• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Radovi u šumi, izrada drva

Galda

Iskusan lik
Premium
Tu od
11 Ruj 2022
Poruka
490
Problem je u šerifima i sličnom igračima koji imaju prednost zbog zna se već čega. Mali ljudi mogu i bez grijanja ili možemo npr otići kod šerifa kupiti pelet za 69-70kn po vreći i eto grijanja

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Događa se zloupotreba položaja uhljebljenih stranačkih "kadrova", te njihova privatizacija društvene imovine da drva za ogrjev prodaju samo svojim "mušterijama" po ključu pinka u džep - pa ti vozi. Za državnu blagajnu je kao sve u redu, prodano je toliko kubika po zadanoj cijeni, samo za građane i narod ništa nije u redu, jer su drva preuzeli mešetari, a pinku uhljebi. Ne znam jednostavnije...

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
1,763
ja sam pred par godina, kad sam bil naivan i pojma nisam imal kak taj sustav funkcionira, zval na šumariju jer sam htel kupiti višemetricu...žena mi se javila, a nakon mojeg pitanja dal mogu kupiti, malo joj falilo da se ne počne smijati...

Marko1986

Dobro znana faca
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
872
Ja sam lani negdje u 7. ili 8. mj nazval sumariju u Velikoj Gorici da mi treba 10 kubika visemetrice, sutra dan sam otisel platiti. Dobil sam broj od lugara, nazval ga, covjek mi je sredil i prijevoz i sve skupa za 3-4 dana ja sam imal ta drva. Bez ikakve veze, znjore, stele. Jedino me je zena koja radi u sumariji uvjetovala da moram uzeti pol hrast pol grab, da nemrem sami grab dobiti. Kak je ove godine nemam pojma jer mi ni ne trebaju drva mozda cak ni za sljedecu zimu, ali vidim u susjednom swlu na par dvorista frisko istovarene hrpe visemetrice hrastove.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,781
Nisam ni mogel...vrata su bila zaključana...
Moral bum pitati tebe :)
Pa kaj nisi ti izjavil, nema tome dugo, a i više puta, da više nikad višemetrica na tvoj dvor?

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
1,763
Mislim da bi imali više uspjeha da pitate vozače koji se s tim bave!
Pa tak jedino i mores do visemetrice... ja sam nasel prek prijatelja jednoga...obecal mi je da bude mi dopelal...pa bum videl...a i solidnu cijenu sam dobil...zval sam informativno jednoga drugoga i rekel mi je 200e vecu cijenu za istu kolicinu...

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,478
Pa kaj nisi ti izjavil, nema tome dugo, a i više puta, da više nikad višemetrica na tvoj dvor?
Samo sam štel pitati jel ima, koliko i kad bi se more očekivati.

Ali kak za sad nikaj od toga, onda sigurno višemetrica nepe k meni na dvor :rolleyes:

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Jučer nas se jako puno okupilo dati sućut obitelji, mojeg preminulog prijatelja.
Našao sam se u društvu mladih muževa s pedesetak godina života. U tišini sam slušao tuđi razgovor.
Naišla je tema kako šumarija "radi u okolnim šumama" i kako lokalni "operateri" operiraju po privatnim šumama. Vele ljudi, samo ako skuže, da netko radi vani izvan HR, ili je slabijeg zdravlja da ne obilazi šumu redovito, vrlo brzo je takva parcela "očišćena" od svakog kvalitetnog drveta.
Jedan je ispričao da je onako bez veze išao posjetiti svoju šumu, vidio je uz put svoje kumove u vinogradu, a onda je na prilazu svojoj šumi vidio da "radi motorka" u kumovoj šumi. Odmah se vratio da pita kumove kome su dali da ruši. Vratili su se zajedno i zatekli "operatora" na djelu. Odbacio je rekao je, motorku, ostavio traktor "fir akser" i trk kroz šumu. Dalje nije detaljizirao.
Drugi je rekao da si je srušio nekoliko akacija/gacija/bagrema (neznam ispravan naziv, znam po našem). Otišao je doma po traktor da to natovari. Dok se vračao s traktorom, u susret mu je dolazio poznanik na traktoru, s utovarenim tim drvima, ali on tu nema šumu. Pitao ga je gdje je rušio, nakon par sekundi su oba dva spoznali da je samo natovario njegovo drvo. Rekao je da su okončali time da je tražio pa daj mi bar sad plati to kaj si uzeo i moj posao.
Nije moje da provjeravam "njihovu istinu" ali ovako su išla ta prepričavanja šumskih događanja kod nas. Lopovluk vlada sve više...

Galda

Iskusan lik
Premium
Tu od
11 Ruj 2022
Poruka
490
Ma nije valjda? ☺️
Kod mene svako malo vidiš kolonu, traktor sa vitlom i prikolicom, iza jedan sa prikolicom i iza jedan sa kalačem idu polako prema šumi. Navečer naravno

NikolaT55

Iskusan lik
Tu od
17 Velj 2020
Poruka
1,996
Nažalost svega ima, ja sam prošle godine spremao drva za sebe i prišao mi je stariji čovjek, inače poznanik i zamolio me ako mu mogu usput oboriti drvo i rezati na coleke. Ja sam to i napravio, rekao njemu budem vam odvezao doma pa da imate spremno za zimu, ma nije nikakva sila, nastavi ti sa svojim poslom, možemo mi i sutra ili koji dan riješiti taj dio, reko, može dogovoreno, napravim posao sebi i sutra ujutro dolazimo po drva. Drugo jutro ja se vozim prema njegovoj kući, vidim djed ima tužan izraz lica, ja ga upitam, što se desilo? Nažalost, netko mi je preko noći odvezao sva drva koja si mi pripremio, upravo sam došao iz šume, ja slušam i ne vjerujem. Uzmem ja mobitel, zovem šogora i prijatelja, ispričam situaciju, oni naravno isto ostali u čudu i kažem njima, ako ste u mogućnosti, uzmite dvije motorke i idemo ponovno u akciju. Dok su oni bili na putu ja sam oborio dvije bukve i napravili posao. Rekao idemo sa time doma, jer i ova budu dobila noge, stvarno mi je bilo žao čovjeka, bio je u nevjerici. Na kraju nije znao na koji način i kako da se zahvali, ja rekao ne brinite, nažalost sada više ne možemo promijeniti ono što se dogodilo, ali nam je definitivno bila škola za drugi puta. I toga bude sve više, svoje čuvam, tuđe uzimam.

Najnoviji postovi

Na vrh