više o ovome je pisano u temi ''pogon prikolice preko diferencijala''

nego savo prijatelju aj mi pošalji 2 ampera kiše,kod mene suko ko barut.

svaka čast na prikolici još češ ti otvorit firmu i proizvodit priključke

nije problem , samo mi daj IP tvoje šume :lol:
a za proizvoditi ovakve prikolice već ozbiljno razmišljam , pošto u mom kraju ima najviše fergusona koji su prilično kilavi u šumi na mom terenu (brdo)

hrvoje999

Član
Tu od
20 Pro 2009
Poruka
928
Danas smo rušili neke suhe hrastove a oko njih već počeli mladi grabrići se uvijati.Odrežeš ga a on stoji ko zaliven pa se šlepalo traktorom i 542 se dobro snašel v toj situaciji.Ja radije pričekam lepše vreme,jer delamo drva samo za sebe,i onda je uvek bolje na ravno pošlepati.Radije vozim manje nego natovariti puno i da se pitam hoće ili neće.Ovak znam da vozim bez brige.Još ak napomenem da su na prikolici 13" gume,onda je sve jasno.Moral bi deti neke veće,al za naše potrebe i ovo je ok.

Toma083

Član
Tu od
15 Ožu 2011
Poruka
103
kupio bi od susjeda neke bukve npr. promjera 80cm pa me zanima kako da izračunam kubikažu radi naplate dali u šumarstvu postoje neke tablice ako neko ima iskustva u tome molio bi da mi odgovori hvala:shock:

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143
nekoje postavljao te tablice ovdje negdje na forumu , potraži malo

a možeš izračunati i ''pješke'' , r(na kvadrat)X3.14XH=kubikaža , H ti je dužina trupca

mzilja18

Član
Tu od
27 Velj 2010
Poruka
440
nekoje postavljao te tablice ovdje negdje na forumu , potraži malo

a možeš izračunati i ''pješke'' , r(na kvadrat)X3.14XH=kubikaža , H ti je dužina trupca

I to sve na kraju podjeliš sa 4 da bi dobio volmen trupca iliti kubikažu

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
mzilja18;
I to sve na kraju podjeliš sa 4 da bi dobio volmen trupca iliti kubikažu

ja bi od tebe uvjek kupovao po ovoj formuli , javi se na PP ako imaš balvana

Posljednje uređivanje od moderatora:

mzilja18

Član
Tu od
27 Velj 2010
Poruka
440
ako ti je R promjer onda djeliš sa 4
Ako ti je r polumjer onda netreba djeliti

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Površina kruga se raćuna po dvije formule i to padaju zamke
Savina 2 x r x pi
mzilja18 D² x pi /4

mcmarko0204

Član
Tu od
13 Ožu 2010
Poruka
706
Volumen trupca se računa po ovoj formuli:

d^2* PI*L
----------- = m3
40000

d-promjer u centimetrima na sredini trupca
PI- 3.14
L -duljina trupca u metrima

a ima i jednostavniji način. postoje tablice.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Promjer kruga se ne označava sa R nego sa D dolazi od dijametar ..
Polumjer se označava sa r dolazi od radijus
Zato ja to vama pišem ..ionako bude obrisano

Na vrh