• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Radovi u šumi, izrada drva

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,616
Već par godina si merkam ovu bukvu za zrušiti.

Vidi se na sliki da visi na desnu stran, a k tome je i većina grana na desnoj strani. Idealno bi bilo da padne lijevo prema mjestu od kud je napravljena sljedeća fotka.

Na desnu stranu (gledano s položaja likanja prve slike) bu pala bez problema, ali onda treba sve 30 cm furčece promjera cca 50 cm koturati prema panju. Postoji i opcija da se nakon rušenja na desnu stran, vitlom potegne prema jarku koji je na lijevoj strani. Mali je problem kaj bu traktor svitlom u jarku i sajla bu odizala zadnji kraj traktora. Jedino da se vitlaju komadi duljine oko 150 cm, ili kraći ak ne bu išlo.
Pogled na bukvu sa strane na koju bi pala bez problema.

Imal sam sličan slučaj rušenja bukve iste debljine na kontra stranu zabijanjem kajli. Na kajle je bil toliki pritisak da ih nisam mogel zabiti dalje pa sam na jednoj strani prerezal do kraja prelomnice i nije pomoglo. Nakon toga sam samo malo čvrknul prelomnicu prema drugoj strani i bukva je pala pod 90 u odnosu na željeni smjer. Taman prek jarka i ostala sredina u zraku. Uspel sam je spustiti u jarak, ali sam ipak moral dobiti vitlo i izvlačiti iz jarka kratke komade.

Ima li kod ove uopće smisla razmišljati o rušenju kak bi mi pasalo, ili bolje odmah dobiti vitlo i srušiti je tam kam visi?

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,616
Ja sam ti znanja još uvijek željan, ali mi sad, za razliku od mađih dana, treba više vremena i detaljnije upute da ga usvojim. ;) Iskustva u šumi nemam baš nekaj pa mi mudrovanje ne bu pomoglo. :(

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,552
To stablo je ništa posebno i nekoliko klinova ide kud želiš. E sad trebalo bi dobro zasjek da bude željeni pravac, i više klinova napravi od suvog zdravog drveta jedno 5 klinova na cikular i to ide.

sttipa

Iskusan lik
Tu od
6 Tra 2013
Poruka
2,271

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Kaj da kupi 2 dodatne koloture za 150 e za jednu bukvu?

Već par godina si merkam ovu bukvu za zrušiti.

Vidi se na sliki da visi na desnu stran, a k tome je i većina grana na desnoj strani. Idealno bi bilo da padne lijevo prema mjestu od kud je napravljena sljedeća fotka.

Na desnu stranu (gledano s položaja likanja prve slike) bu pala bez problema, ali onda treba sve 30 cm furčece promjera cca 50 cm koturati prema panju. Postoji i opcija da se nakon rušenja na desnu stran, vitlom potegne prema jarku koji je na lijevoj strani. Mali je problem kaj bu traktor svitlom u jarku i sajla bu odizala zadnji kraj traktora. Jedino da se vitlaju komadi duljine oko 150 cm, ili kraći ak ne bu išlo.
Pogled na bukvu sa strane na koju bi pala bez problema.

Imal sam sličan slučaj rušenja bukve iste debljine na kontra stranu zabijanjem kajli. Na kajle je bil toliki pritisak da ih nisam mogel zabiti dalje pa sam na jednoj strani prerezal do kraja prelomnice i nije pomoglo. Nakon toga sam samo malo čvrknul prelomnicu prema drugoj strani i bukva je pala pod 90 u odnosu na željeni smjer. Taman prek jarka i ostala sredina u zraku. Uspel sam je spustiti u jarak, ali sam ipak moral dobiti vitlo i izvlačiti iz jarka kratke komade.

Ima li kod ove uopće smisla razmišljati o rušenju kak bi mi pasalo, ili bolje odmah dobiti vitlo i srušiti je tam kam visi?
***** ti sve da si mi bliže ja bi ti to zvitlal za gablec..vražji ljudski jal

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,765
Jučer u sumrak skočio do šume , samo da vidim situaciju od pred nekoliko dana , kad se je malo rušilo. Ova parcela šume je na dosta strmom terenu, ustvari ona ista na kojoj smo već sjekli (dole niže) prošle godine. Ovo je sad nastavak, ovaj stereo cer je najveći koji se je srušio, u podanku je nekih 85 cm. Piljen je na račvanju , radi tanjeg, i ovaj preostali podanak naknadno.
IMG_20230219_170325~2.jpg
Ovdje je nekih četrdesetak cm , nisam mjerio. :rolleyes:
IMG_20230219_170432~3.jpg
Pošto je dosta strmo , ova dva komada samo su poletljeli prema putu, trebati će grane malo oštrpat i trupce povitlati do puta dole.:sneaky:
IMG_20230219_170422~2.jpg

Posljednje uređivanje:

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Poštovani kolega,
Imam u mobitelu broj mobitela poslovođe koji mi je preuzeo naruđbu 9.2.2022. Imam u mobitelu i broj mobitela upravitelja/ravnatelja, nemam pojma koja je fraza za njih ispravna. Ponavljao sam upit više puta u proteklom razdoblju, a drva mi nisu isporučili, prodali, kupio sam ih od preprodavača.
I meni su servirali priče da prvo moraju dati velikima, pa onda je bilo sindikatima. Zapravo prvo prvo je blagajnica imala smrtni slučaj.
Drugo i neobično je da mi se zaposlenik HR šuma s visoka obratio u prolazu, obrecnuo se na mene: u prijevodu je to značilo a kaj ti hočeš, vidi nosim punu tašku keša, gotovine, novčanica, primljenih naruđbi, koje treba isporučiti, ti mene vrijeđaš jer ja teško radim u šumi... Ne nisam nikog vrijeđao, samo sam pitao da mi prodaju 10 kubika drva.
Sad se pitam na koji je način on napunio tu tašku, s kešom, ako za mene vrijedi da moram platiti na poziv, na blagajni, blagajnici. Kako da ja to sebi rastumačim?
Nemoj misliti da sam lud, da sam blesav, ne samo sam previše toga prošao, samo nisam naivan i samo sam iskusan za život.
I da ja sam očigledni primjerak stoke sitnog zuba za tu "ekipu".

Neka, hodam među njima uzdignute glave...

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
9,922
............
Nemoj misliti da sam lud, da sam blesav, ne samo sam previše toga prošao, samo nisam naivan i samo sam iskusan za život.
I da ja sam očigledni primjerak stoke sitnog zuba za tu "ekipu".
...
Druga rečenica .....opisuje nas koji nemamo love i ne znamo kome dati i nismo naučeni na to!

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,478
Netko je spominjal sušce...

Ghost

Iskusan lik
Tu od
10 Ruj 2021
Poruka
1,716
Žalosna je cinjenica, a svatko od nas govori o svojoj situaciji, fa moje mjesto je okruzeno sa 3 sumarije, do pred koju godinu su drva bila daleko najjeftinija u okolici...onda je suncica lalic i onaj njen mlatimudan dosli na ideju da dovedu turcina koji ce napraviti energanh na biomasu...i doveli su ga, dobio je ugovor sa HŠ na 14 godina...i od tada su drva u mom selu najskuplja, danas se ne pita da li je drvo frisko ruseno ili je izvala od par godina, ne pita se da li ima bjelike i koliko na hrastu, ne pita se da li su kalane metrice ili ogranci, ne pita se ni cjena, saamo dovezi

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Konačno..svi dobe svoja drva,svi se griju ..šumarija reketari velike koji uz to još malo uzmu za sebe- malima..a ono socijalno osjetljiva država..fuj!

Najnoviji postovi

Na vrh