• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Radovi u šumi, izrada drva

Ghost

Iskusan lik
Tu od
10 Ruj 2021
Poruka
1,716
Mi nismo bas tako učinkoviti, nama za 4-5m treba dva tri dana 😂😂
Drugaciji teren, vitlanje...itd, kod mene toga nema, gdje je drvo oboreno navezemo cezu, mali reze u metrice, ja prosjecam, cjepam i tovarim, on kad izreze metre krene sa druge strane cjepati i tovariti pa zato ide puno brze

NikolaT55

Iskusan lik
Tu od
17 Velj 2020
Poruka
1,997
Drugaciji teren, vitlanje...itd, kod mene toga nema, gdje je drvo oboreno navezemo cezu, mali reze u metrice, ja prosjecam, cjepam i tovarim, on kad izreze metre krene sa druge strane cjepati i tovariti pa zato ide puno brze
Vi ste već uhodana ekipa, pa je zbog toga brže, a i puno lakše.

NikolaT55

Iskusan lik
Tu od
17 Velj 2020
Poruka
1,997
Ja sam imao na početku "pomagača" razno raznih, pa moraš više paziti na njih nego li na sebe, pa se samim time teško koncentrirati na svoj posao, da ne duljim previše, uglavnom svega smo prošli.
Sada idemo u šumu ja i šogor, svatko od nas zna točno što i kako radi. Više ni ne moramo razgovarati samo se pogledamo i znamo o čemu je riječ, po potrebi još uskaču otac i tast i zadnjih par godina posao ide glatko, bez nervoze i stresnih situacija, a greška ili ozljeda nedaj Bože se uvijek može desiti, posebno u ovome poslu koji zahtjeva znanje, iskustvo i vještinu.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,552
Sličan problem i kod mene sa radnicima. Negdje od 2004 do 2010 imao sam pomagača, nije bio vješt puno sa motorkom ali za ostalo nije trebalo ni riječi reći. U prosjeku smo pravili 12 m ogreva na furke ili 3 ture ćereslom u toplim danima. Od 2010 par godina sam muku mučio sa radnicima, morao sam da ih čuvam ko djeçu, neke sam morao i kući natjerati zbog neozbiljnosti. Sednem i povučem crtu i kažem sebi smanjuj posao, radim sam šta mogu I koliko mogu. U količini sigurno sad radim neki 30 % od početnih godina, čak razmišljam da u potpunosti prestanem.

Ghost

Iskusan lik
Tu od
10 Ruj 2021
Poruka
1,716
Ma i kod mene je bilo tako uato sam vecinu vremena radio sam, ovog decka sam uzeo onak...nek proba, u mjesec dana smo sd uigrali da niti on mora gledati na mene niti ja na njega, jos uvijek mu ne dam da obara nesto sto je predebelo ili koje je rizicno, inace rekao sam mu ne mora cekati na mene da mu oborim drvo ali ako nisi siguran pusti mene i tako funkcioniramo vec 3 i pol godine, kad smo poceli radit sa motorkom skoro da nije radio nikako, sa traktorom nije stvarno nikako, danas radi sve kao i ja i zbog toga mi je jos drazi jer je htio nauciti i uspio nauciti sto sam mu ja mogao pokazati

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,552
U šumi se mora dosta razmišljati, pratiti situacija i prema njoj se postavljati uvjek ozbiljno. Mnogi misle drugačije, pa onda imaju ozbiljan problem.
Džaba sama volja ako u glavi neradi cager. Jednu sezonu sam imao pomagača koji je imao volju, sve trči sav se polomi, ništa mu nije teško, ali mnoge stvari radi naopako i nikako da to mijenja. Cijelu sezonu imao problem u kačanju omče. Dešava se da ako zapne trupac odma pukne omča iako nebi trebala pogotovo kad je nova. Samo kaže ma to su loše sajle. Međutim dosta puta davučem trupac a ono nije dobro vezana omča kroz klizač, već povučena kroz dio klizača za kačanje i tu je presjeca na tankoj ivici. Ja mu kažem da nije dobro zakačeno, kaže to je od okretanja trupca samo se sjebalo.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,617
U šumi se mora dosta razmišljati, pratiti situacija i prema njoj se postavljati uvjek ozbiljno. Mnogi misle drugačije, pa onda imaju ozbiljan problem.
Džaba sama volja ako u glavi neradi cager. Jednu sezonu sam imao pomagača koji je imao volju, sve trči sav se polomi, ništa mu nije teško, ali mnoge stvari radi naopako i nikako da to mijenja. Cijelu sezonu imao problem u kačanju omče. Dešava se da ako zapne trupac odma pukne omča iako nebi trebala pogotovo kad je nova. Samo kaže ma to su loše sajle. Međutim dosta puta davučem trupac a ono nije dobro vezana omča kroz klizač, već povučena kroz dio klizača za kačanje i tu je presjeca na tankoj ivici. Ja mu kažem da nije dobro zakačeno, kaže to je od okretanja trupca samo se sjebalo.
Mali je očito imal volju za delati, ali ne i za učiti. Jedna od gorih kombinacija.

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,499
Kod nas u okolici nema više ni mladih a ni starijih da bi za novce htjeli raditi u šumi, izuzev ovih par koji ruše i izvlače uslužno. Oni imaju ogromne traktore i sami sve obave plus pet prsta i malo straha.

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,801
Jel zna netko kako se kreću cijene sušenja dasaka u sušari?
Koliko dugo traje otprilike sušenje colarice hrasta?

Najnoviji postovi

Na vrh