• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Radovi u šumi, izrada drva

Toma083

Član
Tu od
15 Ožu 2011
Poruka
103
znači ovako šublerom izmjerim da je promjer d 1m visina drveta je h 20 i onda računam dx2xh/4 znači 1x2x20/4 ispada 10m3 ili 13m2

mcmarko0204

Član
Tu od
13 Ožu 2010
Poruka
706
znači ovako šublerom izmjerim da je promjer d 1m visina drveta je h 20 i onda računam dx2xh/4 znači 1x2x20/4 ispada 10m3 ili 13m2

ovako. niti jedno, nego ti je volumen 15,7 kubika.

1. Savina formula r^2 x pi*L = 0,5^2*3,14*20 = 15,7
2. mzilja18 formula D² x pi *L/4 = 1^2* 3,14*20/4 = 15,7
3. moja formula - formula za volumen drveta u šumarstvu:

d^2* PI*L
----------- = m3
40000

100^2*3,14*20
---------------= 15,7
40000

ako ti je bitno, a mislim da je jer ćeš jako spušiti ako ćeš računati ovako kako si to ti
računao.
Promjer koji uzimaš za računanje volumena se uzima na sredini trupca i to dva poprečna
mjerenja. Kod trupca duljine 20 m , na desetom metru može biti promjer 75, (80) da je takav
promjer tamo, bukva bi trebala biti visoko oko 50-ak metara.
Znači uzimaš promjer na sredini trupca.
ako ti je hitno i bitno, javi mi svoj mail na privatnu poruku i poslat ću ti tablice za određivanje volumena trupca.
vrijedi i za sve ostale.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143
stim što nigdje nismo pomenuli odbijanje kore pri mjerenju zavisno od vrste drveta

mcmarko0204

Član
Tu od
13 Ožu 2010
Poruka
706

stim što nigdje nismo pomenuli odbijanje kore pri mjerenju zavisno od vrste drveta

j636zk.jpg

josix

Aktivni član
Tu od
8 Stu 2010
Poruka
1,167
lijepa tura sa trio gušti,
a ova kuka na zadnjoj slici mi izgleda ko granćica i da bu svakog časa mogla puknut!
ne znam jel to zbog veličine fiata i prikolice tak malo izgleda, il je zbilja mršavo meso...

tibor88

Aktivni član
Tu od
3 Ruj 2007
Poruka
2,386
koliko vozi fiat na prikolici? znas li koliko je dugacka? rekao bi barem 5m..

vinogradar

Član
Tu od
27 Velj 2007
Poruka
437
Fiat vozi oko 10 m a kuka je malo slaba......išlo bi tu još 3 metra ali baš zbog toga nije preporučljivo.........a duga je mislim 6 nisam siguran.........

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143
meni se već drva traže , moj distributer me već tjera da idem sjeći jer je njegova prodaja već krenula
:shock:

karabaja

Aktivni član
Tu od
23 Velj 2011
Poruka
1,316
bok tata Savo nisi jedini i kod mene se trže ali ne stižem toliko raditi buduči da radim sam 85% posla a i sve što još nisam napravio več ima kupaca toliko da se skoro neki dan posvađali u dvorištu, imo sam grab a znali i jedan i drugi da ima kod mene ali ko prvi njegova dijevojka pa se ovaj sporiji našao malo uvrijeđen ali bit če opet pa ne on da gasa na svom kamionu

PS-vidim bila opet dobra stara diskusija oko mijerenja-ali ovaj put na panju:axe:

Posljednje uređivanje:

Ranko

Dobro znana faca
Tu od
28 Lip 2008
Poruka
1,240
Nemoj ni pokušati saditi 1m razmak na divljoj kruški:madmana:

Potpisujem i dodajem 8). To bi bila cista suma. Max gustina bi bila 1.4m i red od reda 3.5m, mozda 3.3m ali onda cisto provlacenje izmedju redova, nista gusce. Vec su bili pokusaji sadjenja na 1m i bilo je cisti haos :weedman:.

a planiram novi na podlogu divlje kruške sa razmakom 0.80 -1 m između stabala a redova kao i ovaj.
Pa nekada u buducnosti vise od trecine bi zauzelo samo stablo, a da o granama i nepricam.
Bile bi stubasete kruse na podlozi sejanac :rolfer:

Posljednje uređivanje:

matrix123456

Aktivni član
Tu od
14 Sij 2009
Poruka
1,021
kako slusa ova skroz desna motorka na prvoj slici u tvom prvom postu.imam istu takvu radi i ne radi,sad radi odlicno posto sam kupio novu stilovku,valjda konkurencija sta li :D
kako sluzi vitlo cini mi se malo preglomazno i preudaljeno za fergulu...

karabaja

Aktivni član
Tu od
23 Velj 2011
Poruka
1,316
svaka čast na vitlu:partyman: ali također mislim da fergiju teško, jako teško

Najnoviji postovi

Na vrh