Planiram srušiti jedan hrast debljine oko 60 cm na visini pola metra. Niže prema zemlji se debljina dosta povečava. U blizini je jedan stari objekt i voćnjak. Na sam na kartu sam ucrtal položaj hrasta kojeg treba srušiti (krug cian bojom), susjednog manjeg hrasta (žuti krug) i objekt (crveni pravokutnik). Voćnjak je područje oko brojke 2 (rijeđa stabla), crvene linije su putevi kuda se može traktorom, a zelena strelica označava nagib stabla. Žuta strelica 1 je optimalan smjer pada drva, a u smjeru 2 bi vjerojatno bilo neke štete na bližim voćkama. Teren je najviši 5-6 m lijevo od manjeg (žuto označenog) hrasta, a nagibi terena nisu zanemarivi. Razmak između hrastova je cca 3 m.
Ideja rušenja je da se na manji hrast u podnožju pričvrsti kolotura i preko nje sajlom veže na visini 3-4 m za hrast koji se ruši. Sajla se može vući traktorom u smjeru plave strelice.
Kak ja nisam niti profesionalni, niti pomoćni šumar odnosno šumski radnik, nego samouk korisnik motorne pile za svoje potrebe, bez većeg iskustva, molim pomoć i pitam znalce s iskustvom:
1. je li iznesena ideja rušenja uopće vrijedna razmatranja?
2. na koju stranu se maknuti kada drvo krene padati, s obzirom na to da optimalan smjer zaprečava sajla o koju se moguće spotaknuti?
3. bi li bilo korisno prvo ručnom pilom porezati grane debljine 15-20 cm koje rastu na stranu zelene strelice?
Ako netko ima bilo kakav sigurniji način rušenja, biti ću jako zahvalan da ga iznese.
Slika u smjeru poželjnog pada stabla (strelica 1).
U smjeru strelice 2.
S kontra strane u odnosu na prethodnu.
Oba hrasta, desni je za rušenje.
Naznačen objekt u blizini.