Već par godina si merkam ovu bukvu za zrušiti.
Vidi se na sliki da visi na desnu stran, a k tome je i većina grana na desnoj strani. Idealno bi bilo da padne lijevo prema mjestu od kud je napravljena sljedeća fotka.
Na desnu stranu (gledano s položaja likanja prve slike) bu pala bez problema, ali onda treba sve 30 cm furčece promjera cca 50 cm koturati prema panju. Postoji i opcija da se nakon rušenja na desnu stran, vitlom potegne prema jarku koji je na lijevoj strani. Mali je problem kaj bu traktor svitlom u jarku i sajla bu odizala zadnji kraj traktora. Jedino da se vitlaju komadi duljine oko 150 cm, ili kraći ak ne bu išlo.
Pogled na bukvu sa strane na koju bi pala bez problema.
Imal sam sličan slučaj rušenja bukve iste debljine na kontra stranu zabijanjem kajli. Na kajle je bil toliki pritisak da ih nisam mogel zabiti dalje pa sam na jednoj strani prerezal do kraja prelomnice i nije pomoglo. Nakon toga sam samo malo čvrknul prelomnicu prema drugoj strani i bukva je pala pod 90 u odnosu na željeni smjer. Taman prek jarka i ostala sredina u zraku. Uspel sam je spustiti u jarak, ali sam ipak moral dobiti vitlo i izvlačiti iz jarka kratke komade.
Ima li kod ove uopće smisla razmišljati o rušenju kak bi mi pasalo, ili bolje odmah dobiti vitlo i srušiti je tam kam visi?