• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Radovi u šumi, izrada drva

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
9,922
Jednom sam gledao kako je tip rušio stablo koje je imalo vrlo malo mjesta za pasti. Odsjekao je par grana da napravi mjesta onim gore i počeo je od vrha. Kad je bilo sve okljaštreno prilično visoka na stablu je zakvačio sajlu/lanac i dolje ju omotao oko drugog stabla. Nije bio siguran bili drvo povuklo traktor.

Green23

Aktivni član
Tu od
31 Sij 2020
Poruka
175
@iwanho ako nisi siguran, a nisi, plati nekoga tko zna. Ovako, na prvu, ako ne visi u kontru, ne vidim razloga zašto se ne bi mogao oboriti sa klinovima. OPET!!! Ako nisi siguran, uzmi nekoga tko je, vrijednost robe je veća od vrijednosti posla.

@Lee Champa A otkud tebi da se grane krešu odozgora? Molim te, objasni mi logiku?

NikolaT55

Iskusan lik
Tu od
17 Velj 2020
Poruka
1,996
Kolega @iwanho, koliko sam proučio i pogledao vaš slučaj ovdje bi bilo najsigurnije uzeti traktor i vitlo. Po mogućnosti da su dvojica koji znaju posao, jedan sa motorkom koji bude kod samog drveta, a drugi da upravlja sa vitlom. Pravila obaranja i rukovanje vitlom je kolega @Ghost lijepo objasnio pa nema potrebe da isto ponavljam. Ako niste sigurni u obaranje takvog drveta bolje se ne upuštati u nešto takvo da nebi bilo neželjenih posljedica. Uglavnom sretno.

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,614
Pa ako režeš odozgora onda ti padaju po ovima ispod i ostaju u krošnji…

Ghost

Iskusan lik
Tu od
10 Ruj 2021
Poruka
1,716
Stablo ti nece povuci traktor ako rafis kak sam ti rekao, ne smijes presjeci prijelomnicu i ne smijes mu dati slobodnog hoda prema nazad, ako ga vuces da pada do 90° od onoga gdje je sam nagnut nemas nikakvih problema jedino ako ga bas prebacujes. Ne znam o kakvom je traktoru rijec i ponavljam, bit je zavezati stablo sto više je moguce a ako ti je ovaj hrast samo 3 metra od prvog to je preblizu za koloturu

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,616
Ispričavam se kaj sam jutros naprasno otišel s foruma. Čak nisam niti završil odgovor @Ghost pa je ostal samo citat.
Moral sam hitno po kotače za prikolicu. Sad bum nastavil gdje sam stal.
iz nekog razloga ne mogu vidjeti slike pa ću odgovoriti teoretski, znači kod obaranja, pravac obaranja ti određuju zajsek i prijelomnica, na većini pila imaš crtu koja ide od prilike paralelno sa prednjom ručkom, ta crta ti pokazuje smjer padanja. Moj prijedlog bi bio, odnosno kako ja radim, sajlu zavezati što je više moguće i provući ju, odnosno zakačiti traktor, ak imaš i ideć preko koloture tim još bolje, napraviš zasjek maksimalno 30% u dubinu stabla, glredaj da zasjek napraviš što je moguće čistiji, znači da ti nema usjeka dubokih...kad je zasjek napravljen nategni sajlu dobro ali toliko da ti ne vraća traktor...pošto je malo ozbiljnije stablo napravi i ubodni rez, probuši ga u sredini ali ostavi barem po 30% debljine neprerezano sa svake strane,idealno je da ubodni bude u visini završnog reza ali nije neophodno, uglavnom ideš na završni, reži slobodno ali lagano kad ti lanac uđe dovoljno odmah nabij kajlu i reži dalje do prijelomnice, prijelomnica mora biti cca 10% debljine stabla i ni u kom slučaju ju ne smiješ presjeći, do tada ne vući traktorom, eventualno lagano nabijati kajle i samo držati traktor u pripravi i održavati da je sajla stalno nategnuta. Kad doeš do prijelomnice skloni motorku na sigurno, lagano krenuti traktorom vući i u slučaju da ide skloni se, u slučaju da zapinje moraš biti tu da možeš pomoći sa kajlama, ne smiješ dozvoliti prazninu da ga traktor nategne pa da se vrati. kada krene padati skloni se na sigurno standardno od panja malo pod kutem. Sretno

@Lee Champa a gdje će pasti gornja grana ako ju režeš prije već donju?
Žal mi je kaj ne vidiš slike. Vjerujem da drugi vide jer osim tebe nitko to nitko nije spomenul.
S obzirom da ne vidiš slike tvoje objašnjenje je, čak i neznalici kakav sam ja, više nego precizno. Jedino mi nije jasan ubodni rez. Skiciral sam kak sam ja to razmel. Ovaj put stavljam skicu direktno, a ne prek postimage servisa.
Redoslijed piljenja hrasta.jpg
Ne znam koliku ostaviti debljinu prelomnice i debljinu kod završnog reza. Potezanje-špananje traktorom, ili vitlom ili gurtom, prije i za vrijeme završnog reza.
Dobro da si me upozoril da je 3 m premali razmak između hrastova za korištenje koloture. Moram ponovno otići na lokaciju i potražiti neko udaljenije drvo. Kolika udaljenost bi bila optimalna?
Traktor je moj Goldoni 50 KS i 2 tone, 4x4 ili bratov Same 75 KS i 2,4 tone, također 4x4. Rađe bi svojim.

Mogu angažirati susjeda s vitlom koji radi kod šumarije. On je s motorkom puno vještiji od mene. Dobil sam ga kad smo rušili prvi veliki hrast, ali je hrast ipak pal 45° od planiranog.
Problem je kaj fali čovjek na vitlu, ja nisam nikad to radil.
Nitko nije komentiral ideju korištenja gurti i španera umjesto traktora?

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
3,717
Ja sam nedavno rušil suhu topolu debljine cca 60 cm sa vitlom jer bi inače pala na šupu. Bila sam i na vitlu i na motorki kaj nebi nikome preporučil. Zavezal sam sajlu dosta visoko (cca 6m visine), napel sam ju malo na vitlu i onda sam počel sa vađenjem cvike. Nakon toga završni rez uz korištenje kajli za svaku sigurnost. Par puta sam išel malo dotegnuti sajlu sve dok nisam došel blizu cvike. Onda sam napel sajlu sa vitlom do kraja i topola je pala točno prema vitlu/traktoru. Bilo bi puno lakše i sigurnije da sam imal pomagača, ali takvog nije bilo u blizini.
Prije x godina smo šogor i ja rušili u dvorištu orah. On je bil na traktoru bez vitla i sajlom je trebal povući stablo. Kad je trebalo najviše napeti on je stal na kuplung i traktor je krenul malo natrag, a orah direkt na ogradu. Zato preporučam vitlo u svakome slučaju, poučen lošim iskustvom. Sretno sa rušenjem.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,616
Mogu li se ja na brzinu osposobiti samo za tu operaciju na vitlu? Jel dovoljno samo malo potegnuti polugu da se sajla našpanai onda otpustiti. Mogu li svojim neznanjem slučajno otpustiti kočnicu i napraviti efekt kao taj sa stiskanjem kuplunga na traktoru?

Ghost

Iskusan lik
Tu od
10 Ruj 2021
Poruka
1,716
Ispričavam se kaj sam jutros naprasno otišel s foruma. Čak nisam niti završil odgovor @Ghost pa je ostal samo citat.
Moral sam hitno po kotače za prikolicu. Sad bum nastavil gdje sam stal.

Žal mi je kaj ne vidiš slike. Vjerujem da drugi vide jer osim tebe nitko to nitko nije spomenul.
S obzirom da ne vidiš slike tvoje objašnjenje je, čak i neznalici kakav sam ja, više nego precizno. Jedino mi nije jasan ubodni rez. Skiciral sam kak sam ja to razmel. Ovaj put stavljam skicu direktno, a ne prek postimage servisa.
View attachment 53736
Ne znam koliku ostaviti debljinu prelomnice i debljinu kod završnog reza. Potezanje-špananje traktorom, ili vitlom ili gurtom, prije i za vrijeme završnog reza.
Ubodnibrez ide sa suprotne strane od ovoga kako si skicirao, znaci kad izvadis zasjek ubodes ga cca 5 cm iznad donjeg reza, ubodes u sredinu tak da presjeces srce, ako je stablo 60 cm debljine ostavi po 15 cm sa svake strane ne presjecati, također ako je stablo 60 cm prijelomnica mora ostati minimalno 6 cm odnosno 10% debljine stabla.
Traktor je moj Goldoni 50 KS i 2 tone, 4x4 ili bratov Same 75 KS i 2,4 tone, također 4x4. Rađe bi svojim.

Nitko nije komentiral ideju korištenja gurti i španera umjesto traktora?
Traktori su ok za to stablo ali opet ponavljam, ne smijes krenuti zraktorom pa ak ne ide stat na kvacilo, ak je krenulo i malo moras nabijati kajle da ga drze, kajle nabijas cim zajeces toliko da lanac uđe u stablo toliko da ne hvata kajlu.

Ovo sa gurtnama je ok i nije ok, znaci ako ga moras puno natezati namotat cr ni se gurtna na spaner i neces moci nista. Pokupi cim vise mozes sajli, lanaca...zakopcaj za zraktor i vuci malo koso od smjera padanja cak i bdz kolotura ne bi smjelo biti problema

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
3,717
Dvije su poluge. Jedna je za zatezanje sajle, a druga je kočnica/otpuštanje sajle. Znači da se kočnica ne dira već samo poluga za pokretanje doboša vitla čime se nateže sajla. Ništa komplicirano samo treba paziti da je vitlo dobro usidreno da ga nebi drvo zajedno sa traktorom povuklo ka sebi. Prakticiram sa vitlom stati iza nekog stabla tako da nema nikakve mogućnosti da se vitlo pomakne unazad.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,616
Ubodnibrez ide sa suprotne strane od ovoga kako si skicirao, znaci kad izvadis zasjek ubodes ga cca 5 cm iznad donjeg reza, ubodes u sredinu tak da presjeces srce, ako je stablo 60 cm debljine ostavi po 15 cm sa svake strane ne presjecati, također ako je stablo 60 cm prijelomnica mora ostati minimalno 6 cm odnosno 10% debljine stabla.

Traktori su ok za to stablo ali opet ponavljam, ne smijes krenuti zraktorom pa ak ne ide stat na kvacilo, ak je krenulo i malo moras nabijati kajle da ga drze, kajle nabijas cim zajeces toliko da lanac uđe u stablo toliko da ne hvata kajlu.

Ovo sa gurtnama je ok i nije ok, znaci ako ga moras puno natezati namotat cr ni se gurtna na spaner i neces moci nista. Pokupi cim vise mozes sajli, lanaca...zakopcaj za zraktor i vuci malo koso od smjera padanja cak i bdz kolotura ne bi smjelo biti problema
Drvo visi skoro pa suprotno od željenog smjera padanja. Strah me da mi ne stisne pilu prije nego mogu zabiti kajle. Zato sam mislil napraviti ubodni rez kak sam skiciral, a tek kad nabijem kajle odrezati zadnju stranu do kraja.
Značu treba napraviti i jedan ubod u srce sa strane zasjeka i ostaviti neodrezano kak si napisal. Ovo su jako korisne informacije.
Bez koloture nebu išlo jer traktor ima pristup samo na dio koji je kontra od željenog pada.
U pravu si kaj se tiče gurte. Problem bi mogel biti da nemrem gurtu namotati toliko koliko bi trebalo. Čim više kopčanje, to je problem izraženiji.

Ghost

Iskusan lik
Tu od
10 Ruj 2021
Poruka
1,716
Strah me da mi ne stisne pilu prije nego mogu zabiti kajle. Zato sam mislil napraviti ubodni rez kak sam skiciral
Upravo iz tog razloga sam rekao da ti sajla mora biti stalno nategnuta imas duplo osiguranje znaci i kajle i traktor/sajla iako i ovo moze proci a onfa ak imas dovoljno dugacku vodilicu i ne moras busiti od strane zasjeka vec kako si skicirao probusis da skroz...iako na kraju svega slozio bih se sa @Green23, previse je tu nepoznanica da bi se davali neki savjeti sa sigurnoscu, da imam malo vise vremena rado bih ti dosao pomoci

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
Evo Prijatelj @Ghost svaka ti čast, ti si jedini kaj daje pomoć, malo je danas takvih za pomoći, svi gledaju kolko buju tu pomoć naplatili, ja bi isto pomogel da znam, al neznam, ali dajem pilu da se čuje okolo kak profesionalna pila dela, to bi svi u okolici došli gledat🙂dam i benzin i sve kaj mogu pomoći da se to ljepo napravi kolegi @iwanho nu😉
Kad treba pomoći tu sam.
Vjerujem da bi i kolega @Green23 došel sa svojom opremom i svi zajedno pojedemo taj hrast.

Najnoviji postovi

Na vrh