• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Radovi u šumi, izrada drva

Ghost

Iskusan lik
Tu od
10 Ruj 2021
Poruka
1,702
Ovo si obrazložio banetovo pitanje.
Jednostavnije u smislu da se bolje vidi kada je i koliko krenulo, bolje se vidi gdje je potrebna kajla i koliko ju nabit kada, ako ti volis radit na pamet ja ne volim, a racunak da ja govorim o hrastu gdje je 90% stabala obraslo ili u mahovinu ili u bršljan, govorim o jasenu koji se u mom podrucju sjece sto je blize zemlji pa ako nabijas kajlu pod zilu postoji mogucnost da umjesto da kajla podigne drvo da raskoli zilu...i tako.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,533
ako ti volis radit na pamet ja ne volim, a
Ako imaš takvo mišljenje to me uopšte ne čudi. Imaš uzak dijapazon rada i ograničen pristup šumskim uslovima rada. Možda bi bili drugačiji komentari kada bi bolje poznavao opremu za šumske poslove a još kad umeo sam popraviti kupljeno, napraviti i izkonstruisati nanovo nešto neviđeno, da bude perfektno funkcionalno, što nemožeš , kao ni kolega koji kvalifikuje profesionalce i amatere. Pa gdje bi vam bio kraj kada bi to umjeli. Kada budete koristili pilu 30 godina onda se javite i kad sa istom isiječete više od 10000 kubika. Ili budete jedno vitlo koristili 20 i više godina u ozbiljnim poslovima sve do tada ste amateri. Rad u šumi nije samo sa motorkom koja kad stane baca se i po novu, postoje I druga oprema a neku jedino ja umijem napraviti u malim garažama. Možete iskoristiti svoja umijeća po to napravite i postavite da se vidi. Ovdje se nevidi vitlo ali vuče drvo, tamo nevidite prelomnicu, ja vam nemogu pomoć. 20220324_172139.jpg

Ghost

Iskusan lik
Tu od
10 Ruj 2021
Poruka
1,702
Ako sam po tvojim kriterijima amater a ti profesionalac onda sam ja ponosan što sam amater. Ne postoji opravdan razlog zbog čega bih ja radio sa pilom starom 30 godina i svaki treći dan šarafao po njoj ako za tjedan dana zaradim novu i radim bez brige. Ne postoji opravdan razlog da bih ja nadovarivao vodilicu ako za sat vremena zaradim novu. Ne postoji čovjek koji je ikad uzeo pilu u ruku koji će reći da je onaj tvoj panj dobar jer nije, panj je katastrofalan. Dalje evo ti slike panja od profesionalaca, slike bukve koja nije trgana vitlom nego je obarana onime čime se i treba obarati, to što si ti sam sebi zamislio da si profesionalac to je isključivo tvoj problem, radi i nek ti je sa srećom, ja te ne podcjenjujem niti bilo koga, samo ti želim reći da tu svoju sreću ne namećeš ljudima kao standard jer je to daleko ispod standarda. Takvih mudraca sam se naslušao, ja sam budala jer kupujem lancom a sasvim dobro se može iskoristiti rabljeno motorno ulje, čak ih ima koji nasipaju i malo jestivog "da bude gušće" a po tvojoj snalažljivosti ako mi ne kažeš da sam proizvodiš gorivo umjesto da ga kupuješ na benzinskoj ništa u životu postigao nisi. Sretno ti bilo

Prilozi

• 163215557_1849318078557841_682399860954070180_n.jpg
    163215557_1849318078557841_682399860954070180_n.jpg
    206.6 KB · Pregleda: 87
  • 247303526_4797978433548324_5082524372973351289_n.jpg
    247303526_4797978433548324_5082524372973351289_n.jpg
    71.5 KB · Pregleda: 66
  • 274869946_5370664686312184_3122742732543126098_n.jpg
    274869946_5370664686312184_3122742732543126098_n.jpg
    174.9 KB · Pregleda: 66

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,614
@Ghost Lako je takav panj imati kad imaš motorku ko na slici… 😉
PS Jel ima kod nas za kupiti Sugihara ili je to naručeno prek neta?

Ghost

Iskusan lik
Tu od
10 Ruj 2021
Poruka
1,702
Ne znam prijatelju, kako rekoh ovo je djelo profesionalca, ne moje. Ja sam tražio SugiHara i nisam ih uspio nigdje kod nas pronaći pa mislim da je i ovaj lik sa Ebaya naručivao

sttipa

Iskusan lik
Tu od
6 Tra 2013
Poruka
2,270
Ma nije njegovo...fali huska da bi bilo njegovo....

Posljednje uređivanje od moderatora:

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,533
može iskoristiti rabljeno motorno ulje.
Zanimljive gluposti pišeš. Ako je to ulje koje kažeš da je prerađeno neznam u šta to, zadovoljavalo parametre u nekom motoru na 110 stepeni i održavalo pritisak iznad 0,8 bar te nema nikakve razlike u zamjeni još jednog dodatnog dana rada, zašto nebi namastilo lanc.
Pobogu zaista si početnik, posjeci bukvu staru 200g na visini od 800- 1000 metra pa se u nju zagledaj da naučiš kakv je izgled prelomnice.

sttipa

Iskusan lik
Tu od
6 Tra 2013
Poruka
2,270

Pises svasta da mutis vodu!!!!

Bez velikih slova,molim lijepo.

al ste se uzrujali oko smilanovog panja, koda drvo još stoji...
po meni je bitan rezultat, a ne umjetnički dojam...i zato svak nek dela kak zna, bitno je da nema nikakvih fizičkih oštečenja i lomova na izvoditeljima radova...
čak je i u matematici različitim postupkom dobiti točan rezultat, a di nebi bilo moguće u šumi... :p
To mozemo i onom starom izrekom potvrditi sve su gljive jestive (ali neke samo jednom)...
Nevidi se prelomnica i sada ce potrositi 7 stranica foruma da me uvjeri da ja nevidim...(ili je nevidim ili covjek nezna sta je prelomnica)...

View attachment 49229
Ovo je trupac od onog panja i na njemu je vidljiva prelomnica. Malo je nabijena zemlje od sajlanja. To što se nevidi čisto na panju treba imati u vidu kako bukva puca I šta ostaje na panju, da je karta i prosto odvali i ne ostaje kao u hrasta, ali dobro vi bolje vidite. View attachment 49231 Ovo je neko stablo koje je i nakon pada odrubljn višak prelomnice da ne zapinje ispod pile.
Kažeš da uže stablo bolje drži pravac od šireg, neka to važi za tebe.
Vidljivi tragovi prelomnice crveno zaokruzeno, ali vidljiva i greska "podrezivanja" prelomnice plava strelica...ali nadam se da je stablo barem palo u smjeru obaranja...

Prilozi

• 20220316_140830~2.jpg
    20220316_140830~2.jpg
    98.6 KB · Pregleda: 42
Posljednje uređivanje od moderatora:

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,533
Pises svasta da mutis vodu!!!!
Niđe veze.
Zašto idu kud ja hoću, ako ih ne drži prelomnica. Prijatelju na stotine sam ih skinuo sa kuća I dalekovoda, što nijedno ne pobježe. A sam radim i siječem i ako treba vitlom povlačim što u međuvremenu ne pobegne ako nema prelomnice.. Tu smo pa ćemo videti ko fula fudbal. Ko što može i ne.

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
Dečki nek veki ko kaj hoće, ali ja sam stvarno mašlji kašalj za neke, pa ovo nije moguće kaj neko piše, pa ja mislim da sanjam, ovo nisu istine.
Smilan ti nećeš priznat da neznaš, a ljepo tu ima ljudi od kojih možeš naučiti, ti možda znaš ko i svi mi, ali to nije po pravilu struke.
Zašto ne pitaš kolegu @Ghost a koji te može naučit,ili @sttipa ? a ti njemu pišeš da je amater? Čega se sramiš? Zašto? Kako kažu tvoji fanovi ja koji nemam stvarno veze vidio sam grešku kod tebe, i nije sramota pitat.Slobodno pitaj. Ja šta neznam pitam.
Jel znaš ti šta je prijelomnica?
Ja znam ali nemogu ja tak odrezati, ja ko i ti pilim, odrežem kajlu i pilim, kad počme padat mene noge nose kud stignu😉

Ali idemo dalje u revijalnom tonu, evo ja se spremam polako sa svojom frendicom kalat🙂
3kile je teška i ide ko podmazano, prava cura, pravi poluautomatski kalač👍👌🍻
Hrastovina puca ko od šale, sa kalačom nemreš tak brzo ko sa ovim ručnim. 👍
Svaki dan po malo i napravil bum.
Evo koja slika moje prijateljice. 😉Nisam baš puno slikal jer ne stigem od posla.

Najnoviji postovi

Na vrh