• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Radovi u šumi, izrada drva

TorpedoTD45

Član
Tu od
20 Ožu 2010
Poruka
785
Fizika je sirotinja u praksi? Čitam dosta po forumu i vjerujem da nisam vidio drva koliko si ti napravio. Nisam se obazirao na te stvari za koje me pitaš, bacio sam malo računicu za raspored težine na čezi.

1. Pitanje, "ima li veze i tačka kopčanja pri kretanju traktora uz brdo"? Nisam shvatio, valjda me želiš pitat kakav je odnos, ako kvačimo na donju automatsku kuku ili recimo ovako na gornju poteznicu, kao kolega daniels? Misliš li na tu razliku?

2. Pitanje, "prenosi li se težina sa prednjih točkova traktora na zadnje pri uzbrdici"? Pretpostavljam da želiš napomenuti kako god da se težina tereta na čezi prilikom uspona prebacuje na osovinu čeze, to se kompenzira težinom prednjih kotača trakotra koji se na istom usponu prebacuju na zadnje pogonske, tj prebacuje se težina ili dio težine.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
torpedo , ajd' kad već toliko razmišljaš onda razmisli ima li veze i tačka kopčanja pri kretanju traktora uz brdo , a isto tako prenosi li se težina sa prednjih točkova traktora na zadnje pri uzbrdici :vragek:

neću ni ja reći dali mi se svidja prikolica ili ne , nego kada razmišljamo onda ajde da to radimo opširno i da pokušamo uzeti u obzir većinu parametara :prayer:

Koliko se ja kužim u te stvari, dvoosovinka se kopča iznad osovine, a jednoosovinka ispod osovine.
Na taj način se kod dvoosovike postiže bolje prianjanje zadnjih traktorskih kotača.
Kod jednoosovinke bi kopčanje iznad osovine pospješilo dizanje prednjeg kraja traktora.
Naravno to se odnosi na uzbrdicu.

TorpedoTD45

Član
Tu od
20 Ožu 2010
Poruka
785
Koliko se ja kužim u te stvari, dvoosovinka se kopča iznad osovine, a jednoosovinka ispod osovine.
Na taj način se kod dvoosovike postiže bolje prianjanje zadnjih traktorskih kotača.
Kod jednoosovinke bi kopčanje iznad osovine pospješilo dizanje prednjeg kraja traktora.
Naravno to se odnosi na uzbrdicu.

Dijelim razmišljanje s tobom, iz tog razloga sam i napomenuo da čezu (jednosovinku) kvačim na donju, tj. automatsku kuku.

daniels

Aktivni član
Tu od
17 Velj 2009
Poruka
1,797
teorija je jedno praksa drugo,sigurnost nešto treče.
raspravljamo tako da nema ljutnje nikakve bar sa moje strane.

u ovom se slažem sa savom.
kopčanje malo više od vodoravnog položaja prikolice,daje veči potisak na zadnje kotače nego da je niže jel se koristi i težina prednjeg dijela traktora,
kopči dolje i tvoja teorija stoji da ti teret u brdu ode na osovinu prikolice i da če bit teže izvuč.
ovak sam vozil i 4m hrasta da se traktor nije propel,vjerojatno bi da je kopčan skroz gore ili na standard poteznicu,al kak je negdje sredina između gornje i donje dobro se ponaša.
vukel sam i prikolicu kaj je na 16 cola, bolji je osječaj manje se ljulja i stabiljnja je,al kreni poprečno po kolotečini kotači upadaju unutra,nek je mokro traktor puno više proklizava baš zato kaj kopčaš dolje i daš tih 300kg tereta a to je premalo.jel nemreš iskoristit i težinu prvog dijela traktora.

probaj istim teretom kopčit dolje nižu prikolicu ovu na 16 cola i ovak kak sam ja,al ne ju kopčit na gornju poteznicu neg napravi kopčanje na sredini.

hrvoje01

Aktivni član
Tu od
7 Pro 2010
Poruka
1,362
po meni dali će se traktor propeti ili ne na uzbrdici ovisi ponajviše o masi traktora iako igra ulogu i to gdje se kvači

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143
Fizika je sirotinja u praksi? Čitam dosta po forumu i vjerujem da nisam vidio drva koliko si ti napravio. Nisam se obazirao na te stvari za koje me pitaš, bacio sam malo računicu za raspored težine na čezi.

1. Pitanje, "ima li veze i tačka kopčanja pri kretanju traktora uz brdo"? Nisam shvatio, valjda me želiš pitat kakav je odnos, ako kvačimo na donju automatsku kuku ili recimo ovako na gornju poteznicu, kao kolega daniels? Misliš li na tu razliku?

2. Pitanje, "prenosi li se težina sa prednjih točkova traktora na zadnje pri uzbrdici"? Pretpostavljam da želiš napomenuti kako god da se težina tereta na čezi prilikom uspona prebacuje na osovinu čeze, to se kompenzira težinom prednjih kotača trakotra koji se na istom usponu prebacuju na zadnje pogonske, tj prebacuje se težina ili dio težine.

vidiš sev si shvatio šta sam ti htio reći pod obje tačke :prayer:

josix

Aktivni član
Tu od
8 Stu 2010
Poruka
1,167
jedna od četiri ture danas bez problema izvežena,jes da sam malo potonul prikolicom al izvukel ju a tim putom prošli 20puta.

dobro lega kakve su to sitne slike da moram povečalom škiljit!!
:D

joj kak mi je drago kad vidim da mali ferga dela ko veliki :lol:
i da još ljudi ima IMT 533, baš je zakon traktor
:partyman:

daniels

Aktivni član
Tu od
17 Velj 2009
Poruka
1,797
josix:jbg novi mob ne kužim kak dobit da slika poslje ispadne normalno.
malac je složen sad malo šteka anlaser al bum riješil i to.
a iskreno meni ni netreba veča mrcina mali sve odradi kolko mi treba.

Hrvoje slažem se s tobom,al zato ga ne kopčam gore jel tu bi se i htel propet kad je 4m hrasta,meni nije al videl sam kod bratiča da ga oče podič.
zato sam napravil priručno još jedno kopčanje na sredini,dođe negdje oko sredine osovine i ne mrda prvi kraj s ceste.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143
uhuuuuuuuuuuu , ne valja nikako kako stoji taj kardan :supris:

hrvoje01

Aktivni član
Tu od
7 Pro 2010
Poruka
1,362
ma ne sviđa se ni meni kraći ne smije biti zbog propadanja vitla u zemlju a ako je duži nemogu dići poluge sa kardanom moro bi ga svako pomicanje skidati jer bi nabijo jedan u drugi.Ako ode nije mi ni žao poljski je 500kn taljige već 2 god.

daniels

Aktivni član
Tu od
17 Velj 2009
Poruka
1,797
jučer je bilo zanimljivo izvozit,prikolica išla kak sama hoče ko na ledu,
kiša namočila trag i na jednom eto me i u blatu ni mi bilo baš al izašel bez problema,nis slikal dok traktor se ni popel gore.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143
ma ovo je barica , to je ništa , mada na nezgodnom mjestu zna da zeza
sada je zemlja dosta otvrdnjala i malo kiše po njoj napravi sloj koji je jako nezgodan , kao led , guma nemože da ga prekopa i da uhvati jer je ispod blata zemlja pretvrda
lanci bi tu radili samo tako :prayer: ali ko će ih stavljati :madmana:

daniels

Aktivni član
Tu od
17 Velj 2009
Poruka
1,797
gle za neki veči i jači nije to niš ipak mali ferac njemu je to dost,kad me zaneslo pa skoro do stepenice bil u blatu,a nezgodno i je jel taman je tu itlaz i nemreš ga zmotat,a još sad klizavo sam je otišlo unutra.
opet meni draže prek vode vozit bar se guma ne obuje i ripne stalno čiste.
lanci ma netreba ni tak sad strašno.

deinstalator

Član
Tu od
30 Ožu 2010
Poruka
300
daniels daj malo pročačkaj taj svoj novi mobitel pa nariktaj te slike. ;) Ovo sve nešto ko poštanske marke :mrgreen:

daniels

Aktivni član
Tu od
17 Velj 2009
Poruka
1,797
ma otišel bum jedan dan opet ak niš po polovni soni k750i,prošlog mi i prasica žvakala,kupal se,pal miljon puta,masnim rukama al eto bil crkel.
hebo ove kaj moram tražit tipke stisnem 2-3 odjedno,il oni na dodir.
a to ti kak ti moja šogi i žena meni nabavljaju mobitele da liče na nekaj i da se kak ti ne sramotim s starim kantama.

računaj ovak kaj se tiče slike osovina prikolice ti je 52cm od poda a mali ferđo 30cm i išel je van bez problema,
tak da neznam kaj ljudi oče od tog traktorčiča malac pristojno odrađuje posao s obzirom na svoju,težinu snagu i ostalo.
a ne stane kak vele di se popišaš.
a di prelazim prek korita starre odre recimo da se na dužini od 6-7m moraš popet na visiu od nekih 2,5-3m i izvučem svaku turu bez problema kak god da je sklisko bilo.a nema zaleta skora dod kreče s mjesta,jel moraš se i spustit unutra.

aj da vidimo jel ova bolja.

Posljednje uređivanje:

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143

aj da vidimo jel ova bolja.

daj nemoj nas zezat' , stavi 800x600 da vidimo , ovako sa slika nemožemo da zaključimo jel' se radi o drvima (trupcima) ili čačkalicama za zube :axe:

daniels

Aktivni član
Tu od
17 Velj 2009
Poruka
1,797
i kaj da ti velim da stavim i kad slikam smeče svaki put stavi drugu veličinu,zakaj neznam.auto foxus ovo ono a meni slike ovakve ,ko ga izmisli.

evo sad.

Posljednje uređivanje:

karabaja

Aktivni član
Tu od
23 Velj 2011
Poruka
1,316
po meni dali će se traktor propeti ili ne na uzbrdici ovisi ponajviše o masi traktora iako igra ulogu i to gdje se kvači

masa traktora-odnos težišta samog traktora...
a da se ne filozofira previše netko napiso fizika ne igra s praksom iako se zna dogoditi...a ako imaš traktor tipa rus82-ka onda je ova rasprava onak da se nešto piše...budem kad uhvatim vremena dao malo friškog iskustva po navedenoj nam diskusiji...

to hrvoje, to sam čeko ko ozebli sunca:prayer:
slažem se sa savom u vezi kardana ali i sam si toga svijestan pa vijerujem da neče biti večih problema
bem ti stvarno imaš visok traktor a i sumnjam da je imao one zašttite za radne lampe

hrvoje01

Aktivni član
Tu od
7 Pro 2010
Poruka
1,362
masa traktora-odnos težišta samog traktora...
a da se ne filozofira previše netko napiso fizika ne igra s praksom iako se zna dogoditi...a ako imaš traktor tipa rus82-ka onda je ova rasprava onak da se nešto piše...budem kad uhvatim vremena dao malo friškog iskustva po navedenoj nam diskusiji...

to hrvoje, to sam čeko ko ozebli sunca:prayer:
slažem se sa savom u vezi kardana ali i sam si toga svijestan pa vijerujem da neče biti večih problema
bem ti stvarno imaš visok traktor a i sumnjam da je imao one zašttite za radne lampe

nije imo niti lampe ni zaštite to je za sada nabrzinu ima lampe i zaštite i naprijed nemam više vremena čačkati oko njega mora rediti da si zaradi brata to prije

Najnoviji postovi

Na vrh