• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Radovi u šumi, izrada drva

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,499
Zbog toga jer se vrti svrdlo prema kojem moraš gurati drvo da ga primi, znam za dosta slučajeva gdje se je drvo izmaknulo i stradale noge. A kod hidrauličnog pustiš ručku i ide natrag ako je došlo do čega, ipak je veća kontrola nad situacijom.

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
Pa no, ljudi su malo šeprtljasti pa ne paze, al ak paziš sigurno je dobar. Ljudi misle da sve znaju, da sve mora bit za jen dan gotovo, nije to tak baš.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Rikverc na mjestu ima samo ekipa sa Zetorima i velikim Ursusima ;)
S IMT-ima se treba voziti u rikverc 🤭

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,616
Taj na sveder, osim kaj je puno opasniji ( u SLO zabranjena prodaja novih) treba više traktorske snage pa traktor mora cijelo vrijeme delati pod dosta velikom turažom. To je posebno nezgodno kad su drva kvrgava. Susjed koji se bavi drvima (radi i za prodaju) je takvog zamijenil za skupljeg hidrauličnog i veli da se preporodil.

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,247
Ja sam cjepal s takvim svrdlom sa Imt 539 i taj traktor nema kaj traziti s tim.
Pogotovo u kvrgavom bagremu i grabu.
Dok s hidraulicarom, traktor pomalo sapuce na leru, a ti pomalo stisces rucicu.
Kak veli Iwanho, preporod.

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
9,922
Treba mnogo toga vagnuti što je bolje.
Taj na svrdlo je jeftiniji (košta oko 200€, a hidraulički ???), jednostavniji i za kvrgava drva (tam gdje bi se mučio sjekirom) do 50 cm nema boljeg.

ZGseljak

Iskusan lik
Tu od
21 Srp 2018
Poruka
2,911
Veće opterećenje na motor, odma i veća potrošnja goriva. Osim nogu znaju stradati i prsti i ruke. Radil sam i s jednim i drugim i velim ovak: onaj kome je puno dati više novaca za hidraulični kalač niti mu ga ne treba, nek to malo napravi sa sekirom

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,616
Lee,
ako ti je prva zagrada trebala biti zatvorena iza cijene, potpisujem. Ovak mi post nije jasan. :unsure:

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,181
Ako su normalna glatka drva,1/3 gasa je sasvim dovoljna,ako je kvrgavo i tanko isto tako,ako je kvrgavo i debelo treba više gasa ili kardan preko brzina i u nižu brzinu
Da hidraulični ima prednosti ima i vjerojatno je traktoru lakše radit(pogotovo slabijim traktorima),
Ali ja sam i sa ovim zadovoljan i odradim sve što mi treba
Jeftiniji je,lakši za spremanje,praktički nema održavanja

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,181
Rikverc na mjestu ima samo ekipa sa Zetorima i velikim Ursusima ;)
S IMT-ima se treba voziti u rikverc 🤭
Posudio sam ga bratiću za imt 539 i kaže da se moral u rikverc voziti;):cool:

• Like
Reactions: ZJ

AntonioJD

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2009
Poruka
3,386
Veće opterećenje na motor, odma i veća potrošnja goriva. Osim nogu znaju stradati i prsti i ruke. Radil sam i s jednim i drugim i velim ovak: onaj kome je puno dati više novaca za hidraulični kalač niti mu ga ne treba, nek to malo napravi sa sekirom
Također znam nedavno evo da si je iz sela jedan pričepil ruku sa hidrauličnim, tako da opet ono, sigurniji je, ali nije sveto. Radil sam sa svrdlom, doduše ja samo bagrem, pa ne znam za ostala drva, ko imalo kuži rad i kako drvo staviti gore, nebu se nikad ništ desilo. Radil sam s kolegom cujeli dan na tome, na kraju se sam rokne sa sekirom u cevanicu, znači da je i ona opasna 😁

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,614
Ja imam jedan i drugi i to se nemre uspoređivati. Za neka tanja drva ok ali za debelo i kvrgavo 0 bodova. Znalo je zadaviti Zetor 7245 pa moraš sve raspiljavati sa motorkom da izvadiš van. Svrdlo je bolje od sjekire u svakom slučaju ali u usporedbi sa hidrauličnim to je muka… I hidraulični more biti opasan ali svrdlo te doslovno moze ubiti. Od kolege djeda je ulovilo za hlače i namotalo ga i vrtilo dok nisu isključili kardan. Skoro mjesec dana na intenzivnoj, polomilo pol kosti u tijelu, rekli su da vjerojatno nebu preživil al na sreću je…

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
9,922
Lee,
ako ti je prva zagrada trebala biti zatvorena iza cijene, potpisujem. Ovak mi post nije jasan. :unsure:
Pa ne znam koliko košta hidraulični i rabljeni u radnom stanju! :unsure: Ali ne onaj, makar novi, iz trgovine mješovite robe!:hahah:

ZGseljak

Iskusan lik
Tu od
21 Srp 2018
Poruka
2,911
Također znam nedavno evo da si je iz sela jedan pričepil ruku sa hidrauličnim, tako da opet ono, sigurniji je, ali nije sveto. Radil sam sa svrdlom, doduše ja samo bagrem, pa ne znam za ostala drva, ko imalo kuži rad i kako drvo staviti gore, nebu se nikad ništ desilo. Radil sam s kolegom cujeli dan na tome, na kraju se sam rokne sa sekirom u cevanicu, znači da je i ona opasna 😁
To je istina, neko se bu i s beštekom ozljedil

zwer

Dobro znana faca
Premium
Tu od
15 Ožu 2010
Poruka
1,713
To svrdlo je robija. Ja bi to zabanil jer nije pitanje da li će netko nastradat od toga već je samo pitanje kada i kako jako...
Na cukal sam se oko toga, to je ovisno o traktoru ajde za komade do max 35-40cm. Debeli komadi nije jednom zadušilo 90ks traktor, poslije ni rikverc ne pomaže...

Hidraulika je majka....

Malo s lagera, brat skoro sve sam izvozil. kupil vrhunce na 2 min od kuće...

20220407_183648.jpg

Najnoviji postovi

Na vrh