• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Radovi u šumi, izrada drva

Dongfeng

Dobro znana faca
Tu od
9 Tra 2013
Poruka
1,390
Takve stvari gdje ima mogućnost povlačenja nazad nikada ne raditi sa ukljucenom kočnicom na vitlu. Isto sam čitao takve prijedloge u prethodnim postovima kod obaranja stabla

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Molio bih stručno osoblje da mi da savjet..kako da postupim. Cjela bukva je s korjenom srušena preko jarka, korjen je s moje strane..Doslovno izgleda ko viseći most.Imam vitlo i razmišljam da zakačim iznad korjena,zategnem kočnicu na vitlu,i pilim ispod vitlenog lanca.Jer ako je počnem pilit bez vitla upašče mi u usjek još više,a isti je skoro..okomica i dubine oko 10 metara.Drugi problem vidim,gdje ču je prepiliti,da je mogu čim lakše izvući,jer je vrh na drugoj strani tog usjeka.Ako je potrebno uslikat ču..Bukva je u promjeru oko 80 cm,i dujine..ohoooho.
Nije loša ideja ako bi se panj vrato na mjesto..i ako imas sigurno mjesto za stajanje..plus čovjeka na vitlu.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,552
Molio bih stručno osoblje da mi da savjet..kako da postupim. Cjela bukva je s korjenom srušena preko jarka, korjen je s moje strane..Doslovno izgleda ko viseći most.Imam vitlo i razmišljam da zakačim iznad korjena,zategnem kočnicu na vitlu,i pilim ispod vitlenog lanca.Jer ako je počnem pilit bez vitla upašče mi u usjek još više,a isti je skoro..okomica i dubine oko 10 metara.Drugi problem vidim,gdje ču je prepiliti,da je mogu čim lakše izvući,jer je vrh na drugoj strani tog usjeka.Ako je potrebno uslikat ču..Bukva je u promjeru oko 80 cm,i dujine..ohoooho.
Stavi sliku, koji traktor i koje vitlo.

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
Ako se drvo zaustavi na drugo, pa bude potrebe povlačiti, stavi pilu u raketu-tačke da točkić ima bolji pritisak.
Moraš još dosta naučit kako se radi u šumi. Nemoj se sramit pitat ako neznaš. Ima ljudi koji znaju i voljni su pomoći.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,552
Nemoj se ljutiti.
A nemogu učiti đaba se trudiš i tvoja volja, nemogu od vas vi radite sa ljubavlju, imate opremu od renomiranih proizvodjača pratite sve brendove,sve profi .

4340

Iskusan lik
Tu od
2 Ožu 2018
Poruka
448
Još smo prijatelj i ja roknuli jednu rundu stim da sam ja bil bolestan, ali ručice potezati mogu, sad on u miru može po granje. Robust 20 tona još nije došao mada ga je platil prije 6 tjedana.

Prilozi

• IMG_20230217_144755.jpg
    IMG_20230217_144755.jpg
    80.8 KB · Pregleda: 60
  • IMG_20230217_090034.jpg
    IMG_20230217_090034.jpg
    103.2 KB · Pregleda: 60
  • IMG_20230217_144759.jpg
    IMG_20230217_144759.jpg
    91.1 KB · Pregleda: 60

NikolaT55

Iskusan lik
Tu od
17 Velj 2020
Poruka
1,996
Da, suho je jako opasno. Nikad ne znaš gdje i od kud može koja grana pasti. Video što prikazuje @mladenko je vrlo riskantno, ali svaka čast čovjeku na hrabrosti i znanju. Ja sam imao jedanput sličnu situaciju kada je susjed rušio i ostao mu komad visjeti između drveta, na sličan način sam uspio riješiti situaciju, ali kad je drvo krenulo prema meni, iako sam bio oprezan i čekao, pretpostavio što će se desiti, nikad neću zaboraviti onog trenutka me onda pomalo uhvatila panika, ali sva sreća pa sam se na vrijeme pomaknuo, tako da, ako postoji drugih rješenja u takvim situacijama, ako imaš dobro vitlo i dobar traktor, definitivno bi bio bolji izbor, ali ponekad jednostavno nema drugog rješenja, pa se ljudi snalaze na razno razne načine, sve je dobro kad se dobro završi.

bhorv

Dobro znana faca
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,661
Stavi sliku, koji traktor i koje vitlo.
Fiat 8090 i krpan 5 t..preko noći sam razmišljao,dal bi bilo u redu da s druge strane prepilim trupac prije granja i tu zakačim vitlo..da taj vrh vučem gore u vis,a korjena ne diram..dok cjeli trupac dobim na svoju stranu??

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,552
Pa može i tako ako ti je moguće prići i raditi sa motorkom, ako ima prostora i mogućnost da tako povučes. Mada slika stabla i terena je već stvarno stanje.

Najnoviji postovi

Na vrh