• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Radovi u šumi, izrada drva

Ghost

Iskusan lik
Tu od
10 Ruj 2021
Poruka
1,702
Evo ja ne vidim prijelomnicu na ovome panju, vidim samo jako loš zasjek koji mora biti pod 90°u odnosu na smjer obarana i mora biti ravan a ovdje izgleda kao da ga je dabar glodao...al ok, ne znam ja šta je prelomnica ni čemu služi, izgleda ne znam ni kak zasjek izgleda

Izrezak.JPG

@nedimN to je baš školsko odnosno natjecateljsko obaranje u praksi odstupanja nisu rjetkost i ovise od položaja stabla, da li je i koliko stablo nakošeno, da li je i koliko stablo oštećeno (trulo, nagoreno ili slično) ova visina završnog reza je zbog maksimalne iskoristivosti trupca ako se radi o obaranju tehnike, ako ide za ogrijev nije toliko bitno. Bitno je da je tih 1-3 cm minimalna razlika

sttipa

Iskusan lik
Tu od
6 Tra 2013
Poruka
2,270
Iz prospekta od šumarijskog takmičenja BiH .
Tocno prelomnica 25-35 mm, a razlika visina pocetnog i zavrsnog reza 10-30 mm a ovdje je vise od sirine rucke motorne pile (rekao bih preko 200 mm)...
Kao sto sam rekao svako stablo je svoja prica ali poznata su nacela!!!

Posljednje uređivanje:
Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
Ja priznam da neznam, ili kak veliš da ju nisam videl do malo prije, ali ja mislim da ni Smilan ne radi šumu, on isto samo slika🤭
Al ima volju naučit, ali opreza nikad dosta Smilane, moraš jako dobro paziti.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,533
Tocno prelomnica 25-35 mm, a razlika visina pocetnog i zavrsnog reza 10-30 mm a ovdje je vise od sirine rucke motorne pile (rekao bih preko 200 mm)...
Kao sto sam rekao svako stablo je svoja prica ali poznata su nacela!!!
A zašto ide tolika razlika, trebao bi znati čemu je potrebno da bude tolika razlika.

AcA OPEL

Aktivni član
Tu od
25 Ruj 2012
Poruka
550
Los onaj panj, bas los. Sto rece kolega ko dabar da je obarao drvo. Jedino sreca sto je zavrsni rez visi od pocetnog, jes da je preterano visi, ali bolje i tako nego nikako.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,533
Pa recite zašto je tolika razlika reza, zbog čega je potrebna. Gdje je manji otpor prelomnica na rezu od 2-3 cm ili 3o u smjeru pada a u kontra povlačenju kolika je nosivost. Ovo drvo niti jedan od vas nebi srušio uz brijeg, zašto nije pobjegao.

20220316_120934.jpg
Ovako je leglo. A video bi I tog inspektora za rad kak umije on.
Kakve veze ima kaj teren visi? Kaj drvo raste okomito na teren ?
Pogledaj iz sušenog stabla dali sva drva rastu okomito, koliko od ovih možeš srušiti uz brijeg.

Posljednje uređivanje od moderatora:

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,533
Žao mi je što ti moram reći ti ko laik nijedno, a I ovi profesionci malo koje jer su svi vrhovi okrenuti prema potoku, samo se ne vide vrhovi.

F100666

Iskusan lik
Tu od
10 Pro 2014
Poruka
428
To si rušil uz pomoć vitla ili samo sa pilom i kajlama? (znam zašto pitam, samo se bedast radim... 🙂)

nedimN

Iskusan lik
Tu od
24 Ruj 2020
Poruka
1,217
Ja koji uradim 50 metara za godinu ,vidim da je problem mnogih sto ne uvazavaju kritiku i izbjegavaju da direktno odgovore na pitanje. Treba biti objektivan ,ne treba se hvaliti i dizati do nebesa zbog drugih ...

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
Kupljenec kak te nije sramota? Taj čovjek je za tebe doktor i gospodin.
Sprdaš se s nekim tko je porušio drva više nego što si ti vjerojatno u prolazu vidio u šumi...

Jadno
Mene bi bilo sramota pitat onakva pitanja kakva ti postavljaš za 533 za alnaser, prvo moraš naučiti skidat lanac na biciklu da znaš šta mi pričamo. Sanajš o nekom fendtu a osnove mehanike na 533 neznaš, pokri se po ušima.
Ako mu želimo pomoći tu nema ništa loše, pa ja isto neznam pa me nije sramota pitat.
Voljan sam učiti.

Najnoviji postovi

Na vrh