Ne bi se složio ..mada me sad budu napali ovi majstori sjekači koji ruše tisuče kubika a 80% na you tubu .
Drvo uvjek treba rušiti kajelama ..(možda si i na to mislio) ..ali ja sam sve gledao kako pile do trenutka dok drvo ne počme padati .
A znamo da je to opasno , jel tak?
Moraš brinuti o smjeru bježanja , paziti na pilu ..ona zapne za grančicu koja je (vjerojatno)izrasla za vrijeme piljenja jer ju nismo vidjeli i nije smetala dok smo prilazili drvu .Tu se spopiknemo a drvo več debelo pada .
Da ne govorim o navali adrenalina( a to je jedino pozitivno u tome) jer adrenalinske bombe iz nadbubrežene žljezde kreču prema mozgu ..Osječaju su to ravni svršavanju ali nečemo na erotiku .
I tak ..ima jedan filmič na tubu gje pilar ima nešto nalik na građevinski podufirač ili ti šteher po domači .
Dakle pila je na sigurnom a on nekakvim mehanizmom na toj poluzi sruši stablo . stoji u uspravnom položaju , osluškuje okolinu jer nema buke motorne pile ...Nema nepotreban tereta kad treba bježati itd.
Sigurnost ne teba zanemarivati ..sigurno svako od nas poznaje berem jednog čovjeka koji je najebao u šumi .
Ali ne mogu više nači taj video s tom polugom....
Ako si gledao serijal o drvosječama na RTL2 u jednoj seriji je onaj s kukom umjesto šake rušio ogromno drvo ..imao je u pripremi dva cilidriča koja ubaci u rupu ca 10 cm kubnih , i ručnu pumpu kojom sruši ..no ta mu je tehnika zakazala pa je mislim srušio kajelama .
Kajele su isto tak dobr kao i turpija za ošterenje ..ali svijet i tehnika ide dalje , jel tak?
E sutra ujutro pakiram u auto 10 nabrušenih lanaca,dvije brusilice(turpije ostavljam doma),agregat,14 hidrauličnih dizalica i još niz drugih modernih pomagala.Motorka mi možda neće ni trebati,jer dok se raspakiram evo noći!Pa to i nije tako loša ideja!